Hobbiszakács a Buli az élet, igyál rozmaringost, mentást! poszthoz írt kommentjének eleget téve megkaptam egy vegyész ismerősöm rövid ismertetőjét az antioxidánsokkal kapcsolatban. Remélem sikerült valamelyest kielégítenem az olvasók kíváncsiságát! :)

 

Mik is azok a szabadgyökök?

A szabadgyökök olyan reaktív anyagok vagy elemek amelyek rendelkeznek egy párosítatlan elektronnal amitől nagyon szeretnének megszabadulni ezért minden útjukba kerülő molekulát eloxidálnak.

Honnan jönnek a szabadgyökök? A szabadgyökök származhatnak külső és belső forrásból. Belső forrás maga az energiatermelés folyamata a szervezetünkben, a légzés, a táplálék feldolgozása. Éppen ezért a szervezetünk rendelkezik a szabadgyökök lekötésére szolgáló anyagokkal, amik megvédik a szervezete a szabadgyökök káros hatásaitól. Ilyenek Pl.: az aszkorbinsav, azaz a C-vitamin, az E-vitamin és a húgysav (akármilyen meglepően is hangzik a húgysav biztosítja a szervezet antioxidáns védelmének 60%-át.)

Külső szabadgyök forrás lehet PL.: az égett hús vagy zöldség, a cigarettafüst és a kipufogógázok.

A cigarettafüstben 10a 14-ikeb- 10a 16-okin (bocsi de nem tudom itt rendes formátumban kiírni) szabadgyök van szippantásonként, ezek többsége rövid életű de az NO2 és a kinon gyökök súlyos károkat okoznak a tüdőben. Továbbá a mértéktelen alkoholfogyasztás is gyengíti szervezet antikoxidáns védelmét, mivel az alkohol feldolgozása során is keletkeznek szabadgyökök.

Antioxidánsokat külső forrásból is bejuttathatunk a szervezetünkbe friss zöldségek és gyümölcsök rendszeres fogyasztásával, ezek nagy mennyiségű antioxidáns molekulát tartalmaznak.

A szabadgyökök szerepet játszanak az öregedésben. Mivel idősebb korban a szervezet természetes antioxidánd tartalma csökken, a szabadgyökök több kárt okozhatnak, a sejtjeink jobban károsodnak és az öregedés felgyorsul. Ezért idősebb korban fokozott külső antioxidáns bevitel ajánlott a szervezet védelme érdekében. Ez könnyen elérhető több zöldség és gyümölcs valamint kevesebb húsétel fogyasztásával.

Minél aktívabb, mozgásban/ fizikai megerőltetésben gazdagabb életet él valaki annál több antioxidánsra van szüksége a szervezetnek, ám a természetes antioxidáns védelmünk kapacitása csak korlátozott mértékben képes növekedni az igénybevételnek megfelelően. Ezért a sportolók és fizikai munkát végzők számára különösen fontos a külső antioxidánsok bevitele. Azért ezt sem kell túlzásba vinni!

 

Az információkat Bognár Renátának, a szegedi főiskola biológia szakos hallgatójának köszönhetjük!

 

Címkék: antioxidáns szabadgyök

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ketszersult.blog.hu/api/trackback/id/tr101369746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2009.09.09. 08:10:58

Köszönöm - és értékelem - a figyelmet. Az antioxidáns fogalommal/jelenséggel szembeni ellenvetéseimet egy régebbi posztomban (én is) megírtam. Úgy illene, hogy itt megismételjem, de az érdekes és megfontolandó kommentek nélkül nem "nyújtana" teljes képet:

hobbiszakacs.blog.hu/2008/04/11/anti_antioxidans

Üdv, a HSZ

kétszersült · http://www.ketszersult.blog.hu 2009.09.12. 12:22:37

@Hobbiszakács: én (is) elolvastam, és igazán érdekesnek találtam mind a cikket, mind a HSZ-eket!
Köszönöm, hogy felhívtad rá figyelmünket!
süti beállítások módosítása