20040610-083303_4.jpgA választ László Gyula A honfoglaló magyar nép élete című munkájában találtuk meg:

"Először is le kell szögeznünk, hogy egyetlen, a magyarságot ismerő régi író sem állítja ezt rólunk, hanem ez csak a külföldi köztudatban ránk ragadt mendemonda. Nem rólunk írják ezt, hanem a hunokról állítja Ammianus Marcellinus, aki ugyan katonatiszt volt, de a hunokkal sohasem hadakozott. Szerinte: » A hunok... mindenféle állatok nyers húsával táplálkoznak, amelyet a lovuk hátára, combjuk alá tesznek, s kissé porhanyóra melegítenek.« Innen terjedt át ez a mendemonda ránk, magyarokra is."

1349-ben egy müncheni ember, bizonyos Schütberger János, aki 32 évet töltött Perzsiában, Turkesztánban és másutt, a kirgizekről ezt írja: "...láttam, mikor az útban pihenőt tartottak, hogy veszik a húst, vékonyra szeletelik, a nyereg alá rakják, és rajta lovagolnak. Aztán esznek belőle, mikor éhesek, de előbb besózzák."

E két adat után, úgy látszik hogy mégiscsak van valami ebben a mendemondában. Vizsgálódjunk csak tovább! Bergmann József német utazó, aki a múlt század legelején több évet töltött a Volga torkolata körül élő kalmüköknél, többek között ezt írja:

"Egy általánosan elterjedt nézet azt vallja, hogy a kalmükök, mint más szomszéd nomád népek is, nyergük alatt puhítják meg evésre a húst. Való igaz, a kalmükök tesznek húst, bár főképp hajat, a nyergük alá, ámde csak azért, hogy a kemény, favázas nyeregtől feltört lovak hátát vele gyógyítsák. Mikor az effajta flastrom hivatásának megfelelt, eldobják mint hasznavehetetlent. Én e mendemondákról beszéltem néhányszor a kalmükökkel s hangosan nevettek az európaiak bárgyúságán."

voros_hus.jpg

Ez az adat - s még néhány más is - meggyőzően bizonyítja, hogy őseink nem nyereg alatt puhított hússal éltek.

Húst a multiból vs Húst a hentestől

Várjuk véleményed kommentben és a facebookon!

2×Sülttudjuk, hogy tetszik!

Címkék: hús tudd+ nyereg alatt

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ketszersult.blog.hu/api/trackback/id/tr734708322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hunnias 2015.01.03. 00:15:23

Viszont úgy néz ki hogy még sem kamu. Mert Attila hunjainál a rómaiak hasonlót figyeltek meg. És Hogy bizonyítsák a valódiságát - Spektrum foglalkozott ezzel nem rég- és felkértek egy táplálkozás kutatót hogy nézze meg van-e ennek igazsága? És van. Mert nyereg alá tettek húst. A lényeg az hogy a ló és lovas mozgása következtében izzad az állat és ez a sós izzadság be ivódik a húsban és tartósítja és puhítja. Ezután kivették a nyereg alól és megsütötték. És ehető finom és puha volt a hús.mondta a táplálkozás kutató. Vagyis puhították, de nem nyersen ették. Itt van a tévedés. Nem kitaláció. Tehát a magyarok is csinálták. Az már más kérdés , hogy az későbbi évszázadokban a nomád népek már nem így tettek. Téves az a hozzá állás hogy az elődök viselt dolgait vetítik ki az utódokra. Mert hogy kalmükök nem csinálták. A nomadizáló népek sem voltak egyformák. A tudatos egybe mosás miatt alakul ki téves elképzelés az elődökről. Ettek szárított, porított húst is. A táplálkozási szokások is változtak, mint minden más.
süti beállítások módosítása