November végén Svédországba utazom, ezért előszeretettel olvasok a repülésről írt bejegyzéseket, információkat. Éppen általános információkat kutattam – elvégre a tájékozottség sosem árt -, mikor meglepő hírbe botlottam: az Európai Unió 1,4 milliárd eurót költene olyan technológia kifejlesztésére, mellyel hatékonyan ki lehetne szűrni a deviáns személyeket, illetve a terroristákat a nemzetközi repülőtereken, így a Ferihegyen is.

Az eleve tiszta sor volt, hogy fokozottan ellenőrzik a repterek látogatóit, öltözésküktől kezdve a poggyászasikig, node a technika fejlődésével 3 éven belül olyan kamerarendszert szeretnének kiépíteni, mely kiszúrja az ideges embereket, figyelve minden csekekedetünk, de még a szívverésünk gyakoriságát is.

Az, hogy ez mennyiben sérti a személyiségi jogokat, egyelőre nincs kifejtve, de feltétlen érdemes a jövőben higgadtan, nyugodt szívverésekkel, keveset wc-re járva léteznünk a rptereken.

Az elmúlt években a légitársaságok szinte mindegyike arra törekedett, hogy minél inkább lerövidítse az utasok várakozási idejét, amit a check-in okoz. A jövőben lehet, hogy ismét hosszadalmas procedúra lesz a beszállás. – kezdi fejtegetni a témát a Pénzcentrum.hu.


Az Abnormális viselkedés és fenyegetés észlelése tömegben (ADABTS) névre keresztelt program célja - mint ahogy az a nevéből is kiderül - a gyanús egyének azonosítása, többek között olyan reptéri kamerák üzembe helyezésével, amely a személyek mozgását figyeli, és értesíti a személyzetet, ha különöset észlel. Az idegesnek tűnő, gyakran kávét fogyasztó emberek például szemet szúrhatnak a kameráknak.


Ha élesben alkalmazásra kerülnek ezek a kamerák, érdemes lehet megfontolni azt is, hányszor megyünk a reptéren vécére, ellenkező esetben nagy eséllyel alapos vizsgálatra számíthatunk.

Az ADABTS azonban csak egy a több száz biztonságot célzó projekt közül az EU kutatási körében, melyre mintegy 1,4 milliárd eurót szánnak 2013-ig.


Jelenleg a biztonsági szakemberek figyelik a reptereken található több tucat kamera felvételeit, melyből minél több van, annál nehezebb a valóban gyanús eseteket kiszúrni. Sokkal hatékonyabb lenne tehát, ha maguk a kamerák lennének képesek felismerni az ilyen eseteket, és automatikusan arra a csatornára, képre váltanának, melyre figyelni kell.


Ehhez persze a mérnököknek definiálniuk kell azokat a tényezőket, melyek a kamera számára gyanúsak lehetnek. Ilyen például a túl gyors, vagy hirtelen mozgás, a sikítás, vagy mondjuk az üvegtörés hangja. Persze a fejlesztő cég nem kívánja nyilvánosságra hozni ezeket a kritériumokat, nehogy kijátszhatóak legyenek.


Akadnak persze kissé már ijesztőnek tűnő tervek is: például az olyan radarok használata, mellyel már nagy távolságból is mérni tudnák az egyén szívverését, és így megállapítani, hogy ideges-e, hiszen a terroristák általában borzasztó idegesek. Vagy az olyan hőmérsékletet mérők kamerák használata, amely meg tudja állapítani, hogy az egyén orra hideg-e, ami szintén a zavartság, idegesség jele.

 


A cél tehát az, hogy úgy tudják ellenőrizni a repülőtereken az utasokat, hogy azok ne is tudjanak róla, ami persze azzal az előnnyel jár, hogy ezzel nem növekszik a várakozási idő.

A még nem publikált képek: check-in, kamera, wc, megfigyelő szoba, szív, repülőtér.

 

 

Címkék: biztonság repülő terror kamera reptér bűncselekmény

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ketszersult.blog.hu/api/trackback/id/tr331471748

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

moncsi89 2009.11.25. 22:05:41

El ne felejts aztán hozni svéd csokit!;)Jó lett az új hajad és jó utat kívánok!
süti beállítások módosítása