Hazánk – és a világ – egyik legnagyobb közösségi portálján, a Facebookon pár napja legalább háromszor olvasható az a kiírás, amiben lelkes állatvédők tiltakozásukat fejezik ki a kutya-kajálás ellen.

 

Már első olvasatra is hoax* gyanúsnak tűnt a sztori: ugye nem szokatlan a hazai legnagyobb szociális-portál felhasználóknak –IWIWeseknek-, hogy szinte napi rendszerességgel kapunk véradásra kéréseket, vagy a legviccesebb, ha tovább kell küldeni egy levelet, mert állítólag azt figyelik, és így fizetnek minden egyes továbbítás után.

(Hoaxnak hívják azokat a körleveleket, melyeknek nincs valóságalapja, vagy ha az van is, téves, vagy többször hazug állításokat tartalmaznak)

 

A kiírások így néznek ki:

 

"Hallottátok?? Valami gyökér legalizálni akarja a kutyahús fogyasztást Magyarországon… TV2 azzal jön, hogy Kínában és Koreában ősi hagyomány a fogyasztása.. HÁT PONT LESZAROM! NEM VAGYUNK SE KÍNA, SEM KOREA, SEM MÁS ÁZSIAIORSZÁG, EZITT MAGYARORSZÁG, NEM
FOGUNK KORCCSÁ VÁLNI! Rakd ki, ha te is ellentmondasz ennek az undorító dolognak!"

 

Természetes, hogy felütöttem a fejem a hír hallatán, s kutakodni kezdtem. „Google a barátunk” – csak éppen nem, ugyanis egyetlen erre vonatkozó cikket sem mutatott az első három oldalon, akármilyen szóösszetételben kerestem rá.

 

Ellenben megtudtam a kutyahús fogyasztásának hagyományát és legendáját – és ha már arról nem tudunk hírt adni, hogy itthon valóban rendelhetünk-e mondjuk spánielt vacsorára kedvenc éttermünkben, szemezgessünk kicsit a web-univerzum ide tartozó írásából!

 

A szöuli önkormányzat például haszonállatként kívánja  újrakategorizálni a kutyákat, ami a kutyahús piac legalizálásához vezethet – legalábbis ez olvasható a Tenderlovingcake Blogon.

 

Néhányan azt gondolják, hogy ha a kormány elfogadja a kezdeményezést, akkor az a kereskedelem szabályzására és az állatok megfelelő tartására nézve is pozitív hatással lehet. A WSPA nem hisz ebben.

 

a kutyahús-kereskedelem igazi világa

 

Dél-Koreában jelenleg a kutyák hivatalosan nem számítanak haszonállatnak, ami azt jelenti, hogy a húsukat nem szabad(na) értékesíteni. ennek ellenére rengeteg kutyahúsból készülő ételeket árusító étterem létezik az országban és becslések szerint évente kb. 2 millió kutya végzi a tányéron az életét. a dél-koreai hatóságok azért sürgetik a kutyák haszonállattá nyilvánítását, mert a fenti okok miatt jelenleg semmiféle egészségügyi szabályzás nem létezik a kutyahús feldolgozására és értékesítésére, a legalizálással ezt a problémát szeretnék megoldani, melynek egyenes következménye lenne a kutyahús szélesebb körben való értékesítése egyaránt.
A WSPA dél-koreai partnerei viszont rengeteg olyan bizonyítékot gyűjtöttek össze, melyekből kiderül micsoda felháborító körülmények közt tartják a levágásra ítélt állatokat, kegyetlenül bánnak velük a húspiacokon, és nyilvánosan végzik ki őket kegyetlen módszerekkel, melyek rengeteg szenvedést okoznak az ember legjobb barátjának.

 

Kutyahúsleves a Pekingi olimpia kínálatában

 

a kutya mint haszonállat

 

A kutyahús-kereskedelem szószólói azt állítják, hogy a legalizálás jobb körülményeket teremtene az állatok tartására nézve a szabályozások bevezetésével. A valóságban azonban nincsen arra bizonyíték, hogy ezt a nagy számú kutyapopulációt emberséges módon lehetne tartani, szállítani és persze fogyasztás céljából levágni. Ezt bizonyítja többek közt a Model Farm Project is: a kutyák fizikai és viselkedési sajátosságaik miatt nem alkalmasak a haszonállatként való tartásra. Ez okán a “húskutyák” nevelése és főként kivégzése ugyanolyan kegyetlen maradna – a szabályozások bevezetésével is - mint napjainkban.

 

az ember legjobb barátja?

 Körülbelül 5 millióra tehető azoknak a kutyáknak a száma, akiket házikedvencként tartanak Dél-Koreában. A fővárosban lakók 17%-a tart kutyát NEM étkezési célra. Ez a nagy arány azt jelzi, hogy koreában lehet, hogy mégis szeretik az állatokat(?).

Azonban amíg sok kutyát kedvencként kényeztetnek otthon, addig az emberek különbséget tesznek a háziállatok és a “sárga kutyák” (a “húskutyaként” tartott állatok általában homokszínű fajta kutyák) közt, és szerintük teljesen eltér a két csoport egymástól. A WSPA szerint a “sárga kutyák” haszonállattá nyilvánítása hivatalosan is alátámasztaná ezt a téveszmét, mely különbséget tesz házi- és haszonállat között. tény, hogy azok a kutyafajták akiket csupán a húsuk miatt nevelnek semmiben sem különböznek a házikedvencektől.

 

Sőt, az is előfordul, hogy a “húskutyákat” örökbe fogadják, az elhagyott kedvencek pedig a húspiacon végzik… – írja a fenti kutyablog.

 

Enni vagy nem enni? – ez itt a kérdés!

Te kajálnád a házőrzőt vasárnap a húsleves után?

Címkék: kína vélemény hoax kutya facebook fogyasztás hús legalizálás kórea kutyahús

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ketszersult.blog.hu/api/trackback/id/tr182462159

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2010.11.22. 14:57:50

Egyrészt:
Nem tudom, így van-e, ahogy írtad, mennyire hitelesek az információid, lehet, hogy azok.
Én dolgoztam majdnem két hónapig Koreában, voltam több városban is, sehol nem találkoztam azzal, hogy kutyát ajánlottak volna enni.
Másfél évig koreai barátnőm volt, őt is kérdeztem erről, azt mondta, nem mondható általánosnak, és leginkább csak az ország bizonyos területein fordul elő.

Másrészt.
Én se tudnám elképzelni, hogy megenném, teljesen felháborítónak találom a gondolatát is, de ha tárgyilagosan belegondolunk, mintha lenne ezekben a szokásokban egy erőteljes következetlenség és kettős mérce.
Lókolbászt lehet nálunk is kapni, pedig a ló is majdnem olyan fontos állat a magyarok számára, mint a kutya, és egy ló is jelenthet valaki számára olyan érzelmi viszonyt, mint egy kutya (és nem az ilyen témájú pornóra gondolok) :).

IAreWinner 2010.11.23. 19:28:16

@Daily Shark:
Egyrészt:
LOL (utolsó sor)

Másrészt.
Totálisan ellenzem bárminemű kutyahús fogyasztását főleg ha még kínozzák is őket. Már az állatkínzókkal is ugyanazt csinálnám mint ők az állatukkal, hát még ezekkel, és őket meg kannibáloknak készíteném el minél ínyencebben.

kszabo 2010.12.14. 22:35:16

A 70-es években is volt kutyafasírt, utána bírósági üggyel. A piacolóknak ízlett:)
A békacomb pedig kifejezetten finom, csak nálunk védett csurtus.blog.hu/2008/09/15/bekacomb

Gelion 2012.05.11. 13:43:39

Én nem tudnám megenni a barátomat, ha történetesen az kutyából van, akkor nyilván a kutya barátomat se.
Egyébként nem szeretek arra gondolni, hogy mi volt a hús azelőtt, mielőtt számomra hússá, mint anyaggá tárgyiasult. De annyi biztos, kutyát, macskát, lovat SOHA nem ennék!!! Marhát ritkán és az állatra lelkiismeret furdalással és nagy tisztelettel gondolva. Disznót és csirkét sűrűn, de valahogy úgy, mint ahogy a török csajok hordják itt a kendőt Németországban, ebben nevelkedtem és nem kérdőjelezem meg. A disznó- meg csirkevágást elfogadtam magamban, mint valami szakralitást, nem egyszer voltam szenvedő tanúja de részt venni benne... meggyilkolni nem lennék képes egy hideg vagy melegvérű állatot sem.
süti beállítások módosítása