Ma suliból haza jövet, azon gondolkodtam milyen süteményt kellene sütni, ami nem kerül sokba, és nem kell hozzá sok alapanyagot venni. Így jutott a választásom a máglyarakásra, amihez csak fonott kalácsot kellett vennem. Na meg plusz 5db tojást, mert a fehérjét nem lehetett felverni. Egyszer már sütöttem ilyet, de most még jobb lett és gyorsabban is el tudtam készíteni.
Elkészítési idő: 90 perc
Hozzávalók (12 adaghoz)
500
200 g baracklekvár
A tejes részhez:
500
ml tej1 db citrom reszelt héja
1
vanillin cukor
A tojássárgás részhez:
5
db tojás sárga70
A párolt almához:
600 g alma
30
1 db citrom leve g cukor
1
db narancs levekevés őrölt fahéj
A habhoz:
70 g cukor
5 db tojásfehérje
Elkészítés:
Először egy kb. 23 X 33cm-es tepsit kivajazunk, félretesszük. Fogjuk a kalácsot, felszeleteljük, majd egy tálba tesszük a szeleteket.
A tejes részhez a tejet egy lábasba tesszük, hozzáadjuk a lereszelt citrom és narancs héját, valamint a vaníliaeszenciát, végül felforraljuk az egészet.
Ha felforrt, ráöntjük a kalácsokra.
Most a tojás sárgát alaposan kihabosítjuk a cukorral, majd ezt is a kalácsokra öntjük.
A kalácsokat jól összekeverjük a ráöntött tejjel, és tojás sárgával, majd egyenletesen eloszlatjuk a kivajazott tepsiben.
Az almákat meghámozzuk, felszeleteljük, és lassú tűzön, fedő alatt puhára pároljuk a citrom és a narancs levével, a cukorral, valamint a fahéjjal.
A párolt almát a tepsibe, a kalácsra rétegezzük. Majd 180 C-ra, kb. 20 percre sütőbe tesszük.
Ha kisült, a baracklekvár felével lekenjük az egészet.
Végül a tojáshabot készítjük el. A tojásfehérjéket a cukorral és egy fél csipet sóval kemény habbá verjük. A kész habhoz egy fakanál segítségével, laza mozdulatokkal hozzákeverjük a maradék baracklekvárt úgy, hogy csíkos maradjon a hab.
Most a habot eloszlatjuk az alma tetején, feltüskézzük, porcukorral meghintjük, és 170 C-on, kb. 10 perc alatt készre sütjük. Kockákra szeletelve tálaljuk.