Váratlan fogásuk volt hétfőn a Mexikói-öbölben amerikai kutatóknak: egy 5,9 méteres óriás tintahal került a hálójukba.
1954 óta - amikor a felszínen egy holtan lebegő óriás tintahalat találtak a Mississippi deltájában - ez az első alkalom, hogy a ritka fajt egészben, nem pedig ragadozók gyomrában, maradványként észlelték a Mexikói-öbölben. – tudósítja az [origo] a NOAA alapján.
Az
Az óriás tintahalat - amely a felszínre kerülve nem élte túl a hirtelen nyomásváltozást - tartósították, és további tanulmányozásra a Smithsonian Intézetbe küldték. az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Intézet (NOAA) honlapján.
Az óriás tintahal (Architeuthis dux) akár 12-15 méteres hosszúságával bolygónk második legnagyobb gerinctelen állata. Ragadozó, alapvetően halakra vadászik.
A gigantikus teremtmény ritkán fordul elő a felszín közelében, így évszázadokig mesebeli tengeri szörnynek képzelték. 300-
Töltött tintahal – majdnem ahogyan a Ristorante Veneto Pizzériában csinálják
A kiengedett 10-12 cm-es tintahaldarabokat megtöltjük a zsemlemorzsából, konzerv hámozott és szeletelt paradicsomból, sóból, borsból, olívaolajból, oregánóból és bazsalikomból, valamint a kevés hagymán lepirított gombából álló töltelékkel, majd fél centis karikákra szeletelt, sóval, borssal ízesített héjában főtt burgonyára helyezzük. Friss rozmaringszárakat teszünk rá, majd kezdetben alufóliával letakarva megsütjük, s azt levéve megpirítjuk.
Paradicsommártással kínáljuk, melyet úgy készítünk, hogy a finomra vágott hagymát kevés olíván lepirítjuk, majd hozzá adjuk az üvegben árult paradicsom sűrítményt. Sót, borsot, cukrot adunk hozzá, és első forrásnál egy jó centire vágott vajdarabot olvasztunk el benne.