Csöröge (Forgácsfánk)
2 dkg cukor
5 tojássárga+1 egész tojás
1 evőkanál tejföl
1 evőkanál rum
csipetnyi só
35 dkg liszt
5 dl olaj
A szóráshoz:
vaníliával ízesített porcukor
A cukrot, a tojássárgákat, az egész tojást, a tejfölt, a rumot, a sót egy tálban összekeverjük, majd a liszttel alaposan kidolgozott tésztát gyúrunk belőle. Két cipóra osztjuk, lisztezett deszkára tesszük, tetejét megkenjük olajjal.
Tállal vagy lábassal letakarva fél órát pihentetjük. Lisztezett deszkán késfok vastagságúra nyújtjuk, villával megszurkáljuk, és derelyemetszővel 10 cm hosszú, 3 cm széles rombuszokra vágjuk, ezeket középen megtekerjük, hogy masni alakjuk legyen, vagy "megcsomózzuk". Az olajat megforrósítjuk, és a tésztadarabokat, olyan adagokban, hogy legyen helyük nőni, beletesszük. Amikor pirulni kezdenek, a hőt mérsékeljük, ha egyik oldaluk már aranysárga, lapáttal kiszedjük, lecsurgatjuk, szívópapírra tesszük. Előmelegített tálon, vaníliával ízesített porcukorral megszórva, azonnal tálaljuk. Adhatunk hozzá lekvárt, mint a fánkhoz.