Rövid ismertetővel érkezett be e-mail címünkre a brit teasütemény, a scone receptje Mónika tollából. Éppen aktuális a desszert, vagy csak a sors fintora, hiszen kedden néztem meg a Vörösmarty Színházban Stuart Mária, Erzsébet királyné húgának fogságának és meggyilkolásának drámáját, amiben a fehérvári társulat kellő "modernkori korhűséggel" prezentálta az angol királyi tanács összejövetelek teaszertartását, süteményestől, viszályostól.
Scone:
Azt kell tudni róla, hogy az 1700-as évek Angliájában, amikor már aranynyáron vitték a teát a brit szigetekre, a kevésbé tehető családok kedvelt teasüteménye volt ez.
Persze nem kekszféle, inkább olyasmi, mint nálunk a pogácsa, csak édes. Eperlekvárral és vajjal kell enni, falatonként törve, és rákenni a lekvárt meg a vajat, mint az oviban a kalácsra a mézet.
450 g liszt75 g vaj
75 g porcukor
75 g mazsola
3 dl tej vagy 2,5 dl víz
1 zacskó sütőpor
4 zacskó vaníliás cukor
egy csipet só
Egy nagy tepsit alufóliával borítasz, a fóliát kivajazod, liszttel megszórod. A sütőt előmelegített 180°C-ra. Egy fémlábasba a melegedő sütőbe a vajat, hogy megolvadjon (de ne forrjon fel!)
Egy nagy tálba öntöd a lisztet, összekevered a sütőporral, vaníliás cukorral, sóval.
A lábas vajat kiveszed a sütőből, főzőlapon összefuttatod a porcukorral és a mazsolával, majd beleöntöd a tálba, amiben már ott a liszt és a többi. Összedolgozod, amennyire lehet, egy morzsalékos dolgot kapsz, ami nem áll össze. Robotgépet ragadsz, és felöntöd az ételt a tejjel vagy vízzel, úgy, hogy közben megy a robotgép. Ha nincs robotgép, akkor keverd nagyon -nagyon.
Robotgéppel összedolgozod, egy ragacsos, kevert tésztaszerű, annál esetleg hígabb, nyúlós massza.
Ebből kiszedsz kanállal (vagy kitépsz) kis közepes pogácsa nagyságú darabokat, az alufóliázott tepsire rakod, egymástól annyira, hogy legyen helyük hízni egy kicsit, és be a sütőbe.
Közepes lángon, 180°C, 25 -30 percig sütöd, anélkül, hogy kinyitnád. Isteni finom lesz!
A képet a Windlebridge oldalról kölcsönöztem.