Ez a számláló a poszt nézettségét mutatja. Mindenképp olvasd el ezt a posztot a részletekért.

Bár a tévénézéssel pár éve hadilábon állok, s igen ritka pillanatok egyike az, amikor le is ülök elé, mégis, amikor Hencsi levelét megkaptam, az egyik chips reklám ugrott be elsőnek, amiben egy idős férfi elmélkedik, miszerint „Kár, hogy régi jó dolgokból nem maradt semmi”. A mai napig számban van a gyermekkoromban tapasztalt Trappista igazi sajt íze, s azóta is hiába kutattam, kerestem ezer-meg ezer féle márkát, valahogy egyik sem volt az igazi.

 

Aztán nemrég Erdélyben felelevenedett az emlék, mikor a reggeliknél tálalt házias sajtjának igazán markáns, amolyan „valódi” íze tárult elém. Ennél aktuálisabb nem is lehetett volna a kör e-mail.

 

Sajt házilag

 

(Nagyon finom, ilyet üzletben megvásárolni NEM lehet!)

1 liter tej (bármilyen 1,5, 2,8 vagy 3,6%-os)

+0,5 kg túró, felforraljuk, leszűrjük, (sűrű  szűrön) csöpögtetjük.

Összekeverjük 6 dkg olvasztott vajjal, 1 tojással, 1 teás kanál szódabikarbónával.

Lassú tűzön 10 perc alatt kevergetve összefőzzük. Szilikon formában hagyjuk hűlni.

Minél tovább áll annál keményebb, sőt már másnap reszelhető állagú lesz.

Fűszerezhetjük köménnyel, fokhagymával, snidlinggel, zöldfűszerekkel.

Ha egyszer ezt megkóstolod… soha nem fogsz boltból sajtot, vagyis sajtnak nevezett dolgot vásárolni.

 

Na, valahonnan házi tejet kell szerezni… :)

 

Címkék: tej tojás recept túró sajt házi vaj

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

http://ketszersult.blog.hu/api/trackback/id/tr702182863

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben.

Morca 2011.05.12. 13:48:14

Hej, te séfejek gyöngye! Hát arcpirítóan régen főztél valamit, ez vért, vagy véreshurkát kíván! Tessék többet tartózkodni a konyhában is, ne csak a pult mögött! :-)
Egy elszánt és harcias receptgyűjtő

kétszersült · http://www.ketszersult.blog.hu 2011.05.12. 22:48:29

@Morca: és Magácska hogyan áll a borsószoknyás recepteskönyv irományával? :O
A konyhában meg vagyunk, vagyogatunk, csak írni nincs sok idő/kedv... :) Jah, most sincs mentes söröm... :S