eszterhazy_rostelyos_380.jpg

Rostélyosunk névadója Pál Antal herceg az Esterházyak népes famíliájából. Ez a férfiú 1786-ban született és 1866-ban vett búcsút az Osztrák-Magyar Monarchiától - mindörökre. Ő nem muzsikált, ő politizált és evett. Főleg az utóbbi ügyekkel foglalkozott - hercegien. Egy ideig külügyminiszterként táplálkozott, azután mint Ferenc József képviselője habzsolta a kaviárt Moszkvában, II. Sándor cár koronázásakor, végül elnyelte őt a felejtés. Azaz, hogy dicső neve örökkön él, nem a történelemkönyvben, hanem az étlapokon. Mert herceg Esterházy Pál Antal nyugalmazott császári és királyi külügyminiszter neve ékesíti a rostélyosok egyik válfaját. Ennek két oka lehet. A bécsi vendéglátóipari főiskola professzorai szerint vagy ő volt a sajátszerű készítési mód feltalálója... vagy pedig - és ez a valószínűbb föltevés -, valamelyik lelkes, de névtelen szakács-zseni így akarta megörökíteni a nagyevő herceg dicsőségét az étlapon.

marha_reszei.jpg

marha vs sertés

Várjuk véleményed kommentben és a facebookon!

2×Sült – tudjuk, hogy tetszik!

 

14536_eszterhazy_rostelyos_n.jpgHozzávalók az Esterházy rostélyoshoz

4 szelet rostélyos (150 gr)
1 teáskanál só
fél teáskanál bors
2 fej vöröshagyma
4 db sárgarépa
fél zellergumó
2 db fehérrépa
2 evőkanál zsiradék
2 evőkanál liszt
1 evőkanál édespaprika
5 dl húsleves
1 babérlevél
fél teáskanál majoránna
4 szelet citrom
6-8 db kapribogyó
2 evőkanál vaj
1 dl tejföl

Megtisztítjuk a hagymát és a zöldségeket, apróra vágjuk, megpirítjuk, megszórjuk liszttel és pirospaprikával, majd húslevessel felengedjük és felforraljuk.  A majorannát, a babérlevelet, a citromszeleteket és a kapribogyót hozzáadjuk, összeforraljuk. A húst sózzuk, borsozzuk, és kevés zsiradékon hirtelen kisütjük, majd sütés után a fűszeres mártásba tesszük, és lassan pároljuk, hogy egészen puha legyen. Felolvasztjuk a vajat, a hagymát és a zöldséget üvegesre pároljuk benne. Húslevessel felöntve fedő alatt 5 percig lassú tűzön pároljuk. A húst és a zöldséget előmelegített tányérokon elhelyezzük. A mártást áttörjük, tejföllel elkeverjük és felfőzzük, a húst és a zöldségeket meglocsoljuk vele tálaláskor. 

Címkék: marha rostélyos esterházy rostélyos

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ketszersult.blog.hu/api/trackback/id/tr174741720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása