Kihasználva a WizzAir kedvező jegyárait október elején Rómába látogattunk. A négynapos kirándulás alatt fel nem fogható élményekben részesültünk, megszámlálhatatlan csodát láttunk, miközben szó szerint lejártuk a lábunkat.

Élménybeszámoló következik, aktuális árakkal, tippekkel, rövid ismertetőkkel – a mi útvonalunk szerint, minden napra egynapnyi.

ROMA-Latkep1.JPGRómai látkép (Fotó: 2×Sült)

Második rész - Október 7. vasárnap – Il mercato, Castello D’Angello

Reggeli után a Trastevere városnegyedben működő, legalább 8 utcát átfogó Mercato di Porte Portese piacon szívtuk magunkba az olasz virtust. Volt itt szó szerint minden: eredeti(nek tűnő) táskák 10-25-ért, után gyártott parfümök 10-25€-ért (én például a kedvenc, 1Million illatomat 15-ről 8ra lealkudtam, ugyanez eredetiben a gép fedélzetén 62€, a hazai boltokban kb. 90€ - nyilván eredetiben…), ezer meg egy féle háztartási dolgok, bolhapiac régiségekkel, pólók, hűtő mágnesek (itt 1€, máshol 3), és a többi satöbbi… A piac reggel 9-kor nyit és délután 2-kor kezdenek az árusok bepakolni, de nem ritka, hogy négyig is kint van egy-egy stand.

A város összes piacának nyitva tartása és megközelítése a http://www.060608.it/ oldalon megtekinthető, a hét minden napján vannak kirakodók Róma számos pontján. Viszont mindenkit óva intek attól, hogy a főbb turisztikai látványosságok környékén vásároljon, akár 10€-val is drágábban juthat hozzá ott ugyanahhoz a termékhez, mint 3-4 utcával arrébb!

ROMA-piac.jpgPiac Rómában (Fotó: UtazásNyaralás)

A délelőtti piacozással jócskán elment a fél napunk, és persze eltévedni sem volt nehéz, így pihenés képen az Angyalvárat látogattuk meg.

Hadrian Mauzóleumát, vagy ismertebb nevén az Angyalvárat, Hadrian, egy római kormányzó építtette mauzóleumként saját maga, és családja számára. A Kr.u. 139-re elkészült temetkezési hely gigantikus méreteit csak a piramisok szárnyalják túl. Közel ezer évig erődítményként, és várként működött, ma pedig múzeum található benne. Itt található Hadrian sírja, 1280-tól egy fedett járat köti össze az Angyalvárat a Vatikánnal, amely így a pápák menedékhelyéül szolgált, és innentől fogva várként működött, a 16. században egy kápolna is épült hozzá. Az Angyalvár nevét az erődítmény tetején található angyalszoborról kapta. A pápa dísztermei mellett itt megtekinthető a pincében lévő kínzókamra is, valamint egy remek fegyvergyűjtemény, a teraszról pedig Pazar kilátás tárulkozik elénk a városra.

ROMA-Angyalvar.JPGAngyalvár (Fotó: 2×Sült)

Az Angyalvárhoz vezető hidat, a Ponte Sant'Angelot sokan Róma legszebb hídjának tartják. 134-től 139-ig épült, és szintén Hadrian építtette. A hidat Péter, és Pál apostol szobra, valamint 10 angyal díszíti, az angyalok azonban csak a 17. században kerültek fel a hídra, Bernininek, és tanítványainak köszönhetően. A hídon a szerelmesek lakatjai is megtalálhatóak, pároknak tehát érdemes eggyel készülni, az Angyalok áldását remélve.

ROMA-Angyalvar-hid.JPGA szerelmesek lakatjai az Angyalvárhoz vezető hídon (Fotó: 2×Sült)

Eljutás: Metró: A vonal: Lepanto állomás. Busz: 40, 62
Belépőjegy: 8 Euró. 18-25 év közöttieknek: 5,50 Euró. 18 év alatti és 65 év feletti EU-s állampolgároknak ingyenes.
Nyitva tartás: Kedd - Vasárnap: 09:00-19:30 (pénztárzárás: 18:30). Hétfőnként, december 25.-én és január 1.-én zárva.

Az Angyalvárból egyenes út vezet a Szent Péter térre és a Vatikánba. A sugárút bal oldalán a 43-as-es szám alatt a Bar Giacomelli meglepően olcsó és finom kávézó. A presszó 1, a latte 1,7€, mely elég meglepő, hiszen mindössze 50-100 méterre található a tér. Ugyanitt 2€-ért jókora adag fagyit is ehetünk, és az sem volt gond, hogy az utcán, a kőpadon fogyasszuk el italunkat – már amennyire nem lehet gond, hiszen, mint tudjuk, megszűnt az utcai falatozások csodás élete, durva büntetéseket szabnak ki a camerierik.

ROMA-Szt.Peter-ter-ejjel.JPGA Szent Péter Bazilika (Fotó: 2×Sült)

A Szent Péter téren kis pihenőt tartva élveztük a tér szürkületi szépségét, majd a Vatikáni Múzeumok bejárata (mely számunkra meglepő módon nem a térről nyílik, hanem onnan majd másfél kilométerre!) felé vettük az irányt. A bejárattal szemben, a lépcsőn lefelé haladva jobbra a második utcán vacsoráztunk meg egy hatalmas, zöld neonnal hirdetett Pizzeria-ban. Mondanám, hogy nyugodt szívvel ajánlom mindenkinek, de inkább mégsem. Félre értés ne essék, az árak tűrhetőek (na jó, magasak, de még nem annyira), isteni volt a pizza is (diavolo, cappricios), a pestoval töltött calzone no meg a spaghetti al pomodoro is, de a szerviz díj már eléggé elvette a kedvünket. Azt ugyan tudtuk, hogy fejenként felszámolnak 1-2€, mert meg van terítve (itt kettőt…), de a további 9 euró, melyre csak annyit mondanak – ugyancsak -, hogy pezzi servisi, azt már nem nagyon értékeltük. Így hatan összesen 15,5 eurót hagytunk ott szerviz díjnak, szal’ nagy köszi.

<< Első nap | Harmadik nap >>

Ez úton szeretnék köszönetet mondani az IndexFórum Róma topikjának és az UtazásNyaralás portálnak, ahol rengeteg hasznos és aktuális információt gyűjtöttünk be utazásunkkal kapcsolatban A helyszíni leírások, ismertetők ugyancsak az UtazásNyaralás oldalról vannak.

Címkék: piac olaszország róma angyalvár szent péter

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ketszersult.blog.hu/api/trackback/id/tr964882311

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása