Több éve nem ültem le úgy istenigazából a tévé elé, hogy megnézzek egy filmet. Pár hónapig lelkesen néztem ki a fejemből, míg ment a TV Paprika a dobozban, ám az állandó ismétléseknek és az olyan ételek receptjeinek sugárzásának köszönhetően, amelyek alapanyagait itthon nehezen lehet csak beszerezni, és azt is nagy valószínűséggel csak a főváros egyik eldugott üzletében, horror áron, hamar leszoktam eme tevékenységekről.

 

Nemrég rájöttem, hogy az RTL Klub ja az interneten is visszanézhető.

Egyik szériájában szerencsém volt megtekinteni öt olyan adást, amiben személyes ismerőseim illetve bálványaim összezárása és gasztro-reality szereplése volt látható.
Oszvald Marika , Csonka András és Bereczki Zoltán. Számomra a név kötelez.

 

A videók alatt a szerintem legjobb receptek is megtalálhatóak!

(A technika ördöge: sajnos nem tudom lekicsinyíteni a képet, így az majd bele fog lógni a menübe)

Oszvald Marika főzött

Bereczki Zoli főzött

 

Csonka András főzött

 

Bereczki Zoli előétele -mert megőrülök a sóskáért

Sóskaleves

Sóskaleves úgy, ahogy anyósomtól (Hámori Ildikótól) tanultam

Hát először is szeretnék mindenkit megnyugtatni, ez nem a régi idők menzalevese, a "ha-nem-eszed-meg-nincs-csoki" féle kellemetlen emlékek felidézője, ez az egyik legfinomabb leves, amit valaha kóstoltak!

S hogy mi kell hozzá, és hogy készül azt pontosan úgy írom le, ahogy nekem az anyósom megmutatta...!

2 kg sóska... azért ilyen sok, hogy sűrű legyen a leves, annak ellenére, hogy nem rántjuk be!

Lobogó vízbe dobjuk (miután megmostuk). Ha összeesett, szűrjük le és turmixoljuk össze botmixerrel. Fazékban kb 1-1/2 liter vízzel forraljuk.

Ízesítsük: fűszersóval, lehetőleg nádcukorral, esetleg,- mert ez nagyon feldobja - egy fél citrom levével. Végül tegyük bele a tejfölt.

Azért nem írtam mennyiségeket az ízesítésre, mert mint a jó szakácsok kóstoljuk menet közben, hogy ízlik-e.

Tálaláskor javaslom, egy kanál tejföllel és egy mentalevéllel díszítsük.
Istenien finom hidegen és melegen tálalva is!

 

Oszvald Marika főétele -mert imádom a gombaszószt

Ízes húskavalkád


Hozzávalók:
1 kg sertés oldalas
60 dkg sertés szűzpecsenye
60 dkg pulykamell filé

Elkészítési mód:
Vágjuk tízdekás darabokra az oldalast, majd fűszerezzük be őrölt köménnyel, zúzott fokhagymával, sóval és darált borssal. Hasonlóan fűszerezzük be a sertés szüzet és a pulykamellet is. Tegyük a húsokat egy nagy tepsibe, tegyünk mellé pár szem félbevágott vöröshagymát, és fokhagymát, egy-egy szem paradicsomot és paprikát. Öntsünk alá egy pohárnyi vizet, fedjük le alufóliával, majd forró sütőben pároljuk körülbelül egy órán keresztül. Ha a pecsenyék már megpuhultak, vegyük le a fóliát a tetejéről, és süssük pirosra.

Tejszínes gombaszósz
Hozzávalók:
30 dkg apró szemű csiperkegomba
3 szál újhagyma
másfél deciliter tejszín

darált bors
2 csapott evőkanál liszt
1 evőkanál vaj.

Elkészítési mód:
Forrósítsuk fel a vajat egy nagy serpenyőben, tegyük bele a felkarikázott újhagymát, majd pároljuk pár percig. Adjuk hozzá a négybe vágott gombafejeket, fűszerezzük darált borssal, ízesítsük sóval. Közepes lángon addig pároljuk, míg a gomba a saját levét el nem párologta. Szórjuk meg a liszttel, keverjük jól össze, majd öntsük hozzá a tejszínt. Keverjük simára, és jól forraljuk ki.

 

Bereczki Zoli desszertje -mert bár fruktózérzékeny vagyok, a rizsfelfújt a kedvencem

Rizsfelfújt erdei gyümölccsel

 

Zoli szerint ez a fogás volt a legbonyolultabb. Sajnos neki nem sikerült száz százalékosra, ezért a kezdőknek sem ajánlja.

Hozzávalók:
400g rízs (barna rízs, jázminrízs)
50g teljes kiőrlésű zsemlemorzsa
100g bio növényi margarin
1l rizstej
250g nádcukor
50g mazsola
1 cs. foszfátmentes sütőpor
bourbon-vanília
bio citromhéj
kurkuma

A kevés vízben félig megfőtt rizst tejjel felengedjük, nádcukorral, vaníliával, citromhéjjal ízesítjük és puhára főzzük. A margarint kurkumával és foszfátmentes sütőporral kikeverjük és a mazsolával együtt a rizshez adjuk. A margarinnal kikent és zsemlemorzsával meghintett tepsibe terítjük a masszát. Közepes meleg sütőben készre sütjük. Lekvárral vagy karoböntettel tálaljuk.

Zoli erdei gyümölcs öntetet készített hozzá, ami szintén nagyon egyszerű elkészíteni.
1kg piros gyümölcsöt (szeder, ribizli, málna, áfonya, eper) összeturmixolunk.
Dísznek egy pár szemet rakjunk félre, mert a tálalásnál rettentő guszta egy két gyümölcsdarab a tányér szélén és a végén mézzel édesítsük.

 

A felvételek és a receptek a Vacsoracsata oldalról valók. Csonka Anrás menüje nem nyűgözött le...

 

Címkék: tv rtl klub andrás zoltán marika vacsoracsata csonka oszvald bereczki gasztro relaty

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ketszersult.blog.hu/api/trackback/id/tr53930371

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

alchri 2009.02.08. 17:38:16

Szia!
Úgy megörültem, hogy talán most végre láthatom Oszvald Marika vacsoracsatáját,mivel jól ismerjük öt, de még itt sem játsza le:(( Külföldön egyszerüen nem megy.
Csak a Hal a tortán müködik.
alchri

kétszersült · http://www.ketszersult.blog.hu 2009.02.08. 18:06:59

Kedves @alchri: én meg bálványként tekintek rá, egyszerűen imádom, és nagyon jól esett, hogy ismerősömmel, Andrással s másik kedvencemmel, Zolival láthattam.

Sajnos fogalmam sincs, miért nem megy a lejátszás neked. A relaty közvetlen oldalán (www.vacsoracsata.hu) vagy az RTL videó tárából (www.rtlklub.hu/videotar/1592) megnyitva sem megy?