Mit evett előbb az ember: növényt vagy húst? Mióta eszünk az asztalnál? Mikor készült az első kolbász? Honnan származik a joghurt? Ki találta fel a majonézt?

TUDD+

most kezdődik a 2×Sült Blogportálon!

A sok megszokott dolog közül, mellyel nap-mint nap találkozunk, eszünkbe sem jut annak eredete, miértje. A 2×Sült Kulturális Gasztro-Utazó Blogportál új sorozatában kétnaponta rántjuk le a leplet az „eszem-iszom” témakörbe tartozó, teljesen hétköznapi dolgok kialakulásáról, szokásokról, felfedezésekről!

Mert tudni jó!

A mindenkori hátteret Dr. Bélley Pál műsorából, a Kíváncsiak Klubja című sorozat könyv változata adja. A Magyar Rádió Ifjúsági Osztálya 1953 októberében kezdte meg a Kíváncsiak Klubja című sorozatát. A kíváncsiság kiapadhatatlan forrása lett a műsornak, hiszen már az első felhívástól kezdve áradtak a kérdések. Az érdeklődés kiterjedt a művelődéstörténet, nyelvészet, irodalom, történelem, élettan, természetrajz, csillagászat, zene, és persze a gasztronómia területeire is. Kisiskolásoktól nyugdíjasokig minden korosztályból jelentkeztek kíváncsiak.

A sorozat megformálója, kialakítója és állandó írója Dr. Bélley Pál volt. A sokoldalúan művelt, a tudomány úgyszólván minden területét áttekintő könyvtáros írónak szenvedélye volt a műveltség terjesztése. A szüntelen olvasás és tájékozódás nála nem öncél volt, hanem párosult azzal a lankadatlan törekvéssel, hogy tudását közkinccsé tegye. A legnaivabb gyermeki kérdéssel éppen olyan szívesen foglalkozott, mint a bonyolult bölcsészeti problémával. Mester volt a rádiószerű feldolgozásnak. Változatosság, könnyedség, humor és közvetlenség jellemezte munkáját. 

Címkék: tudd+

Szólj hozzá!

IKEA-ba járni jó. Napokat töltünk el a precízen berendezett áruház zeg-zugos csarnokában, tervezgetve, álmodozva leendő vagy átalakításra váró lakásunk minden helyiségének attitűdje megteremtése céljából. Vagy csak a svéd precízség lenyűgöző összessége miatt? Ezt döntse el maga, minden érintett.

25_carlkleiner1_560x375.jpg

A. Milyen alapanyagokat látsz a képen?

Mindenki kedvenc lakberendező hadiszállása, az IKEA nemrég közzé tett egy gasztro-kiadványt Hemmagjort är bäst ("A házi a legjobb") címmel. A megannyi recept önmagában nem is lenne akkora nagy szám, hiszen mára már nincs is olyan multi, aki legalább egyszer ne adott volna ki valami receptes füzetecskét fennállása óta, ám amit Carl Kleiner fotós művelt, az már vagy csoda, vagy önálló művészet, minden esetre valami olyan, amit eddig még soha, sehol nem láttunk. Az összetevők az ősi szabályokat veszik alapul, és olyan éles geometriai alakokat képeznek, hogy azok már az absztrakt határán mozognak.

Jó hír, hogy a kiadvány teljesen ingyenes, ám az egyetlen hely, ahol kapni lehet, az az IKEA konyha részlege – Svédországban.
Fanatikusoknak persze nem nagy kunszt beszerezni, 6-10.000 Ft-ból már meg lehet úszni egy Budapest-Göteborg, Budapest-Malmö, Budapest-Stockholm oda-vissza utat Wizzairrel vagy Ryanairrel, egy remek egy-két napos kirándulás keretén belül.


Szerinted milyen ételek születnek a képeken látható alapanyagokból?
(Természetesen a poszt végén ez is kiderül)

 25_carlkleiner2_560x375.jpg

B. Gyömbér, áfonya, narancs - ebből rossz már nem sülhet ki!

25_carlkleiner3_560x375.jpg

C. Vanília a javából!

25_carlkleiner4_560x375.jpg

D. valami zöldet?

Ami az alapanyagokból végül kisül:
A: Mandulatorta 
B: Áfonyás mézeskalács 
C: Vaníliás patkó 
D: Hercegnő torta zöld marcipán borítással

 

 2×Sült – tudjuk, hogy tetszik!

Képek Carl Kleiner és Ikea jóvoltából. Forrás: Grub Street

Címkék: fotó ikea recept food photo carl kleiner

Szólj hozzá!

A mogyorókrém születése - avagy szerencsére nem így készül a világ leghíresebb reggelije.
Recept alább.

mogyorokremszuletese.jpg

Bár az 1944-ben Pietro Ferrero által feltalált Nutállát nem fogja helyettesíteni, mégis egy jó alternatíva a házi mogyorókrém, melyet a Mindmegette oldalán találtunk. Ám érdemes vigyázni vele, nagyon durva kalóriabomba! :)

mogyorokrem.JPGHozzávalók:

  • mogyoró
  • dió
  • hámozott mandula
  • méz
  • natúr kakaópor
  • fahéj
  • ízlés szerint fűszerek, vagy különböző plusz kiegészítők (pl. kókusz, szegfűszeg, chili, szárított gyümölcsök, aprított pisztácia, darált mák, tejszín stb.)

Elkészítés:

A mogyorót, a diót és a mandulát összeaprítom vagy ledarálom. Miután ez kész, öntök hozzá egy jó adag kakaóport, hogy azzal jól összedolgozza a gép. Az így összedolgozott dolgoknak körülbelül az 1/4-ed része legyen a kakaó. Ehhez hozzáadom a fahéjat és a többi fűszert. 

Végül pedig egy kanállal jó alaposan összedogozom mézzel. Fontos, hogy csak annyi mézet tegyünk hozzá, amennyitől már gyönyörűen összeáll, de nem folyik.

Kenhető kenyérre, vagy gyümölcsökkel is ehetjük, de süteménybevonónak is megteszi. Jó ideig eláll hűtés nélkül is. 

Képek: Street Art Germani alapján 2×Sült, Nosalty.hu

Címkék: recept házilag nutella mogyorókrém

Szólj hozzá!

Napjaink egyik legkedveltebb üdítőitala a Cola. Nagyon sokan kedveljük, liter szám fogy a vendéglátó egységek hűtőiből, ám csak kevesen ismerjük a Coca Cola eredeti történetét, amely a XIX. Század végén kezdődött és azóta is az első helyen áll a világ kedvelt frissítő italai között.

CocaCola.gif

Sokan nem is gondolnák, milyen régi és érdekes a Coca- és Pepsi-Cola története. 128 évvel ezelőtt egy John Stith Pemberton (1831-1888) nevű amerikai patikus-illatszerész készített először szirupfélét a Dél-Amerikai kokacserje leveleiből, kóladióból cukor és karamell hozzáadásával. Az akkor még névtelen szirupot Pemberton könyvelője, Frank M. Robinson nevezte el Coca Cola-nak. Ugyancsak ő volt az, aki az egyedi, Spencer típusú írásmódot javasolta, mely a mai napig olvasható az üvegeken.

Úgy látszik, az öreg tudósnak nagyon fontos volt a reklám, hiszen az 1886-ban, az első évben keresett 50 dollárját az utolsó centig viaszosvászon feliratokra, ingyenes vásárlási utalványokra, továbbá néhány szerény újsághirdetésre áldozta.

Pemberton halála után örököseitől egy Asha Chandler nevű atlantai patikus vásárolta meg a kólaszirup titkát és 1888-ban megalapította a Coca-Cola Corporation-t, majd öt évre rá szabadalmaztatta a Coca-Cola nevet.

28848.jpg
Egy amerikai legenda szerint a Coca-Cola azután lett előbb milliós, majd milliárdos vállalkozás, amikor egy ismeretlen férfi 50000 dollárt kért a gyártóktól – egy kétszavas jó tanács ellenében. Miután megkapta az 50000 dolláros csekket (ami igencsak nehezen hihető), a névtelen reklámzseni tömören csak ennyit mondott: Bottle it! – magyarul: palackozni! Addig ugyanis a szirupból csak egy ujjnyit töltöttek a vendég poharába, a csapos pedig szódavizet adagolt az édes-nyúlós-ragadós sziruphoz.

Mindez valószínűleg legenda, hiszen 1899. július 1-jén két chattanoogai üveggyáros, Benjamin Thomas és Joseph Whitehead állt elő a nagy ötlettel: árulják palackozva a szóda- vagy ásványvízzel higított alapanyagot. Nem véletlenül, hiszen kezdetben sokan próbálkoztak – méghozzá nagyon sikeresen - a hamar népszerűvé vált üdítő utánzásával. A Coca-Cola és a Root Glass Company munkatársai ekkor olyan csomagolást, üvegformát kerestek, ami megnehezíti a csalók dolgát, és egyedivé teszi a Coca-Cola megjelenését. Az 1915-ben megjelent kontúrpalack hamar népszerűvé vált a vásárlók körében, és összetéveszthetetlenül megkülönböztette az első számú üdítőitalt.

1954-ben változtattak először a kiszerelés nagyságán. Bevezették a nagyobb üvegeket, majd később a műanyag palackokat, és a dobozos csomagolást is az akkor már világszerte ismert frissítő italon.

palack-kronologia.jpg
Később, a II. világháború idején a föld sok részén harcoló amerikai katonákat a Coca-Cola (már Company) ingyen látta el Colával – méghozzá a fémpalackos kiszereléssel. Természetesen ez óriási reklámot jelentett a cégnek Európában, Ázsiában és a világ többi részén is. És ekkor jelent meg a másik világhírű Cola termék, a Fanta, mely kezdetben a Coca-Cola-t helyettesítette, azonban gyártását a békekötés és a koncentrátum-szállítmányok újraindítása után sem szüntették meg. Sőt, a narancsízű italt az ötvenes években számos országban, köztük az Egyesült Államokban is kínálni kezdték. A The Coca-Cola Company azóta egyre gyorsuló ütemben bővíti termékskáláját: 1961-ben került piacra a Sprite, 1982-ben a Coca-Cola light, 1985-ben a Cherry Coke, 1990-ben a Powerade - hogy csak néhány itthon is ismert példát említsünk.

isiah_coke.jpg1985-ben egy hosszú és alapos kutatás után Észak-Amerikában változtattak a Coca-Cola receptjén. A megújult italt mi már soha nem fogjuk megkóstolni, hiszen a New Coke névre hallgató üdítő egyáltalán nem hódította meg az embereket. Ragaszkodtak a régi ízhez, amely oly sok emléket ébresztett bennük. Három hónap múlva Coca-Cola Classic néven ismét piacra került a régi összetételű üdítő Kanadában és az Egyesült Államokban, mely a világ többi országában is az eredeti recept szerint készül.

GEL15672.jpg

Érdekesség, hogy a Coca Cola nem az Amerikai Egyesült Államok legnépszerűbb itala. Egy nemrég készült felmérés szerint a legtöbb Coca-Cola terméket egy főre vetítve Mexikóban és Izlandon isszák. 
Hazánkba az 1967-es BNV-n debütált az amerikai ital, ahol a cég természetesen kóstolót is rendezett. Az érdeklődés olyannyira nagy volt az „amerikai fiatalok életérzését” idéző ital iránt, hogy rendőröknek kellett a standot a rohamtól megvédeni. A kíváncsiskodók különféle trükköket eszeltek ki - beteg családtagjukra vagy terhes feleségükre hivatkoztak -, hogy minél több Coca-Cola-hoz juthassanak hozzá.

Aztán természetesen elkezdődött a hazai termelés is: az első palack Coca-Cola 1968. június 17-én hagyta el a Magyar Likőripari Vállalat Kőbányai Likőrgyárának palackozó gépét, így a Coca-Cola volt az első, a háború után Magyarországon előállított amerikai termék.

index_cola_recept.jpg

A recept természetesen a mai napig titkos, a cég hazai honlapján is csak annyit írnak le, hogy a megtisztított vízhez hozzákeverik a koncentrátumot: ebből lesz a szirup, az üdítőital alapanyaga. Víz és szirup bizonyos arányú keverékéhez széndioxidot adnak, majd az elkészült üdítőt egy zárt rendszerű gépsor gondosan ellenőrzött palackokba tölti és lezárja az üvegeket.

Egy nemrég napvilágra került hír szerint azonban kiderült a hétpecsétes titok, az Indexes srácok gyorsan összedobták az első házi kólát. Kicsit sárgább, kicsit savanyúbb, de legalább a mienk - ezzel lehetne a legjobban jellemezni a házi üdítőt.

Szerinted melyik a jobb? A Coca vagy a Pepsi Cola?

Források: CocaCola.hu és Hoxa.hu
Képek: Index.hu, Jumboheroes.com, Lego.wikia.com, Flagmagazin.hu, Trademagazin.hu

Címkék: kóla pepsi coca coca cola története

Szólj hozzá!


Akár ilyen élményben is részesülhetnének a Székesfehérvárra látogatók az augusztusi hétvégéken. Ám ennél sokkal inkább felhasználóbarát és persze robbanásmentes interaktív idegenvezetésre várják a városba érkezőket a Történelmi Kavalkád szervezői és a Szabad Színház színészei minden pénteken, szombaton és vasárnap a Történelmi Belváros utcáira.  

Az elmúlt évekhez hasonlóan, idén is a reformkortól időrendben visszafelé haladva ismerkedhetnek meg a Kavalkádra látogatók az Élő-Képes Krónika interaktív idegenvezetés keretein belül. Az Európa-szerte egyedülálló, látványos és szórakoztató séta a Szabad- Színház színészei segítségével 12 állomáson prezentálja legnagyobb csatákat, az államalapítást és a magyar színművészet kialakulását – hogy csak párat említsünk.

kavalkad2012.jpg

„A Történelmi Kavalkád rendezvény egy olyan programsorozat, amely az augusztusi hétvégéken a turisták szórakoztatását, a belvárosban töltött idő meghosszabbítását, a jó hírnév megalapozását célozza, valamint az egyes civil hagyományőrző csoportok partnerségben való együttműködését, és a fejlesztésben rejlő lehetőségeket hivatott bemutatni, igazolni. Az idei nyáron négy hét áll rendelkezésre, hogy megmutassuk a város turisztikai nevezetességeit és hagyományait a városlakók és a turisták előtt” – tudtuk meg Nagy Judit szervezőtől.

A főrendezvény augusztus 03-án, pénteken kezdődik, és egy hónapon keresztül minden pénteken, szombaton és vasárnap várja közönségét.

Címkék: székesfehérvár séta idegenvezetés augusztus élő-képes krónika

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása
Mobil