A nemzetközi gazdasági válság begyűrűzött a szerb kormányhoz is, és takarékosságra kényszerítette - ezután a kormányépület éttermében nem lesznek meleg főételek, csak szendvicsek, saláták, hideg előételek, levesek és édességek.

Az étlap lepusztításának legfőbb oka, hogy a meleg ételek egy jelentős részét egyszerűen kidobták, mivel a konyha kicsi, tárolásra alig van hely benne, a miniszterek pedig csak ritkán, főleg a csütörtöki kormányülések előtt látogatták az éttermet. Amit tehát az adminisztratív alkalmazottak nem fogyasztottak el, az minden nap ment a szemétbe.

Ezért ma már a belgrádi Nemanjina utca 11. alatti menza étlapján többnyire csak sonkás szendvics, (tojásos, csirkemelles, majonézes, krumplis) orosz saláta, borjú-raguleves, zöldsaláta, pizza szerepel.

Mindez persze nagyon jutányos áron, a városban fellelhető legolcsóbb árak egyharmadáért. Ez azért indokolt, mert az előkelő helyen dolgozó beosztottak legfeljebb csak a státusukkal büszkélkedhetnek, a fizetésükkel nem: egy miniszteri titkárnő például mintegy 17 ezer dinárt, nagyjából 60 ezer forintot keres egy hónapban.

A spórolási kényszer érzete ugyanakkor még nem támadt fel a parlamentben, amelynek étkezdéje a legolcsóbb étterem Szerbiában. Naponta 10 meleg főételt, előételeket, leveseket, salátákat, édességeket kínál, s ha valaki olyan nagy étkű, hogy a teljes étlapot kikéri, akkor fizet nem egészen 7000 forintnak megfelelő összege.

 

Címkék: politika szerb parlament étterem spórolás szerbia szendvics

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ketszersult.blog.hu/api/trackback/id/tr45882233

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása