Bizonyított tény, hogy a csokoládé a kakaóbab egy bizonyos hatóanyaga nyomán fokozza a boldogságérzetet, de hasonló hatást el lehet érni szénhidrátokban gazdag élelmiszerekkel is, amelyek a csokoládénál jóval kevésbé hizlalnak – számol be az MTI alapján az [origo]. Egy biztos, szinte minden második ismerősöm a ehhez finomsághoz nyúl, amint kicsit negatívabb dolog éri, ám vannak szép számmal a környezetemben, akik már-már függőként fogyasztják az egyesek szerint igenis egészséges és nem hizlaló, mások szerint meg éppen hogy az ellenkezőjét kiváltó csokikat. A csokitöri után viszont fény derül, hogyan készítheted el saját magad is a nyalánkságot!

A csokiban lévő feniletilamin hatóanyag javítja a hangulatot, mert felépítése hasonlít a szervezetben termelődő adrenalinra és dopaminra: ezek némileg gyorsítják a pulzust, emelik a vérnyomást, a vércukorszintet és a teljesítőképességet. Ugyanez a hatás azonban elérhető a szénhidrátokban gazdag ételekkel is, amelyek a szerotonin - más néven boldogsághormon - termelését serkentik. A szénhidrátokban gazdag étel fogyasztása nyomán több kerül az agyba a szerotonin termeléséhez szükséges aminosavakból.

Német kutatók arról számoltak be, hogy a nagyon hizlaló csoki helyett banánnal, főtt tésztafélékkel, gyümölccsel és aszalt gyümölcsökkel, valamint teljes kiőrlésű gabonából készült élelmiszerekkel is lehet javítani a kedélyállapotot. A kutatók úgy vélik, a nők azért szeretik jobban a csokoládét, mert eleve a férfiaknál csekélyebb mennyiségű szerotonint termelnek, s az emiatt gyakoribb kedélyingadozásból ered a csoki iránti vágy. Bizonyított tény, hogy a havi vérzés idején a hormontermelés ingadozása zavarokhoz vezet a szerotonin- és endorfin-szintben.

Kétségtelen, hogy a nők csakúgy, mint a férfiak és a gyermekek azért szeretik a csokit, mert páratlan az íze-aromája, s olyan finoman olvad az ember nyelvén. Ugyanakkor fogyasztása nem kívánt mellékhatással jár: nagyon hizlal. Egy táblában - 10 dekagrammban - átlagosan 550 kilokalória van, ennek harmada zsiradék, s ennek elégetéséhez egy órányi laza futásra szükséges.
 
Ha tehát valakinek muszáj étkezéssel javítani kedélyállapotát, az jobban teszi, ha banánt, vagy főtt tésztát eszik: ha nem is olyan finom, mint a csoki, hatása hasonló, és jóval kevesebb kalória van benne - vélik a szakemberek.

Próbára fel! A Vital.hu állítása alapján a csoki jobb, mint egy érzéki csók: a nők állításán alapozva a gyengébbik nem jobban élvezi a nyelven szétolvadó csokit, mint egy szenvedélyes csókot.

Csokitöri

Az első kakaóültetvényeket Közép- és Dél-Amerika forró dzsungeljeiben gondozhatta emberi kéz az azték és maja civilizációk fénykorában. A kakaófa egy 10-15 méter magas trópusi fa, termése 20-30 cm hosszú és ez tartalmazza azt a kakaómagot, melyből kakaóport és kakaóvajat gyártunk. A dél-amerikai bennszülöttek viszont mámorító hatású italokat készítettek. A kakaóitalt főként ünnepeiken és szertartásaik alkalmával itták. Varázslatos, gyógyító hatást tulajdonítottak neki. Ezért a fa termését nagy becsben tartották és csereeszközként pénz helyett is használták.

Az első európai aki megkóstolhatta a közép-amerikaiak titokzatos italát természetesen Kolombusz Kristóf volt. A kakaóbab első európai bemutatkozása viszont kevés sikerrel járt. Amerika felfedezése után spanyol hódítók szállták meg az azték birodalmat. Fernando Cortez elfoglalta a birodalom fővárosát és az azték állam kormányzójává neveztette ki magát. A legyőzött uralkodó felajánlotta a szent kakaóital, a forró csokoládé receptjét. Cortezt megnyerte az ismeretlen ital és magával vitte Európába. A spanyol királyi udvar volt az első hely ahol a titkos receptet kipróbálhatták. A csokoládéital már nagyobb sikerrel járt, mint a kakaóbab pár évvel korábban.

Más országokban is próbálkoztak a kakaóbab felhasználásával, de az eredmény túl keserű volt. Ennek oka, hogy a spanyolok féltve őrizték titkukat egészen a 17. századig, mikor fény derült arra, hogy a csokoládét cukorral és vaníliával ízesítik. Az azték uralkodó - Montezuma - titkát idővel elfeledték és más termékeket, főleg kemény csokoládét készítettek a kakaóból. Az egyetlen hely a világon a Cadbury Csokoládémúzeum, ahol az eredeti recept szerint még ma is megkóstolható a kakaóital. A titok szerint a gyógyhatású ital szerecsendió, fahéj, méz, vanília és chili felhasználásával készül.

A kakaófától a csokoládéig

Az örökzöld kakaófa egy évben kétszer hoz termést. A kemény héjú termést feltörik és a magokat a béllel együtt száradni, majd erjedni hagyják. Majd az ültetvényen a magokat zsákokba csomagolják, ez a kakaóbab. A csokoládégyárakban a magokat megtisztítják, majd pörkölik. A pörkölt kakaóbabot apró darabokra törik, majd kakaómasszává darálják. Ebből préselik ki a kakaóvaj egy részét. A száraz maradványt kakaóporrá törik. A valódi csokoládéital kakaómasszát és kakaóvajat is tartalmaz. Édesítés és sűrítés után nyers csokoládé lesz belőle. Ebből készül - cukor és tejpor hozzáadásával - a barna színű tejcsokoládé. A fehér csokoládé kakaóvajból, cukorból és tejből készül. A különleges csokoládék - mint pl. a Cadbury - receptje természetesen nem ilyen egyszerű. A nagy múltú csokoládégyárak mindegyike saját, titkos receptjeit használja. A Cadbury-receptek egy része száz évnél is idősebb. Így aki Cadbury csokoládét vásárol egy darabka történelmet tarthat a kezében. – olvasható az Androvera oldalán.

 

Házi csoki recept

 

40 dkg porcukor, szitált

2 tojás

2 cent rum

30 dkg vaj

10 dkg mazsola

10 dkg kakaó (jó minõségûbõl elég 5 dkg)

27 dkg sovány tejpor, szitált (vagy 24 dkg zsíros)

15 dkg darált háztartási keksz

10 dkg darált dió (vagy mogyoró)

2 dkg vaníliás cukor (Az utolsó 4 tétel együttes neve: porok)

 

A porcukrot a tojással és a rummal kikeverjük. 2. A porokat előkészítjük, összekeverjük. 3. Egy nagy tálcát alufóliával kibélelünk, majd kivajazzuk. 4. Lángelosztón melegítjük az 1. alattit. Vigyázzunk, hogy fel ne forrjon. Állandóan keverni kell, hogy le ne égjen. Fokozatosan felolvasztjuk benne a vajat. Belekeverjük a mazsolát. Beleszitáljuk a kakaót, főzzük (de nem forraljuk), amíg a kakaó felolvad. 5. Mielőtt még felforrna, takarékra vesszük a lángot, belekeverjük a masszába a porokat. 6. Kiborítjuk a tálcára, fakanállal szétterítjük, vizes evőkanállal simítva és ütögetve egyengetjük, tömörítjük, végül elsimítjuk. Ha kihűlt, kiborítjuk a tálcából, lehúzzuk róla az alufóliát. Végül felszeleteljük. Természetesen a gyümölcsök és magvak használata nem kötelező, és azok szinte minden hőkezelést bíró növénnyel helyettesíthető!

A mexicoi ízek kedvelői egy-két szem pepperonit vagy chillit is morzsolhatnak bele!

(A sütés nélküli sütemények kiadvány alapján)

 

A képek az [origo]-ról, az 5perckonyháról, az Életmód.hu oldalról és ez Éva magazin hasábjaiból való!

 

Címkék: történet csokoládé recept csoki kakaó desszert kakaóbab

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ketszersult.blog.hu/api/trackback/id/tr641026036

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása