Van egy kedvenc kombinációm, mellyel nagyritkán örömet okozok Tesikémnek és persze magamnak is. Ilyenkor fogom a húst, meg a túrót, hogy megalkossam a palóclevest és a túrógombócot, mondjuk azt, amit 12 perc alatt össze lehet dobni. A leves? Ahogy Koltai Róbert mondta egyszer: "a palócok is csak ezt ennék, ha lennének még palócok!" (Úgy gondolom, érdemes megszórni némi reszelt parmezánnal, bazsalikommal, igazán ízletes lesz tőle! - kS)
Palócleves
Üvegesre, majd zsírjára pirítani:
5 dkg zsír, 2 gerezd fokhagyma, 1 nagy fej vöröshagyma
A hagymához teszem az alábbiakat, és rövid lén párolom:
50 dkg báránylapocka, 1 evőkanál pirospaprika
Majd a fűszereket és újra felöntöm kevés vízzel:
fél kávéskanál köménymag, 1 babérlevél, só, 2 zöldpaprika, 1 paradicsom
Majd hozzá:
25 dkg zöldbab, 30 dkg krumpli, és újra felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje.
Ha minden megfőtt, habarást készítek:
2 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, végül fedő nélkül összeforralom.
Nagyon finom, egytálétel. Jó étvágyat!