2005 nyarán lehetőségem volt az Europass Mobilitá program keretén belül egy háromhetes olaszországi gyakorlaton részt venni.

A Romantik Hotel Villa Pagoda**** Genova-Nervi egyik legelitebb hoteljei közé tartozik. Idilli környezet, romantikus szobák, remek attitűd, mely a szállodát jellemzi.

 

Az üzletvezető elmondása szerint viszont addig csak egy házaspár látogatta meg őket hazánkból, főleg, hogy a magyarok körében nem nagy túl népszerű Liguria – valamiért sokan leragadnak Velence és Róma környékén…-, másrész nem átlagkeresőknek berendezett szobák vannak repertoáron, hiszen a látványért és panorámáért akkortájt közel 150 ezer forintot kellett fizetni egy éjszakáért - per kobak, természetesen.

Minden esetre a csodálatos környezetben felépített Villa Pagoda hatalmas élményeket s rengeteg tapasztalatot rejtett magában.

Az épület amúgy Nervi városrész centrumától két kilométerre, Sori irányában található a via Capulungo 15 szám alatt. Sajnos arról csak idehaza álmodhattunk, hogy esetleg a hotelben kapunk szálást, Nervi-centro Gioggilio utcájában laktunk, amitől 150 méterre már háborgott a tenger. Gyakorta gyalog tettük meg az utat akkori osztálytársammal, többször sétáltunk el közvetlen a tenger melletti szirtre vájt úton, és gyönyörködtünk a hatalmas hullámokban és a naplementében.

Sajnos a hatalmas városból akkor nem sokat láttunk, mivel szinte minden nap dolgozni kellett, ám volt egy megszervezett kirándulás, amikor hajóra szálltunk (La Superba), hogy végig nézhessünk a gigantikus kikötőn, s a ház-áradaton, viszont akkor a tengerből szinte semmit sem figyelhettünk meg, hiszen hatalmas kőfal védte a kikötőt…

Fürödni a hullámzás és a moszatok miatt Soriba mentünk Jurival és Claudioval – előbbi a desszertek és előételek mestere, utóbbi a gondnok szerepét töltötte be a Pagodában.

A hotel étterem része kimondottan modern, s tiszta – nem tapasztaltam a többiek állítását, miszerint mérhetetlen mocsok uralkodna a termelőhelyiségekben -, az ételek ízletesek és mutatósak, ám kegyetlenül drágák: a „legegyszerűbb” antipasta is 8€-nál kezdődött.

 

Összeállítottam egy kis csomagot az ott készített ételekből, jó étvágyat! :)

 

Genova – a Liguria fővárosa

 

Genova Észak-Olaszországban fekszik a Földközi tenger mellett, nem messze Franciaországtól, 140 km-re Milánótól, 550 km-re Rómától, 800 km-re Párizstól és 950 km-re Barcelonától. A tenger és a hegyek közti vékony részen helyezkedik el körülbelül 30 km hosszan. Genova megye és Liguria régió központja.

Genova lakosainak száma 631.000, ami Olaszország összes lakosságának 1,14%-a. Sok a külföldi bevándorló. A város területe 240 km2 amelyből 75 km2 lakott, a többi ipari terület. Genova területe nagyobb, mint a szomszédos Milánóé, vagy például Barcelona-é, de a rendelkezésre álló természeti erőforrásai és népessége kevesebb. A népsűrűség a városközpontban átlagosan 28 fő/hektár.

G
enova az Európai Kultúra Fővárosa volt 2004-ben.

Ahogy a költő Paul Valery írja, Genova építése egy állandó harc volt a hegy ellen. A maihoz hasonlító Genova először a XIII. században jelent meg. A XIX. század folyamán a város radikális átalakítása során megújult a városközpont, és a város túlterjeszkedett a városfalon. 1926-ban a városhoz csatolták a környező kisebb településeket is:
- Nyugati rész: Voltri, Prŕ, Pegli, Sestri, Cornigliano, Sampierdarena
- Polcevera völgy: Rivarolo, Bolzaneto, Pontedecimo
- Bisagno völgy: Marassi, Staglieno, Molassana, Struppa
- Keleti rész: San Fruttuoso, San Martino, Albaro, Sturla, Quarto, Quinto, Nervi és a Sturla völgy községei

Centro Storico - a belváros
Amikor Genovában jártak, Montesquieu, Dumas és Flaubert is úgy írta le a várost, mint a márvány városát. Valóban, a történelmi belváros - mely Európa legnagyobbika - tele van óriási és dúsan díszített középkori épületekkel, melyeket a város gazdag kereskedőcsaládjai építettek. A XV. század közepétől a XVI. század közepéig tartott Genova aranykora, ekkor a város gazdag kereskedői a spanyol és más európai királyságoknak adtak hiteleket, ebből a pénzből épült fel a jelenlegi történelmi belváros. Ez a rész jelenleg turisztikai látványosságként és bevásárló negyedként funkcionál.

Porto Antico
Amerika felfedezésének 500 éves évfordulójának az emlékére (Kolumbusz genovai volt) 1992-ben épült fel a régi kikötő ("porto antico") helyén egy szórakoztató
központ, mely megtartotta a régi nevet: Porto Antico. A komplexumban található Európa legnagyobb akváriuma (Acquario di Genova) is, de helyet kapott egy nagy tér padokkal, pálmafákkal és a Bigo-val. Ez utóbbi egy multifunkcionális térdíszítő elem, mely fel tud emelni egy emberekkel teli kabint a magasba. De a komplexumban található yacht kikötő, multiplex mozi, Nemzeti Antarktisz Múzeum, könyvtár, konferenciaterem, kiállítóterem, játszótér és néhány étterem is.

Palazzo Ducale
A Palazzo Ducale jelenleg talán Genova legismertebb épülete, mert itt tartották 2001-ben a G8 csúcstalálkozót. Az épület a főtér (Piazza de Ferrari) mellett helyezkedik el, és eredetileg két palota egyesítéséből alkották még a XIV. században. 1981 óta a genovai kultúra épülete, múzeum, információs központ, kongresszus-, és kiállítóterem valamint "átalánydíjas" étterem (adott pénzért akármennyit lehet fogyasztani) is található benne.

Lanterna
Genova világítótornyához hasonló valószínűleg nincs sok a világon. A híres Lanterna - Genova jelképe - kilenc évszázad óta működik. Eredetileg egy hegyen állt, de mára azt már elbontották körüle, így ma már csak egy szikladarabon áll. 1543-ban újjáépítették, de csak azért mert egy felkelésben megsemmisült. Azóta a 117 méter magas világítótorony változatlan formában áll. Bár mint az 1482-es festményen láthatjuk, korábban sem különbözött sokban mai formájától. Fénye tiszta időben 36 tengeri mérföldre világít el.

 

A Romantik Hotel Villa Pagoda**** hivatalos honlapja itt található, a Genováról írt rövid bemutatót pedig a www.genova-italia.com oldalról csempésztem.

 

Címkék: vélemény hotel képek villa ételek genova pagoda kaják nervi romantik

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ketszersult.blog.hu/api/trackback/id/tr64965542

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása