Május utolsó vasárnapján országszerte programokkal kedveskedtek a gyermekeknek a városok és a falvak vezetői, nem volt ez másként Fehérváron sem, ahol az autóbuszpályaudvar melletti placcra települtek ki a vásárosok, hogy boldogabb perceket szerezzenek a csöppségeknek.
Néhányan kirándultak, mi speciel kitakarítottuk a lakást, és festetem az üres falamra. De nem is lett volna kerek a gyereknap, ha a végén ne fogtunk volna össze, és döntöttük volna el, hogy valami finomság nekünk eme jeles alkalomnak köszönhetően már csak hivatalból is jár: összedobtam egy gyors piskótát, amolyan kókusz-kocka félének, amit megpróbáltam a hagyományostól kellőkép eltérően szervírozni.
Na de a tészta és az öntet receptje:
6 tojás fehérjét kemény habbá vertem, adtam hozzá hat kanál kristálycukrot, a tojások sárgáját és 6 ek. lisztet, fél csomag sütőporral. A sárga masszát sütőpapírral ellátott tepsibe öntöttem, és 200°Con készre sütöttem.
Közben furmányos módon, a Dr. Oetker csoki öntetét hívtam magamhoz, melyet az utasításnak megfelelően el is kezdtem főzni (akarom mondani a bátyám kezdte el főzni), felturbóztam némi kakaóval és mandula aromával, majd egy nagyobb darabka vajat dobtam bele. Addig forraltam, míg a vaj el nem olvadt, a piskótát meg pogácsa- és linzerszaggatóval kivágtam.
A középső formákat a kókuszkockához hasonló módon először az öntetbe, majd kókusz reszelékbe forgattam, az alsó karikáknak viszont csak a legalját engedtem a kókusz közelébe.
Tálaláskor a porcukor megvolt, viszont a menta levél –annak hiánya miatt- elmaradt…
(Kókuszkocka készítésénél a piskótát egyenletes nagyságú kockákra vágjuk, majd azokat forgatjuk a kakaó masszába s a kókuszreszelékbe.)