Noha a két hónapos fogyókúra pár hete véget ért, ez mit sem változtat a tényen, hogy Bálint, a lelkes fogyókúrázós tesztalanyunk kilói egyre csak az emlékekben élnek tovább. Titok és furmányosság nincs, még csak egetverő étrendváltozás sem történt, mégis 17 kilónak veszett nyoma két és fél hónap alatt.
 

A nyár végén indult projekt lényege az volt, hogy bebizonyítsuk, rendszeres testedzés és önsanyargató életvitel nélkül is meg lehet szabadulni a súlyfeleslegtől. A titok a tea természetességében rejtőzik, legfőképpen a zsírbontó és vízhajtó hatásában.


 

A rendszeres teafogyasztással sport és diéta nélkül is látványos javulást érhetünk el.

„A kezdetek kezdetén három fajta teát fogyasztottam – mondta el Bálint -, egy mentás-citromos matét, a Genmaicha nevű japán zöld teát, amit pirított rizzsel kevertek, valamint a 2007-es szüretelésű Menghai nevű ginsenges pu-ehrt. Természetesen ezekre az ízekre igen hamar rá lehet unni, ezért ezek mellett nagyon sok különböző fajta és ízű teát ittam párhuzamosan – ecseteli tesztalanyunk.

Már-már felsorolni is nehéz lenne, pontosan melyik és milyen ízű teákat fogyasztott Bálint, mert a sors úgy hozta, hogy előző munkahelyéről elszakadt, és végül egy teaházban kötött ki, ahol meg valljuk be, csak a teautáló ne kóstolná végig a teljes kínálatot, de azért van egy- kettő olyan, mely kiemelkedően jótékony hatású, mind a fogyásra, mind a közérzetre, mind az egészségre. Mert ugye ép testben… de ezzel úgyis mindenki tisztában van.

Ha a fogyókúra és a teakultúra találkozik, vétek kihagyni a Jázmin gyöngyöket, mely egy kézzel formázott, prémium minőségű ízesített zöld tea Kína délkeleti partjáról, Fujian tartományból. Ez a teljesen aromamentes, jázminvirággal érlelt gyönggyé formált teát legalább kilencszer felönthetjük, persze csak ha szertartással készítjük, bambusz tálcán, gaiwan kannával, Buddhával. Fogyasztó hatása zöld tea révén vitathatatlan, mint ahogy azt már korábbi cikkünkben is bemutattuk.

 

Meg kell említeni az Egyiptomból származó Nana Menta teát is, mely alapjáraton cirmosan édes, de egy csepp rózsavirág vízzel ízesítve olyan kulináris élményt nyújt, melyet ha egyszer kipróbálunk, ízét és illatát soha nem felejtjük el! Ez a mennyei zöld tea nem csak zsírégetésben segít, frissítőként is nyugodt szívvel fogyaszthatjuk.

A teát felhasználva egyébként mentakrémet is készíthetünk, mely pirítóssal fogyasztva egy intenzív, első ízben meghökkentő ízvilágot képvisel, ám aki nyitott a különlegességekre, nyugodtan próbálja ki, bár az extrém diétázók most inkább csukják be a szemüket!

Készíts egy sűrű besamel mártást, de hagyd ki belőle a szerecsendiót és a fehérborsot, helyette egy kis vaníliás cukorral ízesítsd. Két evőkanál menta teát forrázz le annyi vízzel, mely éppen csak ellepi, majd ezt a sűrítményt –tealevelestül, mindenestül- keverd össze a mártással. Ízesítheted még készen kapható menta sziruppal is, majd mikor kihűlt, tedd a hűtőbe egy éjszakára.

Egy különleges wulong teát is kiemelnénk, fogyasztó, de annál inkább élettani hatása miatt, hiszen a Gabaron egy y-amino vajsavban gazdag Keletről származó magashegyi tea. A Gaba a központi idegrendszer ingerület átvitelét javítja drámaian a szív megterhelése nélkül – de ezt már mindenki tudja, hiszen napjában száz reklámot is hallhatunk/láthatunk erről. Jótékony hatása miatt kimondottan hasznos a nők, idősebbek, vizsgázók, fiatalok és Alzheimer- kórban szenvedők részére, tehát mondjuk ki, az egész emberiség a célcsoport. Ez a tajvani wulong édes, virágos, hosszan tartó üde ízeket és illatokat képvisel, kezdő teázóknak is jó szívvel ajánljuk, hiszen nagyon gazdaságos: egy teáskanál tealevélből akár két és fél liter tea is lefőzhető.

Természetesen a tiszta, valódi teák (főleg a zöld, wulong és pu-erh, valamint a mate) kedvükre vannak mind a fogyni vágyóknak, mind azoknak, akik szeretnének kicsit egészségesebben élni.

 

No de kanyarodjunk vissza Bálinthoz, akit a tapasztalatairól, élményeiről faggattunk.

- A nyár elején nagyon optimistán álltál a dologhoz, és szinte biztosra vetted a fogyókúra sikerességét…

- Valóban. Persze nem lehettem 100%-ig biztos abban, hogy sikerülni fog, hiszen legjobb tudomásom szerint ilyen próbálkozása még senkinek sem volt. Mindenki csak önsanyargatva, magunktól élvezeteket megvonva és/vagy rengeteg testedzéssel szeretne látványos fogyásokat végrehajtani, én viszont be akartam bizonyítani, hogy a lusták is leadhatják a fölösleget.

- Az elején azért nagyon odafigyeltél arra, mit eszel és mennyit!

- Persze, minimális étrendváltoztatásra szerintem feltétlen szükség van, hiszen ha az ember minden nap megeszik egy fél mangalicát négy kiló kenyérrel, nyilván nem fogja elérni a célját. De ma már egyáltalán nem foglalkozom rögeszmésen ezzel. Mivel a vendéglátásban dolgozom, akkor eszem, ha éppen időm van rá, sokszor éjjel 11-kor van a főétkezésem, de arra mindig figyelek, hogy mondjuk a kenyérrel csínján bánjak, no meg ugye a sajt, csoki és hasonló köztudottan hizlaló étel is délelőtt kerüljön a szervezetembe.

- Az italfogyasztási szokásokon is változtattál?

- Persze, azóta nem is ittam semmit – nevet fel Bálint, majd jókorát szürcsöl a Sencha Wakame algás japán zöld teába. Vizet tisztán amúgy tényleg nem nagyon iszom, helyette inkább teázom egész nap. Az alkohol meg olyan ritka, mint a fehér holló.

- Térjünk a lényegre: mennyi az annyi?

- Ugye a projekt kezdetén 114,8 kg voltam – fú, még belegondolni is rossz. Ugye már túlléptük a két hónapot, ma reggel 97-et mutatott a mérleg, időarányosan tehát mindenképen sikerült a fogyókúra.

- Nem félsz attól, hogy a végén el fogsz fogyni?

- Dehogy! Hiszen a rólam lement kilók nagy része csak az elraktározott víz volt és a felesleges zsír. Az anorexia még távol áll tőlem, arra a pontra nem is szeretnék jutni, hiszen a majdnem két méteremhez a 60 kiló elég ciki lenne. Amíg teázom, gondolom ezt a szintet tudom tartani, ennél kevesebbet nem nagyon szeretnék nyomni, és mivel saját bőrömön tapasztaltam, hogy a kilók mellett az ember közérzetét, egészségét is karban tartja, nyilván nem is szándékozom ettől az életstílustól elköszönni. Ami viszont nagyon fontos: hinni kell, mert anélkül nem fog menni. Ez olyan, mint a gyógyszerek Placebo-hatása, ha nem hisszük el, hogy segít, tömhetjük magunkat kapszulákkal, granulátumokkal vagy akár teával is, semmilyen hatása nem lesz – maximum többet kell majd pisilnünk.

- Mennyibe kerül havonta neked ez az életstílus?

- Hú, nagyon nehéz ez a kérdés. Mivel ugye egy teaházban dolgozom, egész nap teán élek. De vegyük sorra, tényleg csak tájékoztató jelleggel, azokat alapul véve, amiket rendszeresen iszom: a Sencha Wakame 1500/10 dkg, a maték és a menta kb. 900-ba kerülnek 10 dekánként, a Ginseng wulong kicsit húzósabb, de sokkal több tea kijön kevesebb adagból, az 2000 volt kábé a 20 gramm, a Jázmin gyöngyökből 1500 körül van egy 20 grammos csomag. Azt tudni kell, hogy átlagban egy evőkanál tea kell másfél-három liter teához, így egy adag a vízdíj nélkül úgy 45-200 Ft-ba jön ki, csak ugye egyszerre kell megvenni egy kisebb csomagot. És javaslom, hogy az ember váltogassa a teáit két-háromnaponta, mert ugye a palacsintát is megutáljuk, ha már két hete az a reggeli, ebéd, vacsora…

- Neked sikerült. Mit tanácsolsz az olvasóknak?

- Azt hogy higgyenek. Higgyenek magukban, a teákban, higgyék el, hogy nem lehetetlen, és nyilván szükséges a sport és az egészséges étrend, de nem feltétel. Sok-sok erőt kívánok, kitartást és minden napra 15 percet, amit csak magára és a teára szentel. Mindegy, hogy reggel, munkahelyen kisebb-nagyobb szünetekben, hiszen mondjuk egy pu-erht ha reggel beleteszünk egy termoszba, és mindig felöntjük estig, megvan a napi folyadék bevitelünk, és csak forró víz kell hozzá. De ha lehet, ne rontsuk el cukorral, mézzel, citrommal a teát, hiszen az annyira tiszta, annyira ép!

 

A projekt főtámogatója a

Szelence Teaház

 

Több száz organikus szálas tea, eszközök széles választéka

Székesfehérvár, Kossuth u. 3. – Hősök tere, Fekvőkatona

Továbbá a 2×Sült Blogportál, a Családinet.hu portál és ChiefArt alkotócsoport

A montázsban szereplő képek innen, innen és innen, a Gabaron wulong tea képe pedig innen lett kölcsönvéve.

Címkék: fogyókúra tea menta fogyni jázmin mate genmaicha wulong szelence gabaron pu erh

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ketszersult.blog.hu/api/trackback/id/tr33369214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Intizar 2012.03.23. 12:20:56

Kösz az infót!
A "beshamell" (jaj) szót viszont, alázatosan esdeklek, vagy írjuk magyarosan, ahogy mondjuk is, úgymint besamel, vagy pedig, ha nagyon kifinomultak és műveltek óhajtunk lenni, nézzünk utána az eredetének, s írjuk, helyesen béchamelnek. Semmi értelme "külföldiesen" kinéző, fake helyesírást kitalálni egy anyanyelvünkben rég meggyökeresedett szónak.
süti beállítások módosítása