Egy újonnan megjelent tanulmány azt mutatja, hogy a rendszeres alkoholfogyasztók kisebb eséllyel halnak meg idő előtt, mint az emberek, akik soha nem hódoltak az alkoholnak. Jól olvasta: a Time magazin szerint az alkoholtól való teljes tartókodás rövidebb élethez vezet, mint a következetes, mérsékelt alkoholfogyasztás.

Meglepő? A szigorúan ellenőrzött tanulmány 55 és 65 év közötti embereket vizsgált 20 éves időszakot felölelően társadalmi-gazdasági státuszt és fizikai aktivitás szintjét is figyelembe véve. A tanulmány vezetője Charles Holahan volt, a University of Texas pszichológusa. Kiderült, hogy a halálozási arány azok között volt a legmagasabb, akik soha egy kortyot sem ittak, alacsonyabb a nagyivók, és a legalacsonyabb a mérsékelt alkoholfogyasztók közt, akik 1-3 italt fogyasztottak naponta.

534514_492527580771404_1052830394_n.jpg

A vizsgálatban 1824 résztvevő volt, akik közül a mérsékelt ivók 41 százaléka korábban hunyt el a nem ivók óriási 69 százalékához képest. Eközben a nagyivóknak 60 százalékos halálozási aránnyal sokkal jobban ment, mint az absztineseknek. Annak ellenére, hogy a nagyivóknál jellemző a cirrhosis és a többféle rák megnövekedett kockázata, nem is beszélve a függőségről, a balesetekről és a rossz ítélőképességről amit az ivászat okozhat, úgy látszik még igy is kisebb valószínűséggel halnak meg, mint azok az emberek, akik sosem isznak.

Egy lehetséges magyarázat erre az, hogy az alkohol a társadalmi hálózatok fenntartásához nélkülözhetetlen, a társasági élet pedig szükséges az ember mentális és fizikális egészségéhez. Az absztinensekről kimutatták, hogy gyakrabban mutatják a depresszió jeleit, mint tivornyázó társaik. Nem is beszélve a mérsékelt alkoholfogyasztás (különösen a vörösbor fogyasztás) esetleges szív-és keringési egészségügyi előnyeiről, és az emberek szociabilitásának fokozásáról.

Bár még mindig fontos, hogy felelősségteljesen igyunk, erre a tanulmányra koccinthatunk egyet!

Forrás

Címkék: élet halál alkohol egészség pia alkoholizmus

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ketszersult.blog.hu/api/trackback/id/tr584860327

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása