Mi leszel, ha nagy leszel? Vékony! - válaszolja egyre több gyerek a jól ismert kérdésre. Hatéves lányok, akik elégedetlenek a testükkel, tízéves fiúk, akik titokban nem eszik meg az iskolai uzsonnájukat, és sok hasonló eset tapasztalható egyre gyakrabban, ráadásul egyre fiatalabb korban. Társadalmunk soványságkultusza valóban ilyen drasztikus hatással lenne az általános iskolás gyerekekre? - olvashatjuk a Life.hu oldalán.

A brit Iskolai Egészségügyi és Oktatási Egység legújabb felmérésének eredményeiből az derült ki, hogy a nyolcadikos (Angliában ez a 12-13 éves korosztály) lányok körülbelül fele nem elégedett a testsúlyával és fogyni szeretne. Azonban ez a hozzáállás jellemzően már jóval fiatalabb korban elkezdődik. A tanulmány során a kutatók több mint harmincezer iskolás gyerek véleményét kérdezték meg - mondta Nicky Hutchinson oktatási tanácsadó.

Néhány esetben még az egészséges étkezést propagáló kampányok is okozhatnak problémát, mivel a gyerekek könnyen félreérthetik az egészséges életmód mögött rejlő üzenetet, illetve szélsőségesen kezdenek viselkedni. Egy kilencéves kislány például miután meghallgatta az elhízás veszélyeiről szóló iskolai előadást, onnantól kezdve csak akkor hajlandó elfogadni az iskolai uzsonnát, ha leellenőrizte a sonka zsírtartalmát - mesélte Hutchinson a Mail Online tudósítójának.

Thinkstock

Meglehetősen aggasztó jelenség, hogy éppen abban a korban, amikor a gyerekek legfőbb dolga a felhőtlen játszás, a barátkozás és az iskolai tanulás lenne, egyre több és több diák válik szorongóvá, mert nem elégedett a külsejével. Ezek a tünetek mind a tökéletes megjelenés és a kifogástalan külső egészségtelen kultuszára vezethetők vissza - vélekedett Hutchinson.

Az Ofsted 2010-es felmérése arra az eredményre jutott, hogy a tízéves lányok közel egyharmadát és a tízéves fiúk 22 százalékát leginkább az foglalkoztatja, hogy néz ki a testük. A legújabb statisztikai adatok azt igazolják, hogy az elmúlt időszakban körülbelül 200 öt és kilenc év közötti lány került kórházba súlyos anorexia miatt.

A fiúknál is hasonló jelenség figyelhető meg, náluk azonban inkább az a jellemző, hogy izmosodni szeretnének, így évről évre egyre nő azon tizenéves fiatalok száma, akik szteroidot szednek a tökéletes és izmos test elérése érdekében.

A szakértők szerint a jelenség gyors elterjedésében rendkívül komoly szerepet játszik a média és a társadalom. Minden reklámból, filmből, videoklipből és egyéb tévéműsorokból szinte csak tökéletes alakú és "szexi" emberek köszönnek vissza. A gyerekeknél már nagyon fiatal korban kialakul a saját testtudat, és ha ez a kialakult kép a kezdetektől fogva negatív, akkor nagyon nehéz lesz később ezt a képet árnyalni.

anorekszias.jpg

Biztos jó ez így?

Forrás: Life.hu. Anorexiás Barbie

Címkék: anorexia fogyás

Szólj hozzá!

554580_373842072648039_281083897_n_1346431655.jpg_960x720

Szólj hozzá!

rantottszelet_1.jpg

Március fényei még késtek, de a bécsi Burg ablakait már izgató szellők rázogatták, mikor Radetzky táborszernagy kihallgatásra indult I. Ferdinánd császárhoz. Radetzky olyan nyugodtan lejtett végig a Burg hosszú folyosóin, mintha hadgyakorlati terepszemlére ment volna.

- Nos, szeretett Radetzkym? - így a császár.

- Az olasz helyzet nem valami rózsás, felség. A császári helyhatóság legjobb akaratú intézkedései ellenére a hazafiak csökönyösen elégedetlenkednek. Anglia rokonszenvvel, Franciaország fegyverrel támogatja őket, de veszedelmes kapcsolatokat tartanak fenn a magyarországi rebellis elemekkel is - valahogy így akart volna jelenteni Radetzky, de mindezek tüzetes megvitatása csak untatta volna a legfelsőbb hadurat, ezért röviden csak ennyit mondott:

- A múlt héten Velencében egy madaras polentát ettem, nem tudom, pacsirta vagy veréb volt-e a szószban, de nagyszerű volt...

- És Veronában?

- Felség, a veronai szalámi valóban felülmúlhatatlan.

- És Milánó?

- A milánóiak valódi mesterek. Azok a borjúszeletet először tojásban és zsemlemorzsában hempergetik meg, és így sütik ki. Ilyen egy milánói szelet!

- Kedves Radetzkym! Ön épp fél tizenkettőkor meséli mindezt, mikor olyan éhes vagyok, mint a farkas.

- Igenis, felség!

- Mélyen meg vagyok győződve, hogy a történelem bármilyen fordulatában mindig bízhatok személyem és uralkodóházam iránti hűséges odaadásában.

- Igenis, felség!

- Kérem, menjen le a konyhába, és mutassa meg a szakácsomnak, hogyan készül ez a milánói szelet!

A főszakács a helyszínen adott utasításokat olyan pontosan hajtotta végre, hogy a hadseregparancsnok a későbbi csaták folyamán több ízben sajnálkozását fejezte ki: parancsait mások kevésbé híven valósították meg.

