Sokaknak a húsvét ott kezdődik, ahol a negyvennapi böjt véget ér. Ám – és azt hiszem, mi vagyunk többen – sokunk az előzménnyel nem törődve csak a vasárnapi és hétfői napok ünnepi hangulatát, a nyuszi tojáshadjáratát tartjuk meg.
Bár nem vagyunk vallásosak, valahogy úgy alakult, hogy szombaton húsmentes napot tartottunk, főleg, mert kifogyott a felvágott készletünk, és zöldséglevet főztem, mellé morzsás nudlit csináltam.
Most, hogy a nyuszi is megtojta a csokitojásokat, és befejeztük a lakás megszépítését, végre van időm elújságolni, milyen desszertekkel várja anyu a holnapi kirándulás előtt érkezőket.
Egyik nagy kedvencem: Raffaelló szelet
A kókuszos csodának szinte hű mása tepsiben sütve ez a piskótához hasonló tésztára kent krémes csoda. Első ízben nagynéném lepett meg vele, és a recept becserkészése óta szinte minden ünnepre elkészítjük a kókuszos desszertet.
Hozzávalók a tésztához: 6 tojásfehérje, 20 dkg cukor, 10 dkg finomliszt, 10 dkg kókuszreszelék, egy csipetnyi só, zsiradék a tepsi kikenéséhez – vagy sütőpapír. A krémhez szükséges 6 tojás sárgája, egy csomag vaníliás pudingpor (a főzni való),
Kezdjük azzal, hogy a tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan adjuk hozzá a kókusszal elvegyített lisztet és a sót. Kenjük ki a tepsit a zsiradékkal, lisztezzük meg, vagy tegyünk bele sütőpapírt, majd légkeveréses sütőben 170°C-on, vagy közepesnél kisebb lángon kb. 20 perc alatt süssük meg, s hagyjuk kihűlni. Közben készítsük el a krémet: keverjük csomómentesre a tojások sárgáját, a cukor felét és a pudingport a tejjel, majd azt főzzük sűrű krémmé. Miközben vízfürdőben hűtjük a krémet, keverjük habosra a margarint a cukor másik felével, és dolgozzuk össze a már kihűlt krémmel.
Kenjük meg a tésztát a kapott krémmel, szórjuk meg a tetejét kókuszreszelékkel, majd minden szeletre tegyünk egy-egy manduladarabkát.
Én a marcipángolyóból megmaradt olvasztott csokival is díszítettem.
Javasolt kicsit dermeszteni, ám ha már nem bírod tovább, az sem baj, ha azonnal nekiállsz a nassolásnak!
A mostani sláger: Marcipángolyó
Pofon egyszerű, pillanatok alatt elkészülő, azonnal fogyasztható, szinte bármilyen formára gyúrható desszertünk anyukám Heni barátosnéjétől való.
Ami nélkül nem menne: 28 dkg búzadara, 20 ek. (
Öntsük a darát egy nagyobb edénybe, forrázzuk le a tejjel, adjuk hozzá a kekszet, a cukrot és a vajat, végül az aromát, s gyúrjuk össze az egészet. Amennyiben túl puhának érezzük, kicsit dermesszük, vagy fogjunk hozzá a golyók vagy egyéb formák (hengerek, kockák, háromszögek…) elkészítéséhez, majd dobjuk be a fagyasztóba.
Forraljunk vizet egy nagyobb lábosban, tegyünk rá egy kisebbet (az ne érjen a vízbe!) s olvasszuk meg a csokit benne.
A formák egyik felét mártsuk bele, majd tálaljuk. Ha időnk engedi, miután megkeményedett a csokimáz rajtuk, vonjuk be a másik felét is, így mennyei pralinékat kaphatunk!