Bizonyára már veled is előfordult, amikor egy baráti társaságban, lakodalomban vagy ne adj isten’ egy vendéglátóhelyen pálinkát rendeltél, amit jól lehűtve hozták eléd, még a pohár is „hamvas” volt. A minap én is ezt tapasztaltam egy fehérvári bárban: mézes málna jeges pohárban, hűtőből kivéve.
Ezen élményem alapján fogalmazódott meg benne, hogy egy kis pálinka-használati útmutatót állítsak össze ezen a csípős, hideg –legalábbis ez lenne az ideális, ennek ellenére +12 fokos- téli napon. Ugyanis, magyar emberként nem hagyhatom szó nélkül, hogy meggyilkolják azt a tagadhatatlan hungarikumot, amit az uniós rendeletek szerint csak Magyarországon és négy osztrák tartományban készíthetnek pálinka néven.
Ám mielőtt pálinka-etikettünkbe belemerülnénk, nézzük, miről is beszélünk!
A pálinka az erjesztett gyümölcsök lepárlásával készülő gyümölcspárlatok egy hagyományos, magyar fajtája. Leggyakoribb alapanyaga a szilva, a körte, az alma, a kajszibarack, a cseresznye, a szőlőtörköly és az eper, de gyakorlatilag bármilyen gyümölcsből készülhet. Csak azt az italt hívhatjuk pálinkának, ami 100%-os gyümölcstartalmú, azaz sem egyéb alkoholt, sem pedig színező-, ízesítő- vagy édesítőanyagot nem tartalmaz és minimum 37,5%-os alkoholfokkal rendelkezik.
Hazánkban már a 13. században elindult a nagy pálinkaszeretet és háromszáz éven keresztül gyógyszerként használták csak.
aHogy illik?!
A pálinkát szobahőmérsékleten – 18-22 fokon – illik fogyasztani, mivel a gyümölcs, a zamatok, az érleltség íze ott tud kijönni igazán. Hűtve nincs élvezeti értéke.
A fogyasztásnál fontos szerepet játszik a pohár. A teljes íz és aroma, amely a pálinka minden cseppjében megtalálható, csak akkor élvezhető igazán, ha a megfelelő formájú pohárból fogyasztjuk. Ez az úgynevezett tulipánforma, amely alul öblös, felül összeszűkül. Ez azért fontos, mert az alsó, öblös részben található nagy felületű párlat illatanyagait a felső rész összeszűkítve az orrhoz vezeti. Az öblös része elég párolgási felületet ad az italnak, amit a szűk felső része egyenesen a kóstoló orrába irányít. Így elég, ha egy kicsit megdöntöd a poharat, mozgatod az italt, vagy — a borhoz hasonlóan — körkörösen megmozgatod poharat, ezáltal a pohár légterében levő illatanyagok rendeződnek. Ha így az orrod felé közelíted a poharat, megismerheted a különböző illatösszetevőket.
A pálinkát kortyolgatva fogyaszd — előtte kötelező a koccintás! — tehát nem szabad egy húzásra meginni, ugyanis az nem más, mint pazarlás. A hagyományos „stampedlis” pohárból való ivás is csak arra jó, hogy hamar bezúzzuk a gallér mögé, semmi másra! Minél hosszabb az utóíze, annál jobb minőségű a pálinka.
Miután kiürült a poharad...
És még valami, amit nem sokan végeznek el: miután megittad a pálinkát célszerű, ha 5-10 percre félreteszed a poharat, majd ezt követően — ha valódi pálinkával van dolgod — a pohárba beleszagolva kellemes, gyümölcsös illatot érezhetsz. Ez az ún. száraz teszt. Próbáld ki, megéri!
A magyar pálinka a táplálkozási kultúra, életmód része volt és soha nem a lerészegedés itala, hanem a társasági élet fontos része. A pálinka kedvező élettani hatásai mellett, a mértékletes és kulturált fogyasztás, valamint a kulináris örömök élvezete a lényeg. A túlzott fogyasztás káros következményekkel járhat – gondolom ezt annyira nem kell ecsetelni! Szívesen fogadjuk a sztorikat a kommentekben! (folytatás>>>)
A jó pálinka elfogyasztása után viszont — akkor is, ha négy centiliternél többre sikeredett — nem kelsz fel másnaposan, tiszta a fejed, és a gyomrod (persze abban az esetben csak, ha nem kevered más szeszes itallal).
Kismértékben gyógyszer? Igen!
A pálinka ugyanolyan nemzeti sajátosságunk, mint a pirospaprika, vagy a tokaji aszú, igazi hungarikum. A reggeli pálinkafogyasztás a paraszti élet elmaradhatatlan velejárója, a nehéz, zsíros reggeli megemésztésének segítője, nehéz munka idején a fáradtság ellenszere volt. A pálinka az ünnepek táján is — lakodalom, keresztelő — megtalálható volt az asztalon, fontos szerepet játszott a régi emberek világában. A jókedvcsinálás mellett gyógyszernek is szolgált. Nézzük mire:
Külsőleg
* Fertőtlenítés: a magas alkoholtartalom miatt erősen fertőtlenítő hatású a pálinka (fogfájásra, meghűlésre, fertőtlenítésre és egyebekre használták).
* Hűtés: a gyorsan párolgó alkohol a csípéseket, égéseket kellemesen hűti.
Belsőleg
* Gyomorbántalmak, köhögés, rekedtség enyhítésére.
* Fájdalomcsillapítás: a modern gyógyszerek megjelenése előtt a mindenki által könnyen elérhető fájdalomcsillapítók a pálinkák voltak.
* Hasmenés ellen: erős hasmenést egy kis pálinka csillapítja.
* Vérnyomáscsökkentés: a pálinka tágítja az ereket, ezáltal csökkenti a vérnyomást (különösen a fokhagymás pálinka javallott).
Bízom benne, hogy hasznodra vált ez a kis összeállítás!
Te főzöl otthon pálinkát?
A cikk egy, e-mailben terjedő ismeretterjesztő és a WikiPédia alapján készült. A képek eredetileg itt, itt, itt és itt érhetők el!