Mit evett előbb az ember: növényt vagy húst? Mióta eszünk az asztalnál? Mikor készült az első kolbász? Honnan származik a joghurt? Ki találta fel a majonézt?

TUDD+

most kezdődik a 2×Sült Blogportálon!

A sok megszokott dolog közül, mellyel nap-mint nap találkozunk, eszünkbe sem jut annak eredete, miértje. A 2×Sült Kulturális Gasztro-Utazó Blogportál új sorozatában kétnaponta rántjuk le a leplet az „eszem-iszom” témakörbe tartozó, teljesen hétköznapi dolgok kialakulásáról, szokásokról, felfedezésekről!

Mert tudni jó!

A mindenkori hátteret Dr. Bélley Pál műsorából, a Kíváncsiak Klubja című sorozat könyv változata adja. A Magyar Rádió Ifjúsági Osztálya 1953 októberében kezdte meg a Kíváncsiak Klubja című sorozatát. A kíváncsiság kiapadhatatlan forrása lett a műsornak, hiszen már az első felhívástól kezdve áradtak a kérdések. Az érdeklődés kiterjedt a művelődéstörténet, nyelvészet, irodalom, történelem, élettan, természetrajz, csillagászat, zene, és persze a gasztronómia területeire is. Kisiskolásoktól nyugdíjasokig minden korosztályból jelentkeztek kíváncsiak.

A sorozat megformálója, kialakítója és állandó írója Dr. Bélley Pál volt. A sokoldalúan művelt, a tudomány úgyszólván minden területét áttekintő könyvtáros írónak szenvedélye volt a műveltség terjesztése. A szüntelen olvasás és tájékozódás nála nem öncél volt, hanem párosult azzal a lankadatlan törekvéssel, hogy tudását közkinccsé tegye. A legnaivabb gyermeki kérdéssel éppen olyan szívesen foglalkozott, mint a bonyolult bölcsészeti problémával. Mester volt a rádiószerű feldolgozásnak. Változatosság, könnyedség, humor és közvetlenség jellemezte munkáját. 

Címkék: tudd+

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ketszersult.blog.hu/api/trackback/id/tr24704740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása