Korábban már írtunk zöld színű desszertekről, melyek annak ellenére, hogy édesek és selymesek, zöldtea tartalmuk miatt roppant egészségesek is. Most ugyan nem kimondottan a főétkezés lezárását szolgáló nyalánkság kerül terítékre, egy annál sokkal jobb, akár azt helyettesítő turmixot mutatunk be, melyet – kár szépíteni -, nem ismerne ország-világ, ha Victoria Boutenko nem költözik a ’90-es évek elején Olaszországból az USA-ba, s nem szenved a család valamennyi tagja valamilyen népbetegségben.

Túlsúly, szívbetegség, asztma, cukorbetegség. Szinte nincs olyan magyar család, melyben ezek mindegyike, vagy valamelyike ne lenne a mindennapok meghatározó tényezője, s ha nem keresünk valamilyen alternatív megoldást, pirulákkal kelhetünk és feküdhetünk. Victoria nem akart belenyugodni a gyógyszerkúrák lehetőségébe, így családjával idővel áttértek a 100% nyers étrendre, ami hatalmas javulást hozott mindannyiuk életébe.

Azonban Victoria még mindig úgy érezte, hogy valami nem teljes. Hosszú kutatások után a csimpánzok étrendjét kezdte vizsgálni, hiszen mint tudjuk, DNS állományunk 99.4%-ban megegyezik. Arra jött rá, hogy közeli rokonainkhoz képest elképesztően kevés zöld levelet eszünk, amit azonban ő valamiféleképpen be akart hozni a saját étrendjükbe. Mivel rágásunk már megközelítőleg sem hasonlít az őskori elődeinkéhez, arra gondolt, hogy összeturmixolva egyszerűbb lesz a fogyasztásuk. Így született meg a green smoothie (zöld turmix), ami azóta világszerte elterjedt és óriási sikernek örvend.

 "Victoria újra felfedezte a klorofill gyógyító hatását, és a zöld levelűeket szinte külön táplálékcsoportként emlegeti."

A zöld levelek bátran vegyíthetőek mindenféle gyümölccsel, igazából nem is sorolandók a zöldségek közé. Nem kell tartani az emésztési gondoktól sem, vagy attól, hogy erjedést okozna együttfogyasztásuk. Elkészítésükhöz nincs másra szükségünk, mint egy turmixgépre és némi fantáziára! No meg persze egy-két fajta gyümölcsre (pl. alma, banán, mangó, őszibarack, eper, málna, áfonya, stb.) és bármilyen zöld növényre (pl. spenót, sóska, petrezselyemzöld, saláta, csalán, ...)

A zöld turmixok elkészítése nagyon egyszerű és gyors. Még ha valaki nagy rohanásban is van és nem volt ideje megfelelően enni valamit, egy green smoothie 10 perc alatt kész és útközben is elfogyasztható. Persze előre is elkészíthető és hűtőben tárolható. Nagy divat pl. befőttes üvegekből, vastag szívószállal inni.

A green smoothie szinte egész napra feltölt energiával. Ha zöld turmixot iszol, energiaszinted nem fog úgy hullámozni, mint egy sima gyümölcs turmix vagy kávé elfogyasztása után. Ez annak köszönhető, hogy a rostokban gazdag zöld levél lelassítja a gyümölcscukor felszívódását, biztosítva ezzel, hogy pont annyi energiát használ fel egyszerre a szervezeted és olyan ütemben, amire éppen szüksége van.

A zöld turmixok egész évben fogyaszthatók. A variációk sokszínűek és olyan zöldet vagy gyümölcsöt használsz fel a turmixodhoz, ami éppen kéznél van. Télen jól jönnek a fagyasztott gyümölcsök, sőt a zöld leveleket is lefagyaszthatod előre nyáron.

A zöld levelek az egyik leginkább alulértékelt táplálékunk. Rengeteg hasznos tápanyag található bennük, a sárgarépa levelében pl. sokkal több, mint magában a gyökérben, mégis legtöbbször a szemétbe kerül. A zöld levelek nagyszerűen lúgosítják a szervezetet, fehérjetartalmuk pedig kiemelkedő! Tele vannak immunerősítővel, ásványi anyagokkal is, bizonyítottan csökkentik pl. a szívbetegségek kialakulását.

