A 2×Sült Gasztronómiai-, Kulturális és Idegenforgalmi Blogportál (korábban Kétszersült Blog) 2010. január 27-i bejegyzésének címében túlzó és rosszindulatú kifejezéssel illette a Gárdonyi Teaházat, valamint a nem megfelelő utánajárásnak köszönhetően olyan információkat közölt, melyek nem, vagy csak részben fedik/fedhetik a valóságot.

 

A kritika megjelenése óta számos megújuláson keresztülment 2×Sült Gasztronómiai-, Kulturális és Idegenforgalmi Blogportál mára már inkább tájékoztató jellegű, mint véleményező szempontok alapján működik – bár a korábbi tartalmakat publikusnak hagyja. Viszont a Gárdonyi Teaház marketingese, valamint termékfejlesztője megkeresésének köszönhetően a fent említett időpontban, Ocsmány hazugság a Gárdonyi címmel megjelent írásunkat ideiglenesen elzártuk.

 

Ez úton szeretnék elnézést kérni a Gárdonyi Teaház munkatársaitól a sértő címért és a cikkben megjelent nem pontos tájékoztatásért.

 

A Teaháztól kapott levél:

 

Tisztelt Kritikusunk!

 

Elnézését kérem, hogy nem tudom a nevén szólítani, de a blogja mögött elrejtőzve, nem találtam azt. Bezzeg a véleménye vitriolként hasít végig az egész oldalon.

Na de ki is vagyok én?

A nevem Gné T. M. a Gárdonyi Teaház teák egyik fejlesztője, és marketingese.

Így, amikor elolvastam ez év elején írt írását a Gárdonyi Teaház gyümölcsteáiról, bevallom igen csak érintve éreztem magam.

Tisztában vagyok vele, hogy a kritikát el kell tudni viselni, bár a címet elolvasva ( OCSMÁNY HAZUGSÁG A GÁRDONYI) először egy kicsit úgy voltam vele, mint Syrano de Bergerac az Orr monológban:

 

„ Mert magamat kigúnyolom, ha kell,
    De hogy más mondja, azt nem tűröm el!”

Legalább is a hangnem, és a tájékozatlanság az, amit nem hagyhatok szó nélkül.

 

Kedves Hölgyem, Uram!

 

Bár Ön szerint már kellően beivódott a köztudatba a Gárdonyi Teaház, ahogy nevezte a „ magyar Pickwick”- azt gondolom, ez még koránt sincs így.

 Igaz, rengeteget dolgoztunk azon, hogy a semmiből létrehozzunk egy terméket, ha tetszik egy márkát. Sok buktatón estünk át, mi minden magyar kis vállalkozás, de ha nem is nőttünk nagyra, egy dologra mindig nagyon ügyeltünk, ez pedig a termékünk minősége.

Ön pedig pont ezt vonta kétségbe, sőt ocsmány hazugságnak nevezte az egészet. ( Azon gondolkodtam, fogalmazhatott volna-e ennél élesebben? Van- e még jelző, ami ennél erősebb, lealacsonyítóbb?

Hazugság. Mit is nevezünk így? Azt, ha tudatosan félrevezetünk másokat?

Talán nem olvashatta el, hogy mi a tea összetétele, nem elég világos, hogy a tea keverék ízesítve van? Hiszen Ön is a felíratok alapján tájékozódott.

 

Tájékoztatom, hogy a gyümölcsteák nem attól barack, málna… teák, mert abból készülnek. Próbálja ki, áztasson le néhány szem aszalt gyümölcsöt. Sem íze, sem színe nincs a folyadéknak.

Minden gyümölcstea készítésekor ( Pickwick, Lipton, Milford ….) egy növényi keveréket hoznak létre ( ezek lehetnek hasonlóak, eltérőek), amit néhány százaléknyi, az ízre jellemző darált, szárított gyümölccsel, gyümölcsporral

( gyümölcs maltodextrin) kiegészítenek és hozzáadják az aromát ( természetes vagy természetazonos).

Az összetevőket lehet variálni, hogy ne legyenek azonosak, a lényegen nem sokat változtat, a filteres gyümölcstea ízének, színének fő meghatározói  (jobb esetben) a hibiszkusz csipkebogyó alma , narancshéj,  aroma.

Éppen ezért a gyümölcsteákat „csak” élvezeti teaként fogyasztjuk, bár vizsgálatok szerint magas a flavonoid tartalma. Nincs benne teafű (camilla s.- teacserje levele) így élénkítő anyagot sem tartalmaz (koffein) ezért ajánljuk folyadékpótlásra.

 

Megjegyzés: A közhiedelemmel ellentétben a filteres teák nem összesöprögetett hulladékból készülnek, hanem a szárított növények őrleményei.

Javaslat: Ha igazán gazdag összetevőjű teát szeretne inni, válassza a darabos gyümölcsteákat. Egyébként a Gárdonyi Teaház is gyárt ilyen terméket. Szeptembertől pedig a Vevőink a webáruházunkból rengeteg, sok féle összetevőjű terméket választhatnak.

 

Nézzen körbe az üzletek polcain és láthatja, hogy ez nem csak a gyümölcsteákkal van így, sőt nem csak a teákkal!  Lássuk a világ egyik legismertebb teáját az Earl Grey-t, vagy a gyümölcsös ízesítésű fekete teákat, mind- mind aromásított fekete tea ( tea és aroma), de keresgélhetünk még a zöld, rooibos … teák közt is.

Összességében nagyon sok ízesített teát talál a piacon (minőségi kategóriától függetlenül), köztük van a Gárdonyi Teaház leócsárolt teája is.

Ne értsen félre, a Vevőnek lehet igénye, hogy ne kelljen olyan terméket vásárolnia, amihez számára nem tetsző anyagokat (aromát) használnak. Ezért kell feltüntetni a terméken az összetevőket. Úgy gondolom ez a Gárdonyi Teaház gyümölcsteái esetében elég egyértelmű, semmiképpen nem félrevezető, ocsmány hazugság.

 

Utolsóként pedig a csomagolást ért megjegyzésére szeretnék reagálni.

Valóban a fémmel bevont csomagolás jobban zár, mint a papír, így megóvja a teát a fénytől, nedvességtől, és jobban megtartja a tea íz és aromaanyagait. Bár a papír tasak is kitűnően betölti a funkcióját más teafajták esetében. Lsd, rooibos teák!

Melyik környezetbarát, melyik nem? Ebben a kérdésben sok az eltérő vélemény. Az egyik megkíméli a fákat a kivágástól, pusztulnak az esőerdők…a másik újrahasznosítható. Nos, mit tegyünk?

 

Kedves Kritikusunk!

Végezetül kérem, hogy továbbra is tartsa meg jó szokását és bátran kritizáljon, bár jobb lenne, ha véleménye nem a pusztán lejárató, ártó szándékú lenne, hanem fejlesztő szándékú, építő jellegű.

A cím amit írásnak adott egyértelműen túlzó, rosszindulatú.

 

Örülnék, ha személye nem maradna titokban és nevét felvállalva válaszolna levelemre.

 

Minden jót kívánok!

 

Gné T. M.

 

Lajosmizse, 2010. július 27.

 

Ui.: Amennyiben bármilyen kérdése, felvetése van a termékeinkkel kapcsolatban, nyugodtan írjon, szívesen válaszolunk.

 

Címkék: tea gárdonyi teaház

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ketszersult.blog.hu/api/trackback/id/tr932187513

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jubilee · http://www.cafejubilee.hu 2010.09.13. 17:16:39

Hát igen... a harapós kollégák! :)
süti beállítások módosítása