Zöldek.
Korábban a spenótot Popey kedvenc eledele gyanánt tudtuk letuszkolni a gyerekek száján, ám mára a híres karakter a társadalom zsenge sarjainak –sajnos- mit sem mond. Ellenben ha úgy ajánlom a Teaházban, hogy Shrek kedvenc eledele, minden gyerek két pofára tolja a matcha porból készült édességeket.
Receptek jönnek, méghozzá finom és egészséges desszertekhez, ám előtte lássuk, mi is a legfőbb alapanyagunk hozzá, mi fán terem a matcha?

A japán teázás, a Chado azt jelenti: a Tea Útja. A teakészítés, vagyis a porrá őrölt zöld tea, a matcha elkészítése, felszolgálása és elfogyasztása Japánban túlnőtte a művészet határait, ma már életfilozófiaként, életmódként tartják számon, idestova 450 éve. Ritkaságról beszélünk, hiszen a világ teatermesztésének mindössze egy százalékát teszi ki a matcha termesztés! Fogyasztásakor a tealevél teljes egészét megisszuk, így közvetlenül szervezetünkbe kerül A, B1 és B2, C, valamit E vitamin – nem kis mennyiségben. Ezen felül tartalmaz még fehérjéket és aminosavakat, szénhidrátot, zsírt, rostot, polifenolokat és koffeint is – így nem véletlenül tartják a világ legegészségesebb teatermékének.

Ezen a videón megnézheted, hogyan készítik az Urasenke tanítása szerint a matchát. Láthatod, hogy mindössze két-három korty habos, zöld színű ital a végeredmény, de ennél nem is kell több, ez a mennyiség legalább három liter zöldteának felel meg.

 

Lássuk a két receptet!

Matchaprone – a japánok tiramisuja
 

Fogj egy kiló mascarpone sajtot és egy fél literes sűrű főzőtejszínt, helyezd tálba őket és robotgéppel keverd simára. Ezután adj hozzá másfél evőkanál, átszitált matcha zöld tea port és két-három evőkanál cukorszirupot, keverd ki, s már rétegezheted is: egy darab kerek babapiskóta, egy kanál krém, piskóta, krém – pontosan úgy, mint az olaszok tiramisuját! A tetejét szórd meg kakaóval, s hagyd hűtőben legalább egy órát.

Kb. 20 kehelyre elegendő ez az adag

Cukorszirupot legegyszerűbben úgy tudsz készíteni, hogy egy kisebb befőttesüveget háromnegyedéig megtöltesz cukorral, majd forró vízzel nyakon öntöd. Párszor át kell keverni, s mikor kihűlt, már használható is. Barnacukorból, hozzáadott vanília vagy fahéjdaraboktól még ízletesebb szirupot kapunk!

 

Shrek fagyi

Hasonlóan a fentihez, ez is egy pofon egyszerű recept. Fogj egy kilós vaníliafagyit, várd meg, míg egy kicsit megolvad, majd kezd el robotgéppel krémesíteni. Menet közben adj hozzá 2-3 dl sűrű állagú főzőtejszínt, majd mikor teljesen egynemű lett, 2 csapott evőkanálnyi átszitált matcha zöld teát is keverj bele. Dugd vissza a fagyasztóba, pár óra múlva már nyalhatjátok is a kikanalazott gombócokat! (Nem kell megvárni, míg kőkeményre fagy, mert azzá fog, ha még krémes, akkor a legjobb. Persze minden állagában mennyei!)

Kérlek figyelj arra, mennyi matchát teszel az ételbe, hiszen nagyon markáns anyagról beszélünk! Inkább tégy első körben kevesebbet, mint egyszerre az írt mennyiséget, nehogy aztán ne bírjátok megenni!

Matcha teát valamennyi organikus teát forgalmazó teaszaküzletben vásárolhatsz. Például a székesfehérvári Szelence Teaházban

A fagyiról készült kép innen jött.

Címkék: fagylalt tea fagyi tiramisu matcha teaművészet chado

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ketszersult.blog.hu/api/trackback/id/tr74328231

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása