A húsvét nemzetközi. Ugyan itt, Manresában, ahol EVS önkéntes szolgálatot látok el, a megannyi marokkói bevándorlónak köszönhetően kevésbé adnak hangot a Festa Pasqua ünnepnek, mégis az azt megelőző hétvégén több faluban Caramelles felvonulással köszöntik a húsvéti nyuszit.

caramelles1.jpgA gyerekek táncolna, a felnőttek énekelnek

Szombaton Callus-ban jártam, ahová Alba, a koordinátorunk hívott meg magához. A felvonulás éppen elkezdődött mire odaértem, így egyből belecsöppentem a közepébe: helyi népviseletbe öltözött férfiak és nők (kicsik és nagyok egyaránt) Alba háza előtt énekeltek és táncoltak, majd néhány falat édesség és pár korty bor-sör-üdítő után indultunk tovább a következő állomásra.


Caramelles tánc

A caramelles dalokat és táncokat mindig húsvétot megelőző napokban járják/éneklik. A dalok vallásos témájúak, Krisztus feltámadásáról szólnak, de az utóbbi években a helyi szatirikus ügyeket is dalokba foglalják. A helyi népviselet tájegységenként változik, katalán területen ez főleg egy csörgőkkel felszerelt sabata (cipő, mely totál karácsonyi hangulatot adott a lépéseknek), virágos szoknya, vörös derékkötő, fehér ing és ami elmaradhatatlan: a nyakba akasztott katalán nemzeti szalag.

caramelles4.jpgA vendégvárók rendszerint az erkélyen vagy az emeleti szobák ablakában várják felvonulókat, akik közül a legmagasabb férfi egy hosszú rúd segítségével egy-egy szál virágot ad nekik. Ezt valamennyien némi apróval honorálják.

caramelles2.jpgA nagybőgőnél maga, Don Corleone :)

caramelles3.jpgNépviseletben

Hogy pontosan miért csak azokhoz a házakhoz mentünk el, ahová, spanyol tudásom híján csak nagyjából értettem: ha jól vettem ki Alba szavait, korábban nagyobb adományokat vagy társadalmi munkát adtak a falu működése érdekében az érintett családok, és ezzel hálálják meg nekik.

caramelles5.jpgHa már katalán ünnep, katalán borivás!

Címkék: barcelona húsvét ünnep spanyolország fesztivál spanyol festival katalán tradíció caramelles callus catala pasqua

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ketszersult.blog.hu/api/trackback/id/tr305187548

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása