Érdekes írásra találtam a Deluxe oldalán, miszerint száznégyezer dollárért, azaz több mint húszmillió forintért vette meg két szusibár-tulajdonos azt a 128 kilogrammos kékuszonyú óriás tonhalat, amely a hétfői tokiói halárverésen került kalapács alá.

 

Ennél magasabb összeget, 20 millió jent (több mint 42 millió forintot) mindössze egyszer, 2001-ben fizettek a kékuszonyú tonhalért. Egy hongkongi és egy japán étteremtulajdonos versengett a 128 kilós halért, végül megegyeztek, és közösen vették meg a becses portékát, amelynek kilójáért 817 dollárt, azaz 160 586 forintot adtak.

Tavaly szintén igen tekintélyes összegért, 6 millió jenért (mai áron közel 13 millió forintért) kelt el egy óriási kékuszonyos Japánban, azt egy hongkongi sushiétterem tulajdonosa vásárolta meg. A Tsukiji halpiacon megrendezett aukció 276 kilós árverési "tétele" nem kis izgalmat váltott ki a dúsgazdag megjelentekből, akik igen hamar feltornázták a hal árát.

A tonhal kilónként egyébként átlagosan 55 dollárba (11 ezer forintba) kerül a tokiói halpiacon, a kékuszonyú tonhal azonban más kategóriába tartozik, mint "közönséges" fajtársai.

 

A gourmet-k meggyőződése szerint ez a legjobb, így a vékonyan felszeletelt, rizságyon szervírozott kékuszonyú tonhalért igen sokat hajlandók fizetni az étteremben.

A kékuszonyú tonhal a túlhalászás miatt a kipusztulás szélére sodródott, így az érintett országok, köztük Japán megegyezett, hogy az idén 20 százalékkal, azaz 22 ezer tonnára csökkenti a halászati kvótát.

 

Címkék: horgász tenger hal tonhal hatalmas

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ketszersult.blog.hu/api/trackback/id/tr64905293

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lchef (törölt) · http://kajaltunk.blog.hu 2009.01.28. 16:15:58

Tetszenek a cikkeid:)
Ha egyszer lesz annyi időm, kiteszlek a linkek közé (ha lehet)
csak így tovább!

kétszersült · http://www.ketszersult.blog.hu 2009.01.28. 21:55:10

@Lchef: Szia!
Köszönöm kritikád, szeretettel várlak a jövőben is az oldalon! :)
süti beállítások módosítása