A mai (2011. március 31.) Fejér megyei Hírlap arról tájékoztat mindenkit, hogy ezen a napon közgyűlés szavaz jópár, Székesfehérvár belvárosát érintő kérdésben.

Kitiltják például a koldulást, szórólaposztást, amivel nincs is gond, sőt!, viszont a város turisztikai és kulturális életét már nagyban veszélyeztetik!

Azt mindenki, aki Fehérváron él, vagy több időt töltött a királyok városában, már tapasztalhatta, hogy a Történelmi Belváros lakosai nem nagyon tűrik meg, ha programok, vagy akár csak járókelők vannak a Fő utcán az esti órákban. Olyannyira, hogy szinte mindegyik rendezvényt sorra feljelentik, és gyakorta rendőröket hívnak, mert este nyolckor valaki elfingjatrüsszenti magát

Így szinte semmi, de a szó szoros értelmében semmi nincs szervezve egy olyan megyeszékhely macskaköves tereire, ahol valljuk be őszintén, a sok iskolának köszönhetően pezseg, illetve pezsegne a diákélet, és ahová tavasztól nyárig minden egyes napra olyan programokat lehetne, sőt mi több, kellene szervezni, ami Prága hangulatát idézné.

Erre a megye napilapja az alábbi sorokat publikálja:

"…A javaslat értelmében a belvárosi, utcára kitelepült vendéglátóhelyek legkésőbb este tízig lehetnek nyitva minden olyan napon, amelyet iskolai tanítási nap követ, ám pénteken és szombaton (azaz amikor másnap nincs tanítás) éjfélig is üzemelhet az egység. A kerthelyiségekben zenés-táncos mulatság ugyancsak este tízig tartható."

 Már-már könnyelműen mondhatnánk azt is, hogy de jó, végre! De nem! Az a tanköteles gyerek –azaz aki nem töltötte be a tizennyolcadik életévét- eleve mit keres egy kávézóban, étteremben este tízkor? Hol van a szülői felelősség?

Ám amúgyis. A Fő utcán, azért valljuk be, nem gyakran találkozunk fiatalkorúakkal, mert nem engedhetik meg maguknak! De turistákkal, színház után egy sörre, borra beülő középkorúakkal annál inkább!

Turistákkal. Igen! Azzal a néhánnyal, aki még ellátogat Székesfehérvárra, mert programok híján egyre kevesebben teszik meg ezt.

Kérdem én, akik ezt a javaslatot támogatják, belegondoltak-e abba, hogy a legtöbb pénz a turizmusból van? Végig gondolták-e már azt, hogy egy város csak akkor tudja a külföldi és belföldi turistákat bevonzani, ha a díszletet megtöltik élettel?

Ehhez pénz kell, nem vitás. Egy évig, kettőig. És az idegenforgalmi adókból, a sörözésekből, a vásárokban megvásárolt holmikból szépen lassan visszacsordogál az a pénz, amit újabb programokra, ne adj Isten, a Belváros újjáépítésére (amiről már itt írtunk) lehet költeni.

Kéremszépen, én nem támogatom ezt a javaslatot! Sőt! Kérem, könyörgök, végre szedje össze magát a város Tisztelt Vezetősége, és engedje el a füle mellet azt a jelentéktelen bejelentést azoktól, akik egy nagyváros belvárosi lakásából idegeskednek azon, hogy több száz – sokszor tízezer! – ember jól érzi magát, és pénzt költ! Mint ahogy volt a Történelmi Kavalkád, a Királyi Napok vagy az idei Március 15-i ünnepségen is.

 

Programokat, teraszokat szeretnék! Olyan közösségi tereket, ahol akár este tízkor is leülhetünk, ahol egy gitárt magunkhoz ragadva kulturáltan eltölthetjük a szabadidőnket!

 

Nem tudok megszabadulni az időkorláttól. Este tízkor bezárnak a teraszos helyek. Önnek, aki ezt a szabályozást támogatja, mennyi kedve van tíz után egy dohányfüstös zárt helyiségben hering módjára sörözni, miközben balzsamos, „kintülős” az éjszaka?

Javaslataim, egy élhetőbb Székesfehérvárért, tavasztól őszig:

 

Programok! Naplementekor pantomim előadások, fényjáték, szabadtéri színházi és zenei előadások minden napon, esőhelyszínnel!

Vendéglátóhelyek! Hosszabb nyitva tartás, több rendezvény, és a „sok kicsi” elve (kedvezmények, akciók, hogy több embernek megfizethetőbb legyen a luxus!)

Nyugovó! Pár éve az I. András Lovagrend végigjárta a Fő utcát este tízkor, majd rögtönzött játékok közepette felhívták mindenki figyelmét, hogy 22 óra van, ne hangoskodjanak  - de ne is menjenek még el! Miért is ne lehetne ez akár ma is? Ez lehetne Székesfehérvár „őrségváltása”!

 

 

 

 

És még sorolhatnánk…

 

Te mit gondolsz? Támogatnád a szabályt? Miért?

Ha úgy gondolod, hogy a szabály elfogadása azt jelenti, hogy

Székesfehérvár = Szellemváros

adj hangot! Véleményezz, terjeszd mindenütt!

Tegyünk végre valamit! 

Címkék: élet székesfehérvár éjszaka szabály étterem söröző vendéglátás kávézó turista terasz kerthelyiség

Szólj hozzá! · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://ketszersult.blog.hu/api/trackback/id/tr572789896

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Richard Quandt - IN VINO VERITAS 2011.04.02. 09:17:46

Az emberiség már több ezer éve issza a szőlő erjesztett levét, és nem mindig válik hasznára – gondoljunk csak szegény Noéra, aki nem tudta, mikor kell abbahagyni. Az antikvitás borairól csupán korlátozott ismereteink vannak, de valószínű, hogy a ...

Trackback: Richard Quandt - IN VINO VERITAS 2011.04.02. 09:17:33

Az emberiség már több ezer éve issza a szőlő erjesztett levét, és nem mindig válik hasznára – gondoljunk csak szegény Noéra, aki nem tudta, mikor kell abbahagyni. Az antikvitás borairól csupán korlátozott ismereteink vannak, de valószínű, hogy a ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása