Ma suliból haza jövet, azon gondolkodtam milyen süteményt kellene sütni, ami nem kerül sokba, és nem kell hozzá sok alapanyagot venni. Így jutott a választásom a máglyarakásra, amihez csak fonott kalácsot kellett vennem.  Na meg plusz 5db tojást, mert a fehérjét nem lehetett felverni. Egyszer már sütöttem ilyet, de most még jobb lett és gyorsabban is el tudtam készíteni.

Elkészítési idő: 90 perc

Hozzávalók (1212 adaghoz)

500250 g kalács
200200 g baracklekvár

A tejes részhez:
500500 ml tej
11 db citrom reszelt héja
11 db narancs reszelt héja
vanillin cukor

A tojássárgás részhez:
55 db tojás sárga
7070 g cukor

A párolt almához:
600600 g alma
3030 g cukor
11 db citrom leve

11 db narancs leve
kevés őrölt fahéj

A habhoz:
7070 g cukor
55 db tojásfehérje

Elkészítés:

Először egy kb. 23 X 33cm-es tepsit kivajazunk, félretesszük. Fogjuk a kalácsot, felszeleteljük, majd egy tálba tesszük a szeleteket.

A tejes részhez a tejet egy lábasba tesszük, hozzáadjuk a lereszelt citrom és narancs héját, valamint a vaníliaeszenciát, végül felforraljuk az egészet.

Ha felforrt, ráöntjük a kalácsokra.

Most a tojás sárgát alaposan kihabosítjuk a cukorral, majd ezt is a kalácsokra öntjük.

A kalácsokat jól összekeverjük a ráöntött tejjel, és tojás sárgával, majd egyenletesen eloszlatjuk a kivajazott tepsiben.

Az almákat meghámozzuk, felszeleteljük, és lassú tűzön, fedő alatt puhára pároljuk a citrom és a narancs levével, a cukorral, valamint a fahéjjal.

A párolt almát a tepsibe, a kalácsra rétegezzük. Majd 180 C-ra, kb. 20 percre sütőbe tesszük.

Ha kisült, a baracklekvár felével lekenjük az egészet.

Végül a tojáshabot készítjük el. A tojásfehérjéket a cukorral és egy fél csipet sóval kemény habbá verjük. A kész habhoz egy fakanál segítségével, laza mozdulatokkal hozzákeverjük a maradék baracklekvárt úgy, hogy csíkos maradjon a hab.

Most a habot eloszlatjuk az alma tetején, feltüskézzük, porcukorral meghintjük, és 170 C-on, kb. 10 perc alatt készre sütjük. Kockákra szeletelve tálaljuk.

 

Címkék: desszert máglyarakás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ketszersult.blog.hu/api/trackback/id/tr81935571

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása