És a Belváros ismét megtelik élettel! Legalábbis ebben hisznek és reménykednek Székesfehérvár vezetői, ugyanis a történelmi város infrastrukturális fejlesztései már 2005-ben megkezdődtek: végre megnyitotta kapuit hazánk legrégebbi színháza, a felújított Vörösmarty Színház, és a pár hónapon belül újra foglalhatjuk a szobákat a világhírű Magyar Király Szállóban is. Hab a tortán: a teljes Fő utca burkolatcseréiről is fecsegnek a madarak.

És pont ezekhez a fejlesztésekhez csatlakozott - egyébként nagyon ügyesen – az Elixír Café & Bar vezető párosa: mind a városból, mind a messziről érkezettek közül várják az igényességet és eleganciát kedvelőket.

Közvetlenül a Színházzal szemben, az említett szállótól 50 méterre, az Országalmától pedig csupán 5 perc sétára található Elixír Café & Bart májusban nyitották meg. Tatai Andor, a kávézó egyik tulajdonosa és felszolgálója 14 év hazai és külföldi szakmai tapasztalattal és egy barista (~kávéfőző mester) tanfolyammal a háta mögött tette az i-re a pontot: a lehetőség meglátása, a helység kihasználatlansága és Sasi Péter, tulajdonos- és felszolgáló társ barátsága minden bizonnyal meghozta gyümölcsét. Ezen nem is csodálkozunk: mindketten kiemelkedő szakmai múlttal rendelkeznek, és Péter még egy mixer tanfolyamot is magáénak tudhat.

Sasi Péter Egerben született, és ott is végezte el a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola technikumát, amit szinte azonnal egy 10 évig tartó hajózás követett. 2006-tól két évig a Cayman-szigeteken készítette a jobbnál jobb coctailokat, majd a fővárosi Boscolo Hotels - New York Palota Szivarbárjában mixerkedett.

Tatai Andor Horvátországban született, majd 1998-ban megszerezte a vendéglátó-technikusi vizsgát Pécsett. Négy évig bírta a kulturális fővárosban, pl. a John Bull Pubban, majd szülőföldje katonaságában szolgált. 2003-ban az óceánra költözött, és a Queen Elizabeth 2. felszolgálója lett, s egy évre rá a dublini Bistro One étterem üzletvezető-helyettese lett. 2007-től a budapesti Boscolo Hotels – New York Palota Szivarbárjának üzletvezetője.

Igazi elixírre sikerült, igényes körülmények mind a diákok, a színházlátogatók, mind pedig a vezérigazgatók kénye-kedve szerint. Persze ha valaki csak szívesen inna egy csésze kávét, és nézne ki a hatalmas ablakokon a Fő utcára, annak sem kell tovább mennie az Elixírnél!

Ugyanis a Belváros peremén található bár szinte semmivel sem tér el a megszokott áraktól, ügyesen lőtték be azt a megfizethető árkategóriát, ami után a pénztárcánk sem kezd hirtelen diétázásba, és egy üzleti megbeszélésre szánt költségekbe is belefér. Ám a nagyon széles italválaszték messzemenően eltér a megszokottól! Természetesen az Elixírben is megtalálhatók az olcsóbb - és nem a kommersz! - italok, de fellelhetünk igazán prémium kategóriás termékeket is, mint például a 4 fajta Single Malts-ot (~ezek az legjobb skót whiskey-k közé tartoznak), nevesítve Talisker, ami10 éves, két típusú Glenmorange és a 16 éves Lagavulin; vagy éppen a Hennessy és Courvoisier konyakokat. Mindemellett 25 féle pálinkát és 40 féle bort rejteget a relatíve nem nagy helyiség, melynek teljes befogadó képessége 35 fő.

Érdemes kitérni egy-két gondolat erejéig a koktélokra is, ahol most nem is a széles választékot, hanem az egyediséget ragadnám ki: a bárban a megszokott 4 cl helyett sokszor 6 cl alkohollal készülnek a kevert italok, ami manapság igencsak ritkaság számba megy (tisztelet a kivételnek!). És persze nem lenne kerek a történet, ha nem lenne saját koktélja a helynek; s bár az Elixír Coctail pontos arányait nem, a főbb összetevőit sikerült becserkésznem: barackpálinka, cherry-brandy és barack szirup teszi kimondottan harmonikussá a felszolgálók találmányát.

                    Swimmingpool                   Caipirinha                          B52  

Vannak természetesen kávékülönlegességek is, de olyannyira nem térnek el a megszokottól. Igazából maga a kávé reprezentálja a baristaságot, no meg ahogy készítik: mint ahogy a nagy könyvben meg van írva, és ahogy az olaszok ezt kitalálták. Mindenképpen olyan kávét szerettek volna, ami nincs Fehérváron, és amit nem lehet boltban megvenni. Természetesen fontos volt az ár-érték arány is, így 15 különböző fajta kipróbálása után végül a Danesire esett a választás.

Ha már italozunk, meg is éhezünk - természetesen erre is gondolt a vezetőség. Vannak előre csomagolt amerikai péksütemények - a kávéhoz kapott süti meg isteni! -, a borhoz pedig egy hidegtálat készítettek: ez mangalicakolbászt, sonkát, tarját és sajtokat tartalmaz.

Arra a kérdésemre, hogy miért pont az Elixírt válasszák, Andor így fogalmazott:

„Az elixír számunkra a tökéletes mix. Hisszük azt, hogy van annyi tapasztalatunk Péterrel együtt véve, külön-külön is, de együtt még inkább, hogy elég magas minőségben tudjuk mívelni a vendéglátást, és olyan minőséget tudunk biztosítani, ami nem ingadozik, mindig ugyanaz, mind kiszolgálásban, mind kínálatban, mind árban, s ezáltal szépen lassan sok visszatérő vendégünk legyen. És persze sok új is."


Az Elixír Café & Bar Székesfehérváron, a Fő utca 15 szám alatt található. Hétfőtől csütörtökig 10-től éjfélig, pénteken és szombaton 10-től 02-ig, vasárnap 11-23 óráig várják a Kedves Vendégeket! Kattintson ide vagy a képre a térkép nagyításához!

Kapcsolatfelvétel az üzletvezetőkkel: 0622-788-195 és info@elixircafe.hu

Címkék: vélemény kritika kávé székesfehérvár koktél kávézó bar étteremkritika café elixír b52 coctail caipirinha swimmingpool

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ketszersult.blog.hu/api/trackback/id/tr632372670

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gardó 2010.10.15. 10:27:12

Szerintem az egyik legjobb hely Fehérváron. Ha nem a legjobb. És a kávé tényleg szuper!
süti beállítások módosítása