Napjaink egyik legkedveltebb üdítőitala a Cola. Nagyon sokan kedveljük, liter szám fogy a vendéglátó egységek hűtőiből, ám csak kevesen ismerjük a Coca Cola eredeti történetét, amely a XIX. Század végén kezdődött és azóta is az első helyen áll a világ kedvelt frissítő italai között.

CocaCola.gif

Sokan nem is gondolnák, milyen régi és érdekes a Coca- és Pepsi-Cola története. 128 évvel ezelőtt egy John Stith Pemberton (1831-1888) nevű amerikai patikus-illatszerész készített először szirupfélét a Dél-Amerikai kokacserje leveleiből, kóladióból cukor és karamell hozzáadásával. Az akkor még névtelen szirupot Pemberton könyvelője, Frank M. Robinson nevezte el Coca Cola-nak. Ugyancsak ő volt az, aki az egyedi, Spencer típusú írásmódot javasolta, mely a mai napig olvasható az üvegeken.

Úgy látszik, az öreg tudósnak nagyon fontos volt a reklám, hiszen az 1886-ban, az első évben keresett 50 dollárját az utolsó centig viaszosvászon feliratokra, ingyenes vásárlási utalványokra, továbbá néhány szerény újsághirdetésre áldozta.

Pemberton halála után örököseitől egy Asha Chandler nevű atlantai patikus vásárolta meg a kólaszirup titkát és 1888-ban megalapította a Coca-Cola Corporation-t, majd öt évre rá szabadalmaztatta a Coca-Cola nevet.

28848.jpg
Egy amerikai legenda szerint a Coca-Cola azután lett előbb milliós, majd milliárdos vállalkozás, amikor egy ismeretlen férfi 50000 dollárt kért a gyártóktól – egy kétszavas jó tanács ellenében. Miután megkapta az 50000 dolláros csekket (ami igencsak nehezen hihető), a névtelen reklámzseni tömören csak ennyit mondott: Bottle it! – magyarul: palackozni! Addig ugyanis a szirupból csak egy ujjnyit töltöttek a vendég poharába, a csapos pedig szódavizet adagolt az édes-nyúlós-ragadós sziruphoz.

Mindez valószínűleg legenda, hiszen 1899. július 1-jén két chattanoogai üveggyáros, Benjamin Thomas és Joseph Whitehead állt elő a nagy ötlettel: árulják palackozva a szóda- vagy ásványvízzel higított alapanyagot. Nem véletlenül, hiszen kezdetben sokan próbálkoztak – méghozzá nagyon sikeresen - a hamar népszerűvé vált üdítő utánzásával. A Coca-Cola és a Root Glass Company munkatársai ekkor olyan csomagolást, üvegformát kerestek, ami megnehezíti a csalók dolgát, és egyedivé teszi a Coca-Cola megjelenését. Az 1915-ben megjelent kontúrpalack hamar népszerűvé vált a vásárlók körében, és összetéveszthetetlenül megkülönböztette az első számú üdítőitalt.

1954-ben változtattak először a kiszerelés nagyságán. Bevezették a nagyobb üvegeket, majd később a műanyag palackokat, és a dobozos csomagolást is az akkor már világszerte ismert frissítő italon.

palack-kronologia.jpg
Később, a II. világháború idején a föld sok részén harcoló amerikai katonákat a Coca-Cola (már Company) ingyen látta el Colával – méghozzá a fémpalackos kiszereléssel. Természetesen ez óriási reklámot jelentett a cégnek Európában, Ázsiában és a világ többi részén is. És ekkor jelent meg a másik világhírű Cola termék, a Fanta, mely kezdetben a Coca-Cola-t helyettesítette, azonban gyártását a békekötés és a koncentrátum-szállítmányok újraindítása után sem szüntették meg. Sőt, a narancsízű italt az ötvenes években számos országban, köztük az Egyesült Államokban is kínálni kezdték. A The Coca-Cola Company azóta egyre gyorsuló ütemben bővíti termékskáláját: 1961-ben került piacra a Sprite, 1982-ben a Coca-Cola light, 1985-ben a Cherry Coke, 1990-ben a Powerade - hogy csak néhány itthon is ismert példát említsünk.

isiah_coke.jpg1985-ben egy hosszú és alapos kutatás után Észak-Amerikában változtattak a Coca-Cola receptjén. A megújult italt mi már soha nem fogjuk megkóstolni, hiszen a New Coke névre hallgató üdítő egyáltalán nem hódította meg az embereket. Ragaszkodtak a régi ízhez, amely oly sok emléket ébresztett bennük. Három hónap múlva Coca-Cola Classic néven ismét piacra került a régi összetételű üdítő Kanadában és az Egyesült Államokban, mely a világ többi országában is az eredeti recept szerint készül.

GEL15672.jpg

Érdekesség, hogy a Coca Cola nem az Amerikai Egyesült Államok legnépszerűbb itala. Egy nemrég készült felmérés szerint a legtöbb Coca-Cola terméket egy főre vetítve Mexikóban és Izlandon isszák. 
Hazánkba az 1967-es BNV-n debütált az amerikai ital, ahol a cég természetesen kóstolót is rendezett. Az érdeklődés olyannyira nagy volt az „amerikai fiatalok életérzését” idéző ital iránt, hogy rendőröknek kellett a standot a rohamtól megvédeni. A kíváncsiskodók különféle trükköket eszeltek ki - beteg családtagjukra vagy terhes feleségükre hivatkoztak -, hogy minél több Coca-Cola-hoz juthassanak hozzá.

Aztán természetesen elkezdődött a hazai termelés is: az első palack Coca-Cola 1968. június 17-én hagyta el a Magyar Likőripari Vállalat Kőbányai Likőrgyárának palackozó gépét, így a Coca-Cola volt az első, a háború után Magyarországon előállított amerikai termék.

index_cola_recept.jpg

A recept természetesen a mai napig titkos, a cég hazai honlapján is csak annyit írnak le, hogy a megtisztított vízhez hozzákeverik a koncentrátumot: ebből lesz a szirup, az üdítőital alapanyaga. Víz és szirup bizonyos arányú keverékéhez széndioxidot adnak, majd az elkészült üdítőt egy zárt rendszerű gépsor gondosan ellenőrzött palackokba tölti és lezárja az üvegeket.

Egy nemrég napvilágra került hír szerint azonban kiderült a hétpecsétes titok, az Indexes srácok gyorsan összedobták az első házi kólát. Kicsit sárgább, kicsit savanyúbb, de legalább a mienk - ezzel lehetne a legjobban jellemezni a házi üdítőt.

Szerinted melyik a jobb? A Coca vagy a Pepsi Cola?

Források: CocaCola.hu és Hoxa.hu
Képek: Index.hu, Jumboheroes.com, Lego.wikia.com, Flagmagazin.hu, Trademagazin.hu

Címkék: kóla pepsi coca coca cola története

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ketszersult.blog.hu/api/trackback/id/tr414684305

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása