Dühkitörések és depresszió, magas vérnyomás - évente több száz milliós bevételt hoznak ezek a betegségek, s ott a kiszáradás is a képben. Az orvosok pedig alig támogatják az egyik leghatékonyabb gyógyítási módot hozzá. Hogy jön ez a téma a képbe egy gasztro témákat (is) felölelő blogportálra?

 

Nem árulunk zsákbamacskát: szomjas vagy és nem beteg!

Míg a legtöbb orvos szóra sem méltatja a víz megelőző és gyógyító tulajdonságát – vajon miért? - egy úttörő iráni doki, név szerint Dr. Fereydoon Batmanghelidj már több mint harminc éve tanulmányozza a víz emberi szervezetre gyakorolt hatását. Érdekes felfedezésre bukkant: úgy véli, a víz a lehető legjobb fájdalomcsillapító és megelőző terápia!

A nemzetközileg elismert, híres kutató erre úgy jött rá, hogy mikor 1979-ben az iráni felkelés, Batmanghelidj-et letartóztatták és majd két és fél évig fogva tartották. Természetesen a hűvösön is gyakorolta szakmáját, s mikor egy gyomorfekélyes rabot gyógyszerek és jobb alternatíva híján csapvízzel itatott, annak nyolc percen belül megszűntek a fájdalmai. Ezután az orvos láza kutatásba kezdett, hogy megismerje a víz megelőző és gyógyító hatását különböző fájdalmas degeneratív betegségekben. Szabadulása után Amerikába költözött, ahol tapasztalatairól könyvet írt (Your Body’s Many Cries for Water - A tested víz után sír). Azt állítja, hogy hogy a száraz száj a kiszáradás nem megbízható indikátora. A test fájdalommal jelzi a vízhiányt, ami kiszáradáshoz vezet, ami pedig az asztma, köszvény, ízületi gyulladás, magas vérnyomás, időskori cukorbetegség és sclerosis multiplex előjárója.

„Nem beteg vagy, hanem szomjas! Ne gyógyszerrel kezeld a szomjúságodat!”

Dr. Fereydoon Batmanghelidj üzenete a világnak

Napi 15 pohár vizet vesztünk

Az átlagember napjában kb. 3-4 liter vizet veszít vizelettel, széklettel, izzadással. És persze lélegzéssel, mely 1-2 liter vizet von ki a szervezetünkből. Az elvesztett mennyiséget természetesen pótolni kell vízzel s egyéb folyadékkal (pl. tea) valamint étellel. Nagymértékben megnöveli a test folyadékvesztését a mozgás, izzadás, láz, hasmenés és a betegségek akár kezdeti fázisa is.

Ha szomjas vagy, akkor a sejtjeid már kiszáradtak!

Mindenki életében előfordult már, hogy szája kiszáradt. Ez azért történik, mert a szomjúságérzet addig nem fejlődik ki, míg a testnedvek károsodása jóval a normális működéshez szükséges szint alá nem esik. Nem ildomos tehát megvárni, míg kiszárad a szánk, ezt tapasztalva pedig a mindenféle kozmetikumok helyett próbáljuk ki, mi történik, ha legurítunk két-három pohár vizet.

Düh és a depresszió – ez is a kiszáradástól van?

Az orvostudomány legfőbb célja manapság, hogy eltakarja az emberi test kiszáradásának tüneteit és következményeit. Testünk világosan jelzi, ha ki van száradva. A könnyebb megértésér íme egy-két szituáció, mely a kiszáradás jele:  az első dolog, amit reggel teszel, hogy ki akarsz kelni az ágyból, de fáradt vagy és nem bírsz. És ott van még a düh, a hirtelen reakciók, a depresszió – ezek mind a kiszáradást jelzik, vagyis az agy kevés energiát kap, hogy megbirkózzon az információval és cselekvéssé alakítsa.

„Aszály program” installálva

A víz a test legprecízebb alapanyaga, és amikor több megy ki, mint jön be, akkor a test ezt észreveszi és jelzi. Többnyire allergia formájában, hiszen az a rendszer, amelyik a vízháztartás egyensúlyáért felel, elnyomja az immunrendszert, ami a védekezésért felel. És ez már egyenes út az asztma felé. De ne feledkezzünk meg a magas vérnyomásról sem, hiszen ha a testben nincs elég víz vagy ha a test kezd kiszáradni, akkor a vízveszteség 66%-a a sejtek belsejéből jön ki, 26% a sejtek környezetéből és csak 8% az érrendszerből. De az érrendszer egy rugalmas rendszer – összeszűkül, lanyha lesz. A baj az, hogy mindez belül van és nem látod mi történik a testedben, hiába teszteled különféle vérvizsgálati módszerekkel, nem mutatja ki. Ha az emberek rendszeresen innának vizet, és pótolnák a szükséges ásványi sókat a kapillárisokba, a magas vérnyomás teljesen megszűnne.

Légy Te magad a tested ura!

A víz rengeteg egyéb anyagokat is szállít a sejtekbe. Ha kiszáradtunk, ezek az anyagok sem továbbítódnak. Vagyis nem lenne másra szükségünk, mint a megfelelő víz-, tápanyag-utánpótlásra, és a testünk helyre tudná állítani önmagát. Egyébként a megváltozott sejtformák már nem teszik lehetővé a folyadékáramlást.

Fogyassz tiszta vizet!

Kerüld a szénsavas vagy cukros italokat. A szóda kiszárít. Tea, kávé, üdítő vizet tartalmaz ugyan, de vízhajtó tartalma kiöblíti a testedből a vizet. Ne számíts rájuk, ha a folyadékpótlást számolod! Teljesen rendben van, ha alkalmanként iszol, de ha rendszeressé teszed, és nem iszol hozzá elég tiszta vizet, akkor hosszú távon komolyan kockáztatod egészséged! Ezt a jelenséget tapasztaltam én magam is, amikor ugyan 10 kilót ledobtam tea segítségével, de a második hónap felétől már mindennapos volt a szám kicserepesedése. Nem igazán értettem, miért…

A vízivás tökéletes ellentettje a dohányzásnak: nehéz rászokni, de hihetetlen könnyű leszokni róla. Természetesen van segítség ehhez is: az okos telefonok marketjében már elérhetőek olyan alkalmazások, amik bizonyos időközönként jeleznek neked, hogy innod kell! Hidd el, nem ciki, hiszen valamennyin beállíthatod, miképpen emlékeztessen – maximum a kollégák csodálkoznak majd, hogy mennyi SMS-t kapsz! :)

A cikk a Pozitív Nap portál írása alapján készült. Az első két kép ugyancsak onnan származik, a H2O pedig innen. Köszönet érte!

Címkék: betegség depresszió program magas víz düh vérnyomás folyadék kiszáradás aszály szomjúság h2o

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ketszersult.blog.hu/api/trackback/id/tr324324949

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.03.24. 11:16:12

Azt szokták mondani, hogy 1,5-2 l vizet kell inni naponta. Ehhez képest a 3-4 l veszteség soknak tűnik nekem.

De nekem a 1,5-2 l is. Ha ennyit beiszok, akkor egyfolytában a klotyóra járhatok. ;)
süti beállítások módosítása