Sokaknak a húsvét ott kezdődik, ahol a negyvennapi böjt véget ér. Ám – és azt hiszem, mi vagyunk többen – sokunk az előzménnyel nem törődve csak a vasárnapi és hétfői napok ünnepi hangulatát, a nyuszi tojáshadjáratát tartjuk meg.

Bár nem vagyunk vallásosak, valahogy úgy alakult, hogy szombaton húsmentes napot tartottunk, főleg, mert kifogyott a felvágott készletünk, és zöldséglevet főztem, mellé morzsás nudlit csináltam.

Most, hogy a nyuszi is megtojta a csokitojásokat, és befejeztük a lakás megszépítését, végre van időm elújságolni, milyen desszertekkel várja anyu a holnapi kirándulás előtt érkezőket.

 

Egyik nagy kedvencem: Raffaelló szelet

 

A kókuszos csodának szinte hű mása tepsiben sütve ez a piskótához hasonló tésztára kent krémes csoda. Első ízben nagynéném lepett meg vele, és a recept becserkészése óta szinte minden ünnepre elkészítjük a kókuszos desszertet.

 

Hozzávalók a tésztához: 6 tojásfehérje, 20 dkg cukor, 10 dkg finomliszt, 10 dkg kókuszreszelék, egy csipetnyi só, zsiradék a tepsi kikenéséhez – vagy sütőpapír. A krémhez szükséges 6 tojás sárgája, egy csomag vaníliás pudingpor (a főzni való), 4 dl tej, 25 dkg porcukor és 25 dkg margarin. A tetejére dísznek kókuszreszelék és szeletelt mandula.

 

Kezdjük azzal, hogy a tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan adjuk hozzá a kókusszal elvegyített lisztet és a sót. Kenjük ki a tepsit a zsiradékkal, lisztezzük meg, vagy tegyünk bele sütőpapírt, majd légkeveréses sütőben 170°C-on, vagy közepesnél kisebb lángon kb. 20 perc alatt süssük meg, s hagyjuk kihűlni. Közben készítsük el a krémet: keverjük csomómentesre a tojások sárgáját, a cukor felét és a pudingport a tejjel, majd azt főzzük sűrű krémmé. Miközben vízfürdőben hűtjük a krémet, keverjük habosra a margarint a cukor másik felével, és dolgozzuk össze a már kihűlt krémmel.

Kenjük meg a tésztát a kapott krémmel, szórjuk meg a tetejét kókuszreszelékkel, majd minden szeletre tegyünk egy-egy manduladarabkát.

Én a marcipángolyóból megmaradt olvasztott csokival is díszítettem.

Javasolt kicsit dermeszteni, ám ha már nem bírod tovább, az sem baj, ha azonnal nekiállsz a nassolásnak!


 

A mostani sláger: Marcipángolyó

Pofon egyszerű, pillanatok alatt elkészülő, azonnal fogyasztható, szinte bármilyen formára gyúrható desszertünk anyukám Heni barátosnéjétől való.

 

Ami nélkül nem menne: 28 dkg búzadara, 20 ek. (3 dl) forró tej, 25 dkg darált keksz, 12 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 1 mandulaaroma és 10 dkg tortabevonó- vagy étcsoki.

 

Öntsük a darát egy nagyobb edénybe, forrázzuk le a tejjel, adjuk hozzá a kekszet, a cukrot és a vajat, végül az aromát, s gyúrjuk össze az egészet. Amennyiben túl puhának érezzük, kicsit dermesszük, vagy fogjunk hozzá a golyók vagy egyéb formák (hengerek, kockák, háromszögek…) elkészítéséhez, majd dobjuk be a fagyasztóba.

Forraljunk vizet egy nagyobb lábosban, tegyünk rá egy kisebbet (az ne érjen a vízbe!) s olvasszuk meg a csokit benne.

A formák egyik felét mártsuk bele, majd tálaljuk. Ha időnk engedi, miután megkeményedett a csokimáz rajtuk, vonjuk be a másik felét is, így mennyei pralinékat kaphatunk!

 

Címkék: húsvét süti recept marcipán desszert raffaelló

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ketszersult.blog.hu/api/trackback/id/tr991061552

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása