Idén tizenötödik alkalommal rendezik meg a Királyi Napokat, ahová közel tíz országból látogatnak Székesfehérvárra a tánc szerelmes mívelői. A fellépők között köszönthetünk többek között Costa Rica, Ciprus, Franciaország, Olaszország és Taiwan táncosait is az augusztus 15 és 20 közötti programsorozaton.

 

Nóta, tánc és kacagás lesz szinte mindenhol: a XV. Királyi Napok Nemzetközi Néptáncfesztivál mind a fehérvári Táncházba, mind a Városház térre várja az érdeklődőket – előbbibe kedvezményes napi és heti jegyek már vásárolhatók, utóbbi helyszínen ingyenesek a bemutatók.

 

Székesfehérvár életében az augusztus több mint 1000 éve kivételes időszaknak számít. Már az államalapító Szent István király is kitűntette a kereszténységből fakadó tiszteletével. Halála, majd szentté avatása után valóságos szakrális kultusz alakult ki augusztus egyházi ünnepei köré, majd magához a szent királyhoz. Ezt szentesítette 1222-ben az Aranybulla, amely Európa második alkotmányának számít, és kötelező ünneppé emelte Szent István emléknapját, s a Királyi Napok révén Alba Regia az ország közjogi centruma lett.

 

 Ezekben a napokban, Augusztus 20-a környékén a király minden körülmények között megjelent Székesfehérváron és az úgynevezett Királylátó Napok keretében meghallgatta az ország ügyes-bajos dolgait ekkor fényes ünnepségekkel köszöntötték Szent István ünnepét – írja a Székesfehérvár.hu.

 

Részletek, programok és információk a www.kiralyinapok.hu oldalon olvashatóak.

 

XV. Királyi Napok Nemzetközi Néptáncfesztivál

2010. augusztus 15-20

www.kiralyinapok.hu

A kép kicsi vagdalás után a fenti oldalról származik.

 

Címkék: fesztivál székesfehérvár tánc néptánc táncház szfvár királyi napok városház tér prgram

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ketszersult.blog.hu/api/trackback/id/tr442190368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása