A finom csokis keksz alapreceptje. Három változatban is remek-mogyoróvajas, karamellás-mazsolás és fahéjas-almás süteményként. Kedvünkre válogathatunk!
Előkészítési idő: 15 perc
Sütési idő: 20 perc
10 db lesz belőle
Hozzávalók
- 25 dkg puha vaj
- 10 dkg porcukor
- 1kk vaníliaaroma
- 20 dkg liszt
- 5 dkg kukoricaliszt
- 5 dkg kakaópor
- egy csipet só
- 5 dkg étcsokoládé-pehely
Melegítsük elő a sütőt 180°C - ra. Keverjük a vajat habosra a cukorral. Adjuk hozzá a vaníliaaromát. Tegyük a lisztet, a kukoricalisztet, a kakaót és a sót a tálba. Adjuk hozzá a csokoládédarabkákat. Kanállal dolgozzuk jól össze, majd formáljunk belőle 10 golyót. Tegyük a golyókat egymástól távol egy kivajazott sütőlapra. Lapítsuk le egy villa hátával, majd tegyük rácsra. Fogyasztás előtt hagyjuk állni 1 napig.
Jó tanács
A mogyoróvajas vagy mazsolás-karamellás kekszhez növeljük a lisztmennyiségét 25 dkg - ra, a kukoricalisztét pedig 10 dkg - ra. Keverjünk hozzá 2 ek mogyoróvajat. Egy másik változat szerint a fentiekhez adjunk 5 dkg porcukrot, 5 dkg barna cukrot és 10 dkg mazsolát a mogyoróvaj helyett, s így mazsolás kekszet kapunk. Az almás-fahéjas változat egy másik finom lehetőség: növeljük a liszt mennyiségét 25 dkg - ra, a kukoricalisztét pedig 18 dkg - ra. Szórjunk bele 2 kk fahéjat, 2 ek almapürét és 1 hámozott, kimagozott, kockára vágott almát és 1 kk citromlevet.