Találkozókkor tipikusan egy kávézót vagy teázót javaslok ismerőseimnek (az ismeretleneknek meg főleg), ahol a kellemes beszélgetés mellett kimondottan jól esik egy-egy forró tea, cappuccino vagy jéghideg mojito. Mivel az alkoholok terén nagyon válogatós vagyok, és közel 90%-át nem is fogyaszthatom, néhány koktélon, likőrön és pezsgőn kívül nem is csúszik le torkomon más.
Ma esti (vagy hajnali háromkor körül már éjjel van? :D) internetes barangolásomkor a menüászom mojito receptjére találtam, kicsit Lecsós kivitelben (ugye-ugye: minden vendéglátós kötelező meséje), mely annyira megtetszett, hogy vétek lenne nem ide nem kitenni.
hozzávalók
8 mentalevél
1 tojásfehérje
1ek cukor
3-4 szár menta
2-3tk barna cukor
2 tojássárgája
5cl fehér rum
2 zöldcitrom
elkészítés
A mentaleveleket mossuk le, majd várjuk meg, míg teljesen megszáradnak. A tojásfehérjét egy kicsit kavarjuk át egy villával, majd egyesével rakjuk bele a mentaleveleket és ujjainkkal húzzuk le a felesleges fehérjét a levelekről. Ezután tegyük a leveleket egymás mellé egy sütőpapírra, majd szórjuk meg mindkét oldalon vékonyan 1ek fehér cukorral. Tegyük a leveleket a kb. 80-90°C-os sütőbe és kb. 2-2,5 óra alatt szárítsuk meg őket. A sütőből kivéve óvatosan húzzuk le a mentaleveleket a sütőpapírról s tegyük félre a felhasználásukig.
Forraljunk fel 2dl vizet, majd vegyük le a tűzről és tegyük bele a 3-4 szár mentát. Hagyjuk kb. 10 percig állni, majd vegyük ki belőle a mentát. Ízlés szerint édesítsünk a mentateán 2-3tk barna cukorral. Tegyük a mentalevet egy tálba vagy egy fagyasztós zacskóba és legalább 4 órán át hagyjuk a fagyasztóban teljesen megdermedni.
Vízfürdő felett habverővel addig verjük folyamatosan (szigorúan szünet nélkül!) a tojássárgáját, míg stabil habbá nem áll össze (azaz amíg sabayont nem kapunk). Miközben verjük a sárgáját, öntsük hozzá a rumot és a zöldcitromok levét.
Tálaláskor törjük össze a fagyasztós zacskóban egy sodrófa vagy húsklopfoló segítségével a mentajeget, s tegyünk 2-3tk-nyit egy kis tálkába. Helyezzünk rá 1-2tk meleg sabayont és díszítsük 1 kandírozott mentalevéllel. Azonnal tálaljuk, hogy kiélvezhessük a hideg-meleg, édes-savanyú és kemény-puha ellentéteket.
Köszönet a receptért Beatbull's-nak, aki még ezt is másként csinálta: olvasd el!