A főszakács az eredeti eljárást azzal a megfigyeléssel tökéletesítette, hogy az előzetes belisztezés a zsemlemorzsa tapadását elősegíti, és hogy a fiatal feldarabolt csirkét is el lehet készíteni ilyen módon. Ferdinánd főszakácsa ezáltal megteremtette a rántott csirkét.

De ezzel még nincs vége. A bécsi szelet nem Milánóban született, hanem a szálak visszanyúlnak az olasz reneszánsz bukásának idejére.

A 15. század végén francia, német és spanyol zsoldoscsapatok törtek Itáliára. A művészet hona csatatérré vált. A spanyolok ötször is elfoglalták Milánót. Nemcsak lobogó harci zászlókat hoztak, hanem aranyszínű rántott szeleteket is.

Régi spanyol szakácskönyvekben "chuleta andaluza" elnevezéssel szerepel ez az étel. Andalúzia az 1491-es granadai győzelem után keresztény kézre került ugyan, de a lakosság továbbra is ragaszkodott az ürühúsok hagyományos arab elkészítéséhez, a prézlihez, a tojássárgájához. A bécsi szelet, a milánói szelet, azaz a spanyol chuleta ezek szerint mór szelet.

A meglepő az, hogy már a régi görögök is éltek a bécsi szelettel. Ez ugyanis nem arab találmány, ők csak eltanulták a hellénektől, s továbbadták az ibériai-félszigeten tudományukat. A régi görögök szakácskönyveiből eredetiben csak egy maradt korunkra: Athenaiosz Deiphna sophisztésze. Ez a páratlan mű bizonyítja a legmeggyőzőbben, hogy az antik szellem szakácsművészet terén is remekelt. Anthenaiosz megadja a tepsi szót, ez nála teganosz. Tudja, mi a sült szelet, "phloidesz", és elárulja, hogyan mondják ógörögül a prézlikészítést: leganon katatrüpszin.

A bécsi szelet titkát Lénárd Sándor, a kiváló író, költő, orvos, nyelvész, műfordító fejtette meg.

117489_julia-child06.jpg

A vasárnapi ebédben
MINDIG VAN vs SOHA SINCS

rántott szelet

Várjuk véleményed kommentben és a facebookon!

2×Sült  tudjuk, hogy tetszik!

 

Címkék: rántott hús rántott szelet

Szólj hozzá!

Honfoglaló őseink a szalontai disznót magukkal hozták Keletről. Ezeket a hatalmas, borjú nagyságú, téglavörös színű hússertéseket kanászok terelték, és az új hazában a Tiszántúlon telepedtek meg. Ez a sajátos magyar-fajta csak a legújabb időkben pusztult ki.

disznovagas2.jpg

Ebből a tényből az következik, hogy őseink nem voltak igazi nomádok. A férfiak ugyan kalandozó életmódot folytattak, maga a nép, a téli és nyári szállásra való költözéstől eltekintve, helyhezkötötten élt, disznótartással is foglalkozott, tehát nem volt igazi nomád.

Őseink magukkal hozták a szalontai sertést, s itt találták a bakonyi disznót a Bakonyban és az alföldi zsírsertést, amit még az avarok tenyésztettek.

kolbasz.jpg

Ősi hússertéseink sajnos kihaltak. A bakonyi fajta is. A mai híres magyar mangalica zsírsertés viszont tartja a szoros rokonságot az említett avarkori alföldi disznóval.

Íme, a magyar sertés története dióhéjban. Most pedig a disznótorok következnek.

Őseink bizonyára vándorlásuk során is bőven éltek sertéshússal, szalonnával. I. István 1036-ban intézkedett a Bakonyban makkoló sertésekről. I. Endre kiéheztetett ellenségének, III. Henriknek 1051-ben például 2000 oldalszalonnát küldött ajándékba. Persze ez csak sózott, esetleg borsozott szalonna volt. A paprikát nem ismerték. Ez a fűszerünk csak a 18. században kezd szélesebb körben elterjedni. Tehát csak vagy 200 éve beszélhetünk paprikás szalonnáról, kolbászról, gulyásról és paprikás csirkéről. Használtak ugyan korábban is fokhagymát, sáfrányt, zsályát, rozmaringot, borsot, gyömbért, kaprot és majoránnát, csak éppen paprikát nem.

disznovagas.jpg

Hurka vs Kolbász

Várjuk véleményed kommentben és a facebookon!

2×Sült  tudjuk, hogy tetszik!

 

Forrás, disznóvágás egy, kettő, kolbász

Címkék: disznó malac disznóvágás kolbász

1 komment

A tojás mivoltáról és az igazi rántotta receptjéről korábban már írtunk itt, arra pedig, hogy miként lehet a legtökéletesebben kettéválasztani a sárgáját a fehérjétől, az alábbi videó szolgál segítségül!

Próbáltad már?

 

muanyagflakon.jpg

JÁTÉK!

Írd meg kommentbe kedvenc rántotta recepted szeptember 7-ig, és nyerd meg ezt az egyedi tojássárgája kiszippantó eszközt!

A tojássárgája kiszippantó eszköz hazánkban nincs forgalomban!

„Amióta a tojássárgája kiszippantó eszközt használom, egyben maradnak a tojássárgáják, és nem lesz tiszta fehérje a kezem!”

Egy rántotta recept – ennyi az egész!
Játssz és nyerj!

Címkék: tojás tojássárgája tojás fehérje

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása
Mobil