Nagy kedvencünk volt terítéken a minap egy családi összejövetelen. A torták királynőjeként tartjuk számon – mégis sokan idegenkednek tőle. Hogy mi is ez a mennyei finomság?
Répatorta krémsajttal a tetején – ami csak addig unszimpi, míg az ember bele nem kóstol.
A tésztához szükségünk lesz 50 dkg lisztre, 3 tojásra, 40-50 dkg reszelt sárgarépára, 1,5 dl napraforgó olajra, 35 dkg porcukorra, 1 cs vaníliás cukorra, némi fahéjra és 1 cs sütőporra.
Kezdjük azzal, hogy a répákat lereszeljük – én a nagyobb lyukú felületet szeretem használni, egyrészt könnyebb azon reszelni, másrészt sokkal szebb, ha a tésztában látszanak a répa darabok. A lisztet keverjük össze a sütőporral, majd a cukrokkal, adjuk hozzá a reszelt répát, a tojások sárgáját és a napraforgó olajat. Hintsük meg fahéjjal – ha szeretjük, ne spóroljunk vele! – majd az egészet egy fakanál segítségével keverjük össze.
A tojások fehérjét verjük fel kemény habbá – nem kell bele cukor már -, majd óvatosan keverjük a tésztához. 180°C-os sütőben kb. fél óra alatt megsül – folyamatos tűpróbát érdemes tartani!
Miután kivettük a sütőből, hűtsük ki. Na ez egy elég nehéz mutatvány, hiszen a tészta elég lágy ahhoz, hogy hipp-hopp eltörjön, de nem kell megijedni, én is így jártam, a három darabra esett tészta egy idő után összeáll ismét egyé.
Míg hűl, készítsük el a krémet.
A 150 gr kocka margarint érdemes már jó előre kivenni a hűtőből, hogy könnyen össze tudjuk dolgozni a 150 gr kristálycukorral. Ehhez mindenképpen robotgép használatát javaslom, mert az életkedvünk is rámegy, ha kézi habverővel állnánk neki egynemüsíteni a két összetevőt. Ezután egy citrom héját reszeljük bele, pár csepp esszenciát préseljünk belőle, majd adjunk hozzá 200 gr (a kis dobozos) mascarpone sajtot. Keverjük össze, s dobjuk a hűtőbe, míg a tésztánk teljesen ki nem hűl.
Ezután már csak meg kell kenni a kész tortánkat – ha szétesése után van még merszünk hozzá, félbe is vághatjuk, és a közepébe is mehet a krém, ám szerintem bőven elég csak a tetejét befedni vele.
(Fotó: NoSalty.hu)
Azonnal fogyasztható, de el is dugható a hűtő mélyére, egy biztos, ha a gyerek először még idegenkedik is attól, hogy a húsleves legfőbb zöldsége most egy sütiben van, az első falat után tuti nem tudja majd letenni!
Egyes híresztelések szerint ugyanezzel a recepttel, csak a répát céklára cserélve hasonlóan finom desszertet kreálhatunk magunknak. Hamarosan leteszteljük ezt is!