320365_10151020453509707_22574589_n.jpg

Bizonyára már veled is előfordult, amikor egy baráti társaságban, lakodalomban vagy ne adj isten’ egy vendéglátóhelyen pálinkát rendeltél, amit jól lehűtve hozták eléd, még a pohár is „hamvas” volt. A minap én is ezt tapasztaltam egy fehérvári bárban: mézes málna jeges pohárban, hűtőből kivéve.


Ezen élményem alapján fogalmazódott meg benne, hogy egy kis pálinka-használati útmutatót állítsak össze ezen a csípős, hideg –legalábbis ez lenne az ideális, ennek ellenére +12 fokos- téli napon. Ugyanis, magyar emberként nem hagyhatom szó nélkül, hogy meggyilkolják azt a tagadhatatlan hungarikumot, amit az uniós rendeletek szerint csak Magyarországon és négy osztrák tartományban készíthetnek pálinka néven.

Ám mielőtt pálinka-etikettünkbe belemerülnénk, nézzük, miről is beszélünk!

A pálinka az erjesztett gyümölcsök lepárlásával készülő gyümölcspárlatok egy hagyományos, magyar fajtája. Leggyakoribb alapanyaga a szilva, a körte, az alma, a kajszibarack, a cseresznye, a szőlőtörköly és az eper, de gyakorlatilag bármilyen gyümölcsből készülhet. Csak azt az italt hívhatjuk pálinkának, ami 100%-os gyümölcstartalmú, azaz sem egyéb alkoholt, sem pedig színező-, ízesítő- vagy édesítőanyagot nem tartalmaz és minimum 37,5%-os alkoholfokkal rendelkezik.

Hazánkban már a 13. században elindult a nagy pálinkaszeretet és háromszáz éven keresztül gyógyszerként használták csak.

 

aHogy illik?!

A pálinkát szobahőmérsékleten – 18-22 fokon – illik fogyasztani, mivel a gyümölcs, a zamatok, az érleltség íze ott tud kijönni igazán. Hűtve nincs élvezeti értéke.

A fogyasztásnál fontos szerepet játszik a pohár. A teljes íz és aroma, amely a pálinka minden cseppjében megtalálható, csak akkor élvezhető igazán, ha a megfelelő formájú pohárból fogyasztjuk. Ez az úgynevezett tulipánforma, amely alul öblös, felül összeszűkül. Ez azért fontos, mert az alsó, öblös részben található nagy felületű párlat illatanyagait a felső rész összeszűkítve az orrhoz vezeti. Az öblös része elég párolgási felületet ad az italnak, amit a szűk felső része egyenesen a kóstoló orrába irányít. Így elég, ha egy kicsit megdöntöd a poharat, mozgatod az italt, vagy — a borhoz hasonlóan — körkörösen megmozgatod poharat, ezáltal a pohár légterében levő illatanyagok rendeződnek. Ha így az orrod felé közelíted a poharat, megismerheted a különböző illatösszetevőket.

A pálinkát kortyolgatva fogyaszd — előtte kötelező a koccintás!  — tehát nem szabad egy húzásra meginni, ugyanis az nem más, mint pazarlás. A hagyományos „stampedlis” pohárból való ivás is csak arra jó, hogy hamar bezúzzuk a gallér mögé, semmi másra! Minél hosszabb az utóíze, annál jobb minőségű a pálinka.

 

Miután kiürült a poharad...

És még valami, amit nem sokan végeznek el: miután megittad a pálinkát célszerű, ha 5-10 percre félreteszed a poharat, majd ezt követően — ha valódi pálinkával van dolgod — a pohárba beleszagolva kellemes, gyümölcsös illatot érezhetsz. Ez az ún. száraz teszt. Próbáld ki, megéri!

A magyar pálinka a táplálkozási kultúra, életmód része volt és soha nem a lerészegedés itala, hanem a társasági élet fontos része. A pálinka kedvező élettani hatásai mellett, a mértékletes és kulturált fogyasztás, valamint a kulináris örömök élvezete a lényeg. A túlzott fogyasztás káros következményekkel járhat gondolom ezt annyira nem kell ecsetelni! Szívesen fogadjuk a sztorikat a kommentekben!      (folytatás>>>)

A jó pálinka elfogyasztása után viszont — akkor is, ha négy centiliternél többre sikeredett — nem kelsz fel másnaposan, tiszta a fejed, és a gyomrod (persze abban az esetben csak, ha nem kevered más szeszes itallal).

 

Kismértékben gyógyszer? Igen!

A pálinka ugyanolyan nemzeti sajátosságunk, mint a pirospaprika, vagy a tokaji aszú, igazi hungarikum. A reggeli pálinkafogyasztás a paraszti élet elmaradhatatlan velejárója, a nehéz, zsíros reggeli megemésztésének segítője, nehéz munka idején a fáradtság ellenszere volt. A pálinka az ünnepek táján is — lakodalom, keresztelő — megtalálható volt az asztalon, fontos szerepet játszott a régi emberek világában. A jókedvcsinálás mellett gyógyszernek is szolgált. Nézzük mire:

Külsőleg

* Fertőtlenítés: a magas alkoholtartalom miatt erősen fertőtlenítő hatású a pálinka (fogfájásra, meghűlésre, fertőtlenítésre és egyebekre használták).

* Hűtés: a gyorsan párolgó alkohol a csípéseket, égéseket kellemesen hűti.

Belsőleg

* Gyomorbántalmak, köhögés, rekedtség enyhítésére.

* Fájdalomcsillapítás: a modern gyógyszerek megjelenése előtt a mindenki által könnyen elérhető fájdalomcsillapítók a pálinkák voltak.

* Hasmenés ellen: erős hasmenést egy kis pálinka csillapítja.

* Vérnyomáscsökkentés: a pálinka tágítja az ereket, ezáltal csökkenti a vérnyomást (különösen a fokhagymás pálinka javallott).

 

Bízom benne, hogy hasznodra vált ez a kis összeállítás!

Te főzöl otthon pálinkát?

A cikk egy, e-mailben terjedő ismeretterjesztő és a WikiPédia alapján készült. A képek eredetileg itt, itt, itt és itt érhetők el!

Facebook-Buttons-1-10-.png

Címkék: alkohol pálinka ital pia hungarikum infók

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ketszersult.blog.hu/api/trackback/id/tr62640364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sompalinka · http://sompalinka.blog.hu/ 2011.02.05. 23:34:58

Nos, remek, erről szól a fogyasztás, a kóstolás! Mindez így együtt, már egy más dimenzió, magyarán ez a kulturált alkoholfogyasztás!
A "száraz próbáról" annyit, hogy a maradék illatalkotók - jók és kevésbé jók- valóban jó hatásfokkal elemezhetők ilyen módon, mert ekkor a pohárban filmszerűen jelenlévő pálinkának módja van a pohár teljes belső felületéről intenzíven kipárologni, így szinte térben és időben más-más illatképet képes mutatni. És hát külön élmény ilyenkor az esetlegesen jelenlévő pálinkahibák beazonosítása, kielemzése, úgymint a főtt, savanykás utópárlati alkotók,a túlzott mennyiségben meglévő olajos jegyek, vagy az előpárlati tipikusságok. Ezeket is érdemes megpróbálni!

Marykriek 2011.04.13. 15:23:19

Pálinka kóstolgatásra remek alkalom a budai Jardinette Étterem következő programja. Az étterem pálinka kóstolással és különleges vacsorával vár minket :)
www.jardinette.hu

wektor77 2012.03.11. 21:25:08

Nincs is jobb a jo plainkanal :)
süti beállítások módosítása