Ugyan már –részben- hétfőn kezdetét vette a 12. Kortárs Művészeti Fesztivál, a megnyitó valójában május 19-én csütörtökön 15 órától lesz átélhető a székesfehérvári Városház téren és környékén, ahol a szervezők idén sem szűkölködtek látványelemekben, ugyanis ahogy hármat harangoznak a Belváros templomai, hatalmas Aszfaltbúcsúztató veszi kezdetét.

Hogy miért? Mint már korábban említettük, és ahogy ezen a videón is megtekinthető, hamarosan feltúrják a Királyok Városa centrumának burkolatát, és egyesek szerint csodás, míg mások szerint igencsak ízléstelen hangulatot ruháznak az ezer éves város ódon utcáira. Mondjuk azok, akik eddig nem adtak hangot szavaiknak, alább a kommentekben igazán érvelhetne! No de ne szaladjunk előre – na meg tartsuk is magunkat a címhez, ugye – alább egy igen szűkös programajánló látható – mert hogy abból a majd’ egy hetes rendezvényen nem lesz hiány!

A lista persze nem teljes, erre ott van a hivatalos honlap, témakörök szerint azért szemezgettünk kicsit:

Kiállítások

Már rögtön az első napon megnyitja retrospektív kiállítását Ladik Katalin a Volksbank Galériában (Táncsics M. u. 7.), aki „a 60-as évek végén tűnt fel szürrealista, erotikus hangvételű verseivel. Költészetében a nyelv valamennyi kiterjedését alkalmazza”, s bár „hangköltészeti műveit már csak a nemzetközi művészeti élet ismeri első vonalában”, érdekes program lehet mindenkinek, akik nem szeretik a kimondottan klisé dolgokat.

Másnap, 20-án már a Pelikán Galéria (Kossuth u. 15.) avat be minket a Dobozművekbe, melyeknek nagyon jó kis múltja van, valójában pedig mini színpadoknak asszociálhatjuk őket, melyek mind-mind más-más élményt adnak a nézőknek.

Amerikából is jöttek, méghozzá Böröcz András személyében, akinek performansz kiállítása 28-án, szombaton nyílik meg a Rendházban (Fő u. 6.).

Színházak

A megnyitó napja (19-e) ugyan nem Az ezredik éjszaka az évben, Dorde Lebovic vajdasági szerb író mégis egy igen egyszerű kérdés elé állít minket. Már-már hétköznapi elé, s ezáltal lehetőséget az arra, hogy kicsit magunkba nézzünk. A Szent Genéziusz KultúrKommandó a Veszprémi Petőfi Színház művészeinek kultúrmissziója, amely este kilenckor beköltözik a Műhely Kávéházba (Ady E. u. 11.), s minden kérdésre fény derül. Vagy mégsem?

22-én vasárnap a város – és egyben az ország – „legöregebb” amatőr színjátszó csoportja, a Szabad Színház premier előadása látható A Szabadművelődés Házában este héttől. Szabó Magda – Béla király című művéből készült elgondolkodtató, fordulatos dráma egy kihívásokból teli korból, ahol III. Béla annyira sokat dolgozott azért, hogy az országot jól irányítsa, hogy a végén elfelejtett szent lenni. Kimondottan ajánljuk mindenkinek, akik érzékenyek az őket körülvevő világra! A belépés ingyenes.

Zene

Pénteken, 20-án a Petőfi Mozi Music Pub (Arany J. u. 22.) a jazz szerelmeseit igyekszik kielégíteni, hiszen vendégük lesznek a magyar jazzélet fiatal generációjának meghatározó képviselői, a Collaboration Trio. Sztárvendégük egyenesen az USÁ-ból érkezik Eric Essix személyében. Utánuk a Time 4 Fly húzza el a „nótánkat” majd az egész estét egy remek jam session zárja az összes fellépő közreműködésével.

A hónap utolsó szerdáján (25-e) héttől a Magyar Király Hotel vendége lesz A Nagy Kávé-Tesztből már – és bízzunk benne, hogy máshonnan is! - ismerős Gáspár Szilvi Jazz Band, akik öt éve alakultak és 2009-ben végeztek a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékén, és ugyanezen év májusában a Művészetek Palotája Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében adtak sikeres diplomakoncertet. Repertoárjuk főleg ismert jazz-örökzöldekből áll, de műsorukban ugyanakkor megtalálhatóak a latin, funky és a soul elemei is. A számok többsége saját hangszerelésű, ami egyedi hangzást kölcsönöz a daloknak.

 

Természetesen ennél még sokkal több érdekes programot kínál a 12. Kortárs Feszt’, melynek részletes műsorrendjét itt találod. Bízom benne, hogy minél többen Székesfehérvárra látogattok, és magtokba szívjátok a Fesztivál és a kultúra remek zamatát!

Jó szórakozást hozzá!

A programajánló a fesztivál programfüzete alapján készült.

Címkék: jazz fesztivál színház székesfehérvár program kiállítás kortárs május andrás szabad művészeti katalin szilvi gáspár ladik böröcz

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ketszersult.blog.hu/api/trackback/id/tr452912779

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása