Hobbiszakács a Buli az élet, igyál rozmaringost, mentást! poszthoz írt kommentjének eleget téve megkaptam egy vegyész ismerősöm rövid ismertetőjét az antioxidánsokkal kapcsolatban. Remélem sikerült valamelyest kielégítenem az olvasók kíváncsiságát! :)
Mik is azok a szabadgyökök?
A szabadgyökök olyan reaktív anyagok vagy elemek amelyek rendelkeznek egy párosítatlan elektronnal amitől nagyon szeretnének megszabadulni ezért minden útjukba kerülő molekulát eloxidálnak.
Honnan jönnek a szabadgyökök? A szabadgyökök származhatnak külső és belső forrásból. Belső forrás maga az energiatermelés folyamata a szervezetünkben, a légzés, a táplálék feldolgozása. Éppen ezért a szervezetünk rendelkezik a szabadgyökök lekötésére szolgáló anyagokkal, amik megvédik a szervezete a szabadgyökök káros hatásaitól. Ilyenek Pl.: az aszkorbinsav, azaz a C-vitamin, az E-vitamin és a húgysav (akármilyen meglepően is hangzik a húgysav biztosítja a szervezet antioxidáns védelmének 60%-át.)
Külső szabadgyök forrás lehet PL.: az égett hús vagy zöldség, a cigarettafüst és a kipufogógázok.
A cigarettafüstben 10a 14-ikeb- 10a 16-okin (bocsi de nem tudom itt rendes formátumban kiírni) szabadgyök van szippantásonként, ezek többsége rövid életű de az NO2 és a kinon gyökök súlyos károkat okoznak a tüdőben. Továbbá a mértéktelen alkoholfogyasztás is gyengíti szervezet antikoxidáns védelmét, mivel az alkohol feldolgozása során is keletkeznek szabadgyökök.
Antioxidánsokat külső forrásból is bejuttathatunk a szervezetünkbe friss zöldségek és gyümölcsök rendszeres fogyasztásával, ezek nagy mennyiségű antioxidáns molekulát tartalmaznak.
A szabadgyökök szerepet játszanak az öregedésben. Mivel idősebb korban a szervezet természetes antioxidánd tartalma csökken, a szabadgyökök több kárt okozhatnak, a sejtjeink jobban károsodnak és az öregedés felgyorsul. Ezért idősebb korban fokozott külső antioxidáns bevitel ajánlott a szervezet védelme érdekében. Ez könnyen elérhető több zöldség és gyümölcs valamint kevesebb húsétel fogyasztásával.
Minél aktívabb, mozgásban/ fizikai megerőltetésben gazdagabb életet él valaki annál több antioxidánsra van szüksége a szervezetnek, ám a természetes antioxidáns védelmünk kapacitása csak korlátozott mértékben képes növekedni az igénybevételnek megfelelően. Ezért a sportolók és fizikai munkát végzők számára különösen fontos a külső antioxidánsok bevitele. Azért ezt sem kell túlzásba vinni!
Az információkat Bognár Renátának, a szegedi főiskola biológia szakos hallgatójának köszönhetjük!