Olyannyira fontos, hogy volt idő, mikor fizetőeszközként használták. Bármit is eszünk, finomabb lesz tőle az étel, és bármennyire is ellenzik, akkor is fontos, hogy napi szinten bevigyük a szervezetünkbe. Ám nem mindegy, hogy a kristályos ásványfélének melyik változatát vesszük le a polcról: a különböző színű és állagú, formájú k más-más ízt varázsolnak ételeinkre!

 

  • A közönséges asztali só általában többféle adalékanyagot és tartósítószert is tartalmaz, míg a kóser és tengeri só egyáltalán nem, vagy csak nagyon kis mértékben tartalmazza ezeket.
  • A tengeri só a legkevésbé finomított asztali só, és csak kevés ásványi anyag van benne.
  • Az indiai fekete só erősen kénes ízű, és egyáltalán nem finomítják.
  • A Hawaii szigeteken bányászott sóhoz Alaea nevű ásványt adnak, ettől lesz rózsaszín, és kellően vas-oxid tartalmú.
  • A szürke só nedvesebb, finomítatlan tengeri só, amit előszeretettel használnak a francia tengerpartok vidékén.
  • Számos sófajtával találkozhatunk még, a füstölttől egészen a pörkölt fajtákig, érdemes őket kipróbálni!

 

Ha túl sok, ha túl kevés

A só megfelelő mennyiségben fogyasztva létfontosságú anyag: nagy szerepe van a sejtek közötti kommunikációban, valamint segítségével elektromos impulzusok közvetítődnek agyunk és az izmaink, idegeink között.

A WHO szerint napi maximum 5-6 grammot, ám átlagosan 3 gr sót érdemes fogyasztanunk, ám hazánk átlaga jelenleg napi 15-20 gramm. Ez a mennyiség könnyen magas vérnyomást és gyorsabb érelmeszesedést okozhat.

Viszont az sem jó buli, ha kevés sót viszünk be a szervezetünkbe, ugyanis a hyponatremia, tehát a nátrium hiánya léphet fel a szervezetünkbe. Erre figyelmeztető lehet az émelygés, hányinger, fáradtság, fejfájás és egyensúlyvesztés. Viszont a hyponatremia a sportolókat veszélyezteti leginkább a nagy folyadékbevitel és izzadás miatt, az átlagos életet élőknek ettől nem kell tartaniuk!

 

Sótrükkök a konyhában

  • Ha babot főzünk, érdemes tengeri sót használnunk, és takarék lángot, mert így a zöldség megtartja zsengeségét és sértetlen héját.
  • Grillezéskor a húst friss tengeri só és frissen őrölt bors kerekével érdemes fűszerezni, így az kérget képez, és megakadályozza a kiszáradást.
  • A kóser sót érdessége és réteges szerkezete miatt könnyen használhatjuk sószóró nélkül is, kezünkkel könnyedén szétmorzsolhatjuk. Sőt, könnyebben oldódik, mint az asztali só! Amennyiben ezt a típusú sót használjuk, az előírt mennyiség felével dolgozzunk csak!
  • Érdemes a húsok ízesítésére füstölt sót használni.
  • A Hawaii rózsaszín tengeri sóval tökéletesen ízesíthetjük a halakat, tengeri herkentyűket.

 

Tesztelj! Ahhoz, hogy érezhessük a különbséget, tegyünk 5-6 különféle sót kis tálkákba, és falatnyi kígyóuborkát belemártva tökéletesen ki tudjuk választani az ízlésünknek megfelelőt!

 

Relaxáció és gyógyulás egy helyen

Európában egyedülálló módon, Egerszalókon több, mint negyven éve tör fel 410 m mélyről az ásványi anyagokban gazdag, 65-68°C-os gyógyvíz, a fenyőerdővel övezett Sódomb pedig gyönyörű látványt nyújtó természeti jelenség. Csodálatos élmény a képződményen járni-kelni, és élvezni a párás, sós levegő hatását, valamint a vízesés alatt zuhanyozni a kellemesen égető vízben! A Szilvásváradtól nem messze lévő településen megfigyelhetjük, ahogy az ásványi anyagokban gazdag hévízből kiváló sók folyamatosan építik a csipkézett, fehér mésztufa képződményeket. Ritka nagy büszkesége a Sódomb hazánknak, ugyanis ahhoz hasonló képződményt csak a törökországi Pamukkale-ban és az amerikai Yellowstone Parkban találhatunk. A forrás vize egyébként tökéletes ízületi- és reumatikus bántalmak gyógyítására, gerinc- és mozgásszervi betegségek és anyagcserezavarok kezelésére egyaránt. Érdemes kipróbálni, s ha már arra járunk, ne felejtsünk el felülni a Szilvásváradi kisvasútra, hogy a végállomástól az ösvényen végig sétálva élvezhessük a csodálatos és friss levegővel rendelkező területet és a „pisztráng neveldét”!

 

A Don Pepe magazinja, a Life alapján. A képek egy része az újságból, valamint netről :)

 

Címkék: kóser egerszalók who szilvásvárad asztali sóbarlang tengeri konyhasó sódomb só fürdő

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ketszersult.blog.hu/api/trackback/id/tr631020996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása