Levelet kaptam. Érdekeset. Azt írja, hogy amit eszünk, az sz…r (bocsánat, szemét)… Oké, ezt tudtuk eddig is, mégis érdemes az exhentes sorait elolvasni!

 

Az egyik szemem sír, a másik nevet.

1984 óta vagyok hentes és sok mindent láttam és sok helyen dolgoztam.

Nem azért dolgoztam sok helyen, mert rossz hentes vagyok, csak az ott tapasztalt dolgokat nem tudtam összeegyeztetni a lelkemmel.

Na, nem azért mert én 45kg-os Barbi baba vagyok…, ellenkezőleg! 150kg-os, paraszt gyerek, akinek helyén van a szíve meg mindene.

De ez nem a saját reklámomról akar szólni, inkább arról, amit már régóta el akarok mondani, de fogalmam sincs, kit érdekel és mi a búbánat az értelme…

Még bevezetőként csak annyit, hogy 10 éve nem vagyok a szakmámban. Ja, a lelkiismeretem miatt.

Tettem ugyan még kísérletet 2007-ben az Interspárban és a Darnózseli húsipari cégnél… Erről később!

10 évvel ezelőtt 3 féle adalékanyag létezett. A soluprat, tejpor, szójafehérje.

Már ez elég volt nekem, hogy abbahagyjam.

A régi hentesektől azt tanultam, hogy a kolbász (meg minden) húsból van. Ezzel nem érdemes vitázni!

A soluprat egy igen érdekes kémiai anyag.

Az a tulajdonsága, hogy súlyának min. 10x-es víz mennyiséget képes megkötni, sőt főzés, sütés, füstölés hatására sem engedi ki magából.

Miért kell ez az anyag?

Hús helyett.

Biztos tapasztaltál már olyat, hogy egy-egy felvágott után, „megiszod a londoni ködöt is”.

Az anyag a beleidben is működik, tehát még ott is veszi fel a folyadékot!

Régebben a parizerbe és olcsóbb hentesárukba tettek, de ma már mindenbe!

Tejpor az egy jó anyag, de mit keres a szakmámba?

Ez az anyag is húst helyettesít, mégpedig ezzel állítják be a fehérjetartalmat, a receptúra szerinti mértékre.

A szójafehérje is húspótló, a magasabb áru termékekbe teszik, szintén a fehérjetartalom miatt.

Tehát ha te veszel egy 2500Ft/kg áron szalámit, akkor igazából egy kb. 500Ft-os anyagot majszolsz jóízűen.

Van még egy „kedvenc” anyagom az emulgálószer. Ó ez nagyon remek!

Egyik fő funkciója a zsír megkötése, oly módon, hogy ne legyen látható!

Tehát minél több zsír van benne, annál több az emulgálószer benne!

Ezt a szájpadlásodon érezheted legelőbb amikor „fent ragad” a falat.

Az elmúlt 10 év alatt  az adalékanyagok arzenálja alakult ki.

Nem hiszed? www.adalekanyag.lap.hu

Lassan nincs szükség a szakmámra!

Elég, ha valaki 5-ös kémiából.

Az adalékanyagok felsorolását nem folytatom, csak megjegyzem, hogy senki, sehol nem vizsgálta ezeknek a kémiai anyagoknak az egészségkárosító hatását!

Senki.

Néhány csoport azonban az adalékanyagok beosztásáról:

Itt jegyzem meg, hogy ennyi anyag tényleg csak tartósítószer használatával marad meg…

A másik kedvenc, de ide tartózó témakör a: műbelek.

A műbél színe, állaga alkalmas arra, hogy megtévessze a vásárlót.

Pl.: egy jó barna színű virsliről azt gondoljuk, milyen jól meg van füstölve. Ja. Míg le nem húzod a celofánt…

Emberek!

A húsipari termékek húsból, némi zsiradékból, valódi fűszerekből állnak, amit a végén füstőlnek és/vagy főznek!

Az összes többi max.20% húst tartalmazó: SZEMÉT!

Mi a megoldás?

Háznál vásárolni vagy kicsi hentesnél falun.

A multikat kerüljük, úgyis  hülye biorobotnak és kísérleti nyúlnak néznek, akiken ki lehet próbálni a MEGA PRIMITÍV reklámjaikat. „ Megveszem mer ócsó” „ vegyé, vásárolj, egyé, fogyassz, hízá, legyél ökör, használhatatlan fogyasztó aki elsőre mindent megvesz, mert „ócsó”

Az írásom a sertésinfluenzáról írtam.

Na, ezt legközelebb!

Tudod a „nagyok” hogyan tartják ezeket a szerencsétlen állatokat?

Nem csoda ez a járvány.

Hanem a fenntarthatatlan végterméke ennek a wellness-barbi-műanyag-fellelőséget nem vállalok, globalizált- mindent a szemnek-kapzsi világnak.

Akit érdekel, írjon ide: lakatgardista@citromail.hu

És most megyek és eszek a saját kolbászomból!

Jó étvágyat!

 

Az első kép innen, a második innen, a harmadik meg innen származik.

 

 

Címkék: hentes hús felvágott virsli adalékanyag tejpor emulgeáló szer soluprat szójafehérje

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ketszersult.blog.hu/api/trackback/id/tr861223382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Coryk 2009.07.04. 15:19:53

Eddig is sejtettem, hogy a felvágottak, minden csak nem húsból előállított áru. Nem is szoktam vásárolni, max. füstölt sonkát. Disznóhús is csak elvétve akad minálunk.
Megértelek.

Karnamantra 2009.07.06. 21:15:52

Hát én 4-5 hete nem eszem semmilyen felvágottat, de nem is fogok, az fix... :/

Kicsit utánaolvastam: jolvagyok.blog.hu/2009/06/26/az_vagy_amit_megeszel_5

Karnamantra 2009.07.06. 21:17:08

Apropó, _igazi_ parasztkolbász hol lehet Pest belvárosban venni?

kétszersült · http://www.ketszersult.blog.hu 2009.07.07. 13:51:42

Sziasztok!
Igen, valóban érdemes a hentesnél bevásárolni - már ha a hentes jó barátod, és csak neked készíti a terméket (volt szerencsém hentesüzletben dolgozni míg szakácsnak tanultam...)
Nekem személy szerint a sertéssel semmi bajom, viszont csak és kizárólag a színhúst eszem meg belőle, mint minden egyéb állatból is!

Karnamantra, köszi a linket, ha lesz rá időm, még ma, amúgy majd 10 nap múlva el is olvasom (éppen nagy pakolásban vagyok, holnap utazom nyaralni)
Mint a blogból már kiderülhetett, én székesfehérvári legény vagyok, így erről gőzöm sincs, viszont ha lesz este még 5-10 percem, utána járok ;)

Karnamantra 2009.07.12. 22:18:06

@kétszersült: Tegnap adott apu az egyik kedvenc, újonnan felfedezett füstöltszalonnájából - vakuumcsomagolás, vettem párat belőle, nem ettől fogok kiütést kapni. Esküszöm, éreztem rajta az összes műízt, kétféle tartósítószer volt benne, nátriumbenzoát meg valami kálium ***. Úgy látszik, hasznos a kúra, mint amikor a dohányos leszokik, és mindennek illata lesz.
süti beállítások módosítása