A torkoscsütörtök mintájára idén hagyományteremtő céllal szervezik meg hazánkban a borszerdát, amikor az akcióhoz csatlakozó éttermek, kocsmák, pubok és szórakozóhelyek minden hazai bort féláron adnak, valamint minden főételhez meghívják vendégeiket egy pohárra a ház borából.
Ám annak ellenére, hogy bornemzet vagyunk, még nem minden vendéglátóipari egység rendelkezik saját borral, ezért erre a napra kineveznek egy vörös- vagy fehér nedűt annak – és csak reménykedhetünk, hogy nem a szomszéd kannására jut a választás.
Bornemzet vagyunk, állítják sokan, és gondoljuk magunkról, mégis annak ellenére, hogy klimatikus adottságokban, ásványokban és domborzatban változatos országunkban szinte egyáltalán nincsenek minőségi borkóstolók, és a gasztronómiájában nagy bornemzetnek vallók mögött is messze elmaradunk.
Bornemzet vagyunk, borkultúra nélkül. Hiába ajánlom akár télen, akár nyáron a szőlő levét, jó, ha minden tizedik asztalhoz vihetek ki egy-egy palackkal (és most nem gondolok a fröccsre beülő nyugdíjas csoportokra a Balaton parti étterem esetben). Nem kér a kutya sem, mert egy pohár bor némileg drágább, mint az üdítő, és a vendégnek sokszor fogalma sincs, az éppen választott fogáshoz melyik bort érdemes kérni. Kísérletezni szabad és ajánlott is – szóval ne féljünk odafordulni a pincérhez, és megkérdezni, ehhez éppen melyik passzol?!
Tehát: éppen ezért szervezték meg az április 29-i borszerdát: kóstolj minőséget olcsón, és tölts egy kellemes estét! És mivel a nulltolerancia erre a napra is érvényes, megannyi taxi- és pótsofőrszolgálat csatlakozott a számos borkereskedő mellé!
Bővebb információ és az éttermek listája a hivatalos honlapon olvasható!
A kép a szlovák Utazás oldalról van!