Ma délután egy kis desszert után vágyakozva a régi receptjeim között kutatva találtam rá a túrógombócra, amit egyszer már elkészítettem és el is nyerte a tetszésem. Így neki is kezdetem, valami könnyűre vágytam, most igazából nem volt kedvem tésztát dagasztani. Mondjuk ez is elég időigényes a pihentetés miatt, de az összeállítás 10 perc.
Hozzávalók (kb. 12 db gombóchoz)
A gombóchoz
3 db tojássárgája
3 db tojásfehérje
Só
A díszítéshez
200 ml tejföl
Zsemlemorzsa
Porcukor
Elkészítés
Először a túrót, a búzadarát, a tojássárgáját, valamint egy csipet sót és a citrom reszelt héját egy edénybe összekeverjük egy fakanál segítségével. Majd lefóliázzuk, és hűtőbe helyezzük 2 óra hosszára, hogy a búzadara felpuhuljon.
Amíg a búzadara puhul, a zsemlemorzsát kicsit megpirítjuk egy kevés porcukorral. Hagyjuk kicsit hűlni.
Ha eleget állt a búzadarás-túrós keverék, verjünk kemény habbá a tojásfehérjéket, majd kis adagokban, óvatosan keverjük a túróhoz.
Egy fazékba forraljunk enyhén sós vizet, és állítsuk be a lángot, hogy lobogva forrjon a víz.
Vizes kézzel formázzunk gombócokat a túrós masszából, és tegyük őket a lobogó vízbe.
Amint feljönnek a gombócok a víz tetejére, már jók is. A kész gombócokat forgassuk át a pirított zsemlemorzsába.
Porcukros-tejföllel leöntve, vanillin cukorral megszórva tálaljuk.