A green smoothie nagyszerű része lehet a fogyókúránknak is. Ha ránk tör az éhség, érdemes meginni egy pohár zöld turmixot, ami csökkenti az éhséget, hiszen laktató és tele van rengeteg tápértékkel. Biztosítja a szükséges gyümölcs- és zöldségbevitelt egy napra, sőt, egy-két pohár zöld turmix nagy valószínűséggel több zöldséget és gyümölcsöt tartalmaz, mint amit átlagosan megennénk egy nap. Plusz sokkal egyszerűbb is ezt hordozni a táskánkban, mint pl. egy banánt, ami törhet és megbarnulhat.

A zöld levelek tele vannak aminosavakkal. Ha valaki tart attól, hogy nem eszik elég proteint, igyon több zöld turmixot. Minél több zöldet eszel, annál több aminosavat juttatsz a szervezetedbe, amit a szervezet arra használ majd fel, hogy proteint termeljen.

A green smoothie egyfajta kéményseprőként is funkcionál. Azok az ételek, amelyeket szervezetünk nem emésztett meg megfelelően, bennragadnak a szervezetünkben és idővel gondot okozhatnak bizonyos szerveinknek. A zöld turmix azonban egyfajta kéményseprőként kipucolja a beleket, kiürítve ezzel a sok fennmaradt mérgező hulladékot. Minél több zöld turmoxit iszol, annál tisztább lesz a bélműködésed és eredményesebb a szervezeted tisztítása. Ja, és mindez persze súlyt is csökkent, hasonlóan a mate teákhoz, melynek jótékony hatásairól a fogyókúrás cikkünkben már írtunk.

Íme pár egyszerű összeállítás az elinduláshoz. (Mindegyiknél spenót szerepel, mert Lívia, aki cikke alapján készítettük ezt a leírást, ezt preferálja, de természetesen helyettesíthető bármivel.)

2 banán, 1 őszibarack/vagy 1 csésze áfonya, 5 eper, 1 nagy maroknyi spenót (idővel növelhető a mennyiség), 1 csésze víz

1 banán, 3/4 csésze ananász, 1 csésze mango, 1-2-3 maroknyi spenót, 1 csésze víz

1 banán, 2-3 maroknyi spenót, 2 datolya, 1 csésze áfonya, 1 evőkanál kakaó, 1-2 csésze víz, állagtól, ízléstől függően (ez a turmix inkább lila, mint zöld és a kakaó miatt csokisabb ízű)

 

Hasznosnak találtad a cikket?

nem TILOS IDE kattintani,
hogy Te is csatlakozz
a 2×Sült táborához!

A cikket K. Lívia írása alapján készítettük. A fényképek ugyancsak arról az oldalról származnak.

Címkék: gyümölcs zöld egészség spenót fogyókúra recept turmix green victoria smootie

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ketszersult.blog.hu/api/trackback/id/tr364521391

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HunMoiselle · http://budapest-bordeaux.blog.hu/ 2012.05.20. 15:14:46

Élvezetes és nagyon informatív írás, örülök, hogy idekeveredtem! Újabb lökést adtál ahhoz, hogy végre-végre már beszerezzek egy turmixgépet.

Icipici nem a tartalomhoz kötődő kukacoskodás: kifelejtettél egy h-t a címből...

kétszersült · http://www.ketszersult.blog.hu 2012.05.20. 23:12:38

@HunMoiselle: Szia!
Köszönöm szépen! :) (Bár ha korrekt akarok lenni, akkor az érdem főleg Líviáé, akinek a bejegyzése alapján íródott a fenti cikk :D)

Azért írd ám meg nekem, ha megvetted a gépet, mi finomakat készítesz vele :)

Szép napot!

HunMoiselle · http://budapest-bordeaux.blog.hu/ 2012.05.22. 17:48:41

@kétszersült: Ha valami igazán érdemlegeset sikerül alkotnom, ígérem, készül beszámoló! :-)
Szép napot Neked is! (Itt végre hosszú hónapok után kisütött a nap, és meleg van, úgyhogy nekem nagyon bejött!:-) )
süti beállítások módosítása