Találkozókkor tipikusan egy kávézót vagy teázót javaslok ismerőseimnek (az ismeretleneknek meg főleg), ahol a kellemes beszélgetés mellett kimondottan jól esik egy-egy forró tea, cappuccino vagy jéghideg mojito. Mivel az alkoholok terén nagyon válogatós vagyok, és közel 90%-át nem is fogyaszthatom, néhány koktélon, likőrön és pezsgőn kívül nem is csúszik le torkomon más.

Ma esti (vagy hajnali háromkor körül már éjjel van? :D) internetes barangolásomkor a menüászom mojito receptjére találtam, kicsit Lecsós kivitelben (ugye-ugye: minden vendéglátós kötelező meséje), mely annyira megtetszett, hogy vétek lenne nem ide nem kitenni.

 

hozzávalók

 

  • 8 mentalevél

  • 1 tojásfehérje

  • 1ek cukor

  • 3-4 szár menta

  • 2-3tk barna cukor

  • 2 tojássárgája

  • 5cl fehér rum

  • 2 zöldcitrom

 

elkészítés

A mentaleveleket mossuk le, majd várjuk meg, míg teljesen megszáradnak. A tojásfehérjét egy kicsit kavarjuk át egy villával, majd egyesével rakjuk bele a mentaleveleket és ujjainkkal húzzuk le a felesleges fehérjét a levelekről. Ezután tegyük a leveleket egymás mellé egy sütőpapírra, majd szórjuk meg mindkét oldalon vékonyan 1ek fehér cukorral. Tegyük a leveleket a kb. 80-90°C-os sütőbe és kb. 2-2,5 óra alatt szárítsuk meg őket. A sütőből kivéve óvatosan húzzuk le a mentaleveleket a sütőpapírról s tegyük félre a felhasználásukig.

Forraljunk fel 2dl vizet, majd vegyük le a tűzről és tegyük bele a 3-4 szár mentát. Hagyjuk kb. 10 percig állni, majd vegyük ki belőle a mentát. Ízlés szerint édesítsünk a mentateán 2-3tk barna cukorral. Tegyük a mentalevet egy tálba vagy egy fagyasztós zacskóba és legalább 4 órán át hagyjuk a fagyasztóban teljesen megdermedni.

Vízfürdő felett habverővel addig verjük folyamatosan (szigorúan szünet nélkül!) a tojássárgáját, míg stabil habbá nem áll össze (azaz amíg sabayont nem kapunk). Miközben verjük a sárgáját, öntsük hozzá a rumot és a zöldcitromok levét.

Tálaláskor törjük össze a fagyasztós zacskóban egy sodrófa vagy húsklopfoló segítségével a mentajeget, s tegyünk 2-3tk-nyit egy kis tálkába. Helyezzünk rá 1-2tk meleg sabayont és díszítsük 1 kandírozott mentalevéllel. Azonnal tálaljuk, hogy kiélvezhessük a hideg-meleg, édes-savanyú és kemény-puha ellentéteket.

 

 Köszönet a receptért Beatbull's-nak, aki még ezt is másként csinálta: olvasd el!

Címkék: koktél citrom cukor lime mojito rum szódavíz fehér rum coctail

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ketszersult.blog.hu/api/trackback/id/tr53856353

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása