Először díszíti magyar festőművész alkotása a bécsi szabadság szimbólumnak számító 23 emeletes Ringturm oldalát. Az emblematikus bécsi épület ötödik éve díszítik műalkotások, de csak idén kapott lehetőséget először külföldi alkotó díszíteni a négyezer négyzetméteres felületet.

Fehér László alkotó kifejezetten ehhez az épülethez készítette óriás-képét, melyet egy speciális hálóra dolgoztak rá, amit már fel is függesztettek az épület homlokzatára, ahol a Duna-csatorna felé néző homlokzaton szeptemberig nézegethetik a bécsi lakosok és a turisták.

"Fehér elkötelezettsége a Ringturm bevonása iránt egyben hitvallás is a határokon átnyúló kulturális csere mellett, melyet konszernünk is intenzíven támogat" -hangsúlyozta dr. Günter Geyer, a Vienna Insurance Group vezérigazgatója. "Ezáltal a közép- és kelet-európai régió összetartozását is erősítjük. Műve a barátság és összetartozás megnyilvánulása, mely értékeket biztosítónk is különösen fontosnak tart."

A Ringturm Ausztria első irodaháza, amit 1955-ben, az Ausztria szuverenitását visszaadó Államszerződés aláírása után egy hónappal adták át. Az Erich Boltenstein tervezte épület az osztrák építészet mérföldkövének számít. A bécsiek úgy tekintenek rá, mint a visszanyert szabadság és a modern osztrák állam jelképére. A neves épületet korábban Christian Ludwig Attersee, Robert Hammerstiel, Hubert Schmalix és Xenia Hausner egy-egy műve díszítette.

Az 1953-ban született, Munkácsy-, Kossuth- és Prima-díjjal is kitüntetett Fehér László a kortárs magyar művészet egyik legjelentősebb alakja, a figuratív festészet egyik központi szereplője. Alkotásaira a visszafogott színvilág, a kontúrvonalak és a fotórealista ábrázolásmód közti egyensúly jellemző.

Mostani munkája négy, fekete ecsetvonásokkal megrajzolt ülő alakot ábrázol, amit átjár a fény, a levegő és áthatja az a jellemzően közép-európai háttér, amelyben létezik. A művész szerint a kép “álomszerű, mégis valóságos jelenet”, ami a Ringturm által megtestesített nyugalmat sugározza.

A cikket a Szeretlek Magyarország és a VJM bejegyzései alapján írtuk. MTI Fotó: Filep István, portré: Fehér László (c) Fehér Judit

Címkék: magyar kultúra fehér bécs festmény lászló wien ringturm

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ketszersult.blog.hu/api/trackback/id/tr484506820

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása