Van fölös félmillióm, meghívlak egy szolid ebédre egy igazán nívós helyre. Tetszene azt hiszem az ötlet mindenkinek, azonnal szmokingot húznék, s ülnék be a Trabantba – csak a sznobitás kedvéért :)

 

A legelitebb éttermekben egy fogás néha annyiba kerül, mint másutt a teljes menü végösszege.
 
 
Tavalyi felmérések szerint a világ legkiválóbb-legdrágább falatozói Japánban és Európában találhatók. A képzeletbeli dobogó első fokát Tokió birtokolja, ahol az Aragova nevű szórakozóhely a marhahúsos ételeivel vívta ki magának a tiszteletet, hiszen itt egy adag steaket mustárral és borssal 77 000 magyar forintért rendelhetünk meg.

 

„Aranyos” pizza

Mindössze ötven férőhelyével, a pódium második helyén a párizsi Alain Ducasse áll. A Volaill de bresse – azaz filézett, szabadban nevelt burgundi csirke – egy olyan specialitása a helybéli séfeknek, amely az arra tévedő vendégeknek 50 000 forintnyi kiadást jelent. A legjobbak között foglal helyet Spanyolország egyik leghangulatosabb vendéglője is, amelyet El Amparo névre kereszteltek el. Olyan kedvelt csemegéket kóstolhatunk meg itt, mint az egzotikus csokis szufflé, a paradicsomszorbet és a szokatlan fűszerezésű lazac, amely összesen 20-30 000 forintnyi spórolt pénzt igényel.

A gyorséttermi étkek kedvelői Las Vegasban kaphatnak ízelítőt abból a kincset érő hamburgerből, ami annyiban különbözik a szendvics eredeti változatától, hogy a mákkal meghintett zsömlébe egy marhahúspogácsát, pár darab fekete szarvasgombát és tradícionális zöldségkeveréket töltenek, végül csak az alkotói által ismert titkos szósszal locsolják meg.


Az olasz pizzák a világ valamennyi országában irdatlan népszerűségnek örvendnek, különféle feltétekkel kínálják őket, ám csak egyetlen fajtája érdemelhette ki az „aranyos falat” elnevezést. A Pizza Royale 007 ugyanis azon felül, hogy pezsgőben áztatott kaviárral és konyakban marinált homárral ékeskedik, tetejére 24 karátos aranyport is hintettek tervezői. Eredetileg jótékony célra sütötték meg, de az elsöprő sikernek köszönhetően máig feltálalják ezt a 805 000 Ft-ért, azaz több mint 3000 euróért megvásárolható luxustésztát.


Drága kis fagyi

2004-ben, Manhattan városában, egy szerény vendéglátóban szintén világhírű csemegét tártak a nyilvánosság elé. 191 000 forint értékű fagylaltot főztek, amelyet hatalmas kehelyben, aranykanál kíséretében szolgáltak fel. A jéghideg édesség öt gombóc tahiti vaníliafagyit és átlagosnak nem mondható Amedei Porceleana csokoládédarabokat tartalmaz, nem utolsó sorban pedig egy 23 karátos, levél alakú arany dekorációval tették még kívánatosabbá. Extra kiegészítőként kérhető hozzá kandírozott gyümölcs, marcipán valamint konyakos desszertkaviár is.



 

A legfinomabb étcsokoládé ízét állítólag csak azok az emberek tapasztalhatták, akik már megízlelték a Noka Vintage Collection minőségi termékeit, melyeket 75%-ban tiszta kakaóból állítanak elő. Dobozonként 166 000 forintba kerül, így csak az előkelő körökben tálalják fel desszertként.

 

Sáfrány

Vannak amolyan luxus-fűszernövények is: az Európában is termeszthető jellegzetes és ritka ízesítő a sáfrány tulajdonképpen attól válik különlegessé, hogy egy kilogramm termék előállításához együttesen 150 000 virág bibéje szükséges! Amellett, hogy gyönyörű aranysárgára varázsolja az ételek színét, olyan intenzív aromája van, amelyben a kesernyés és édes, a mély és a füstös ízek keverednek össze egymással. Ennek alapján különböztethető meg az eredeti a hamisított fűszernövénytől.


Itthon

Magyarországon, a külföldről érkező és országbeli gazdagok számára nyitottak meg egy budapesti éttermet, ahol egy adag étel pontosan 50 euróba kerül, ráadásul olyan ínyencfalatok közül válogathatunk, mint az orosz kaviár és a grillezett libamájszeletek, almadarabkákkal. Ennek az árfolyamnak, továbbá a széles kínálati skála diadalának köszönhetően a 2007-es gasztronómiai világranglistán a 19. helyet harcoltuk ki országunknak.

 

Sáfrányos, sherrys csirke

 

Hozzávalók (2 személyre): 40 dkg csirkemell, 1 közepes hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 kávéskanál fahéj, 1 kávéskanál őrölt koriander, 1 kávéskanál őrölt gyömbér, 1 csipetnyi sáfrány (10-20 szál), 1 teáskanál méz, 1 dl sherry, 1 dl húsleves, 3 dkg vaj, 2 evőkanál olaj, só, bors. A tálaláshoz: pirított mandulaforgács. Köret: mazsolás kuszkusz.

Elkészítés:


A sáfrányt beáztatjuk néhány evőkanál meleg húslevesbe, majd húsz percig állni hagyjuk. Egy lábasban a felolvasztott vaj és olaj keverékére rátesszük a hagymát és a fokhagymát, aztán üvegesre pirítjuk. Miután megpuhult, rászórjuk a fahéjat, a gyömbért és a koriandert. Újra átpirítjuk, beletesszük a sózott, borsozott csirkedarabokat, ráöntjük a sherryt és átpároljuk. Ha a hús felszívta a sherryt, hozzáadjuk a húslevest, a sáfrányos oldatot, a mézet, és – amennyiben szükséges – befűszerezzük. Fedő alatt addig főzzük, amíg a csirke meg nem puhul.

Köretnek mazsolás kuszkuszt kínálunk hozzá, amelyhez a 8-10 dkg kuszkuszhoz, egy marék mazsolát öntünk. Keverés után 2 dl forró húslevessel öntjük le, és 15 percig állni hagyjuk. Végül egy teáskanál vajat keverünk hozzá, sózzuk, borsozzuk, és villával összedolgozzuk.

HAON.hu

Címkék: fagylalt menü étterem legjobb sznob pizza legdrágább legnívósabb

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ketszersult.blog.hu/api/trackback/id/tr30876163

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása