Kihasználva a WizzAir kedvező jegyárait október elején Rómába látogattunk. A négynapos kirándulás alatt fel nem fogható élményekben részesültünk, megszámlálhatatlan csodát láttunk, miközben szó szerint lejártuk a lábunkat.

Élménybeszámoló következik, aktuális árakkal, tippekkel, rövid ismertetőkkel – a mi útvonalunk szerint, minden napra egynapnyi.

Negyedik rész - Október 9. kedd – Ókori Róma

ROMA-Diadaliv-Palatinus-Colosseo.JPGDiadalív - Palatinus - Forum Romanum - Colosseum (Fotó: 2×Sült)

Ma az ókoré volt a főszerep. Reggel a Palatinus múzeumban kezdtünk, ahol a császárok lakhelyeit és az ásatások során előkerült ókori eszközöket nézhetünk meg. A parkban sétálgatva megannyi lime – vagy éretlen zöld citrom – fába botlunk, s eljutunk a Forum Romanumra. Már a Palatunust végig járni is fárasztó mutatvány, a lusták ki is hagyták az élményt, hogy testközelből megnézzék a Forum romjait, de magam tapasztalatán mondom: ne adjuk fel, le kell menni, egyszerűen hihetetlen élmény azokon a tereken állni a monumentális oszlopok és templom-maradványok tövében. Ha tehetjük, szerezzünk be egy számos helyen kapható, az ókori Rómát bemutató könyvet, melyben le van fotózva a jelenlegi kilátás, és rá hajtva megnézhetjük, milyen is volt valójában. Persze nagyon sok hasznos infót is leírnak a könyvben a képi illusztrációk mellett, mind a gyermekeknek, mind a felnőtteknek segít elképzelni, illetve bele képzelni magát az adott térbe. A könyv magyarul ugyan nem jelent még meg, de olaszul, angolul, franciául, kínaiul, spanyolul és arabul 12€-ért a miénk lehet, és aki nem is beszéli tökéletesen ezeket a nyelveket, ő is könnyen használhatja egy magyar útikönyvvel kiegészítve.

ROMA-ForumRomanumEjjel.JPGForum Romanum éjjel, a Capitoliumi Múzeum teraszáról (Fotó: 2×Sült)

A Capitolium, és a Palatinus domb között terül el az ókori Róma központja, melyet mára teljesen feltártak, így a helyiek, és a turisták könnyedén elképzelhetik a hajdan volt nyüzgést, és a patináns kultúra virágzását. A Forum Romanum volt Róma ítélkezésének, politikai életének, és kereskedelmének a központja. A Forum Romanumon számos különböző istennek (pl. Saturnus, Janus, Vesta, Concordia) szentelt templom állt, itt volt a szenátus helye, a kivégző tér, ezeken felül bazilikák, palotamaradványok, és négy diadalív romja található itt. Éjszakai vezetéseket is tartanak, amikor is holdfényben csodálhatók meg a letűnt időkből megmaradt romok.

Eljutás: Metró: B vonal: Circo Massimo vagy Colosseo megállók.
Belépőjegy (2012): Kombinált jegy: Colosseum, Forum, és Palatinus múzeum: 13,50 Euró. 18-24 éveseknek: 9 Euró. 18 év alatt, és 65 év felett 1,50 Euró.
Nyitva tartás: 09:00-18:00 (nyáron 19:00-ig)

ROMA-ColosseoEjjel.JPGA Colosseo éjjel (Fotó: 2×Sült)

A Palatinusnál megvásárolt belépővel tudunk bemenni a Colosseo-ba is. Ugyan az idők során már csak az északi oldala maradt meg épségben, a restaurátorok profi munkát végeztek. Érdemes megfigyelni a három szinten elhelyezett három stílusban pompázó oszlopokat, és semmi pénzért se hagyjuk ki a második szinten a múzeumot, ami prezentálja a Colosseum korábbi szerepét. A lépcsők viszont nagyon meredekek és nehezen járhatóak, ám ez ne rémisszen el senkit, van lift az észak-keleti oldalon.

Róma egyik szimbóluma, a Colosseum, a legnagyobb amfiteátrum, amely a Római Birodalom idején épült, a római építészet egyik legjelentősebb alkotása. Méreteit tekintve 48,5 m magas, 156 m széles, és 182 m hosszú. Kr. u. kb. 70-72-től 80-ig épült. Eredetileg 50 ezer néző befogadására volt képes, gladiátorviadalokra, állatviadalokra, és egyéb előadásokra használták. Színhelye volt a kora-kereszténység idején nyilvános kivégzéseknek, amelyeket állatviadalokkal kombináltak.

A Colosseumban 2012. decemberében felújítás kezdődik - homlokzatát 2015 közepéig állványzat fogja takarni. Azonban ez idő alatt is látogatható marad.

Eljutás: Metró: B vonal: Colosseo megálló.
Nyitva tartás: 09:00-től napnyugta előtt 1 óráig (január 2-től február 15-ig 16:30-ig, áprilistól augusztus 31-ig 19:15-ig...)

ROMA-Colosseo.JPGA Colosseo belülről (Fotó: 2×Sült)

A Colosseo mellett (észak-keleti irányban) érdemes betérni egy-egy kávéra. Mi a második utca jobbján (via dei Santi Quattro) ittunk egyet-egyet, a latte 1.7, a cappuccino 1.5, az espresso 1 euró volt, a bár hangulata pedig frenetikus. Egy utcával lejjebb egyébként a város legnagyobb melegbarát bárja is megtalálható, büszkén hirdetve a világnak, hogy az olaszok mennyire toleránsak a homoszexuálisokkal szemben.

A Colosseo-tól a Via dei Fori Imperiali-n haladva egy, csak felülről nézegethető fórum-trióba botlunk. Egyes hírek szerint itt gyilkolták meg Julius cézárt. Tovább haladva a Foro Traiano gigantikus obeliszkjébe botlunk, majd a téren sétálgatva szuveníresekbe, hotelekbe és drága éttermekbe. Innen buszra szállva az Operához érünk, amitől már csak egy köpésre található a Santa Maria Maggiora bazilika és a Forum Republica – ahol a körforgalom közepén egy gigantikus szökőkútba botlunk. Éjjel csodás látvány! Persze itt is találunk piacosokat, ők többnyire bakelit lemezeket, cd-ket és újságokat, könyveket árulnak. Remek relikviákba botolhatunk! Aztán ki ne hagyjuk a Piazza Navona-t sem!

ROMA-PiazzaNavona.jpgPiazza Navona (Fotó: UtazásNyaralás)

Róma egyik legszebb, és legnépszerűbb terén korábban a város legkedveltebb piaca működött, valamint hajócsatákat is rendeztek - ekkor a teret elárasztották vízzel. A Piazza Navona ovális, aréna-szerű alakja a korábban a téren rendezett játékoknak köszönhető. A téren három szökőkút található, köztük Gianlorenzo Bernini remekműve, a híres Fontana dei Quattro Fiumi (A négy folyó szökőkútja), valamint egyéb templomok, és műemlékek. Hangulatos meginni valamit egy kávézó kinti asztalánál, figyelve a sürgés-forgást. Az éjszakai élet is pezseg itt: sötétedés után zenészek, mutatványosok szórakoztatják az embereket, és az éttermek, kávézók megtelnek emberekkel.

Eljutás: Buszjáratok: 62, 64, 70, 81, 87, 115, 116, 186, 492, 628. Villamos: 8-as.

<< Harmadik nap | Ötödik nap >>

Ez úton szeretnék köszönetet mondani az IndexFórum Róma topikjának és az UtazásNyaralás portálnak, ahol rengeteg hasznos és aktuális információt gyűjtöttünk be utazásunkkal kapcsolatban A helyszíni leírások, ismertetők ugyancsak az UtazásNyaralás oldalról vannak.

Címkék: olaszország róma palatinus forum romanum piazza navona colosseo

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ketszersult.blog.hu/api/trackback/id/tr254882389

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása