torma fokhagyma

Személy szerint kimondottan ellenzem a kémiai útón előállított gyógyszerek fogyasztását, ezért is örültem meg nagyon, mikor egyik kedves ismerősöm (Pamag) az alábbi házi-patika gyűjteményt küldte el nekem a minap. A felsorolt alapanyagok nagy része megtalálható a kamránkban is, ám nem hiszem, hogy nagyobb gondot okozna kimenni értük a piacra, mintsem sorban állni a patikában.

 

Megfázás ellen éljen a természet – nagyanyáink receptjei alapján

Torma
A frissen lereszelt torma kitisztítja a hörgőket, és az arcüregekben lévő dugulást is képes enyhíteni. A tormában lévő izotiocianát nevű vegyület hatására a légutak könnyebben megszabadulnak a váladéktól, csökken a gyulladás, a légzés könnyebbé válik.
Aki a különlegesebb ízeket is szereti, van kedve és lehetősége, a japán wasabit is kipróbálhatja. Ez a zöld tormaféle rendkívül erős, és még komolyabb tisztító hatással rendelkezik, mint a torma.

Gyömbér
Enyhíti a köhögést, csökkenti a torokfájást, és egyben a vírusokkal szemben is képes felvenni a harcot. Kínában és Indiában már évszázadok óta használják a gyömbért a megfázás kezelésére. Influenzás időszakban igazi orvosság a gyömbértea mézzel és citrommal. Egy darabka friss gyömbért tegyünk forrásban levő vízbe, majd hagyjuk ázni öt percig.
Szűrjük le, és ízesítsük mézzel, citrommal. Kortyolgassuk egész nap.

Erős paprika

A csípős fűszer leginkább a hörgőkben és az arcüregekben lévő dugulást enyhíti. A paprika csípősségét "okozó" kapszaicin stimulálja a váladéktermelő sejteket a tüdőben és az orrüregben, illetve segíti a váladék eltávolítását. Hasonló a hatása a Cayenne-borsos teának, melyet házilag készítsünk el: egy negyed teáskanál Cayenne-borsot adjunk egy bögre forrásban lévő vízhez, ízesítsük frissen facsart citromlével, egy kevés gyömbérrel, és édesítsük mézzel.

Vöröshagyma
Kitisztítja a hörgőket, és az arcüregekben fellépő dugulást is enyhíti. A népi gyógyászatban az asztma gyógyszere. Emellett egyes másodlagos baktériumfertőzéseket, mint például a tüdőgyulladást is képes legyőzni. A kipréselt nyers hagymalevet narancslével vagy grépfrútlével fogyaszthatjuk, ekkor nem érződik annyira az intenzív íz.
TIPP
Hagymatea
Két-három fej vöröshagymát mossunk meg jó alaposan héjastul, és vágjuk össze. Főzzük néhány percig egy liter vízben. Ízesíthetjük szárított kamillával, hársfával is. Pirítsunk meg három evőkanálnyi barna cukrot, és hígítsuk fel a hagymafőzettel. Mézzel édesítve igyuk, aprókat kortyolgatva.

Forralt bor

A népi gyógyászat egyik legjobb módszere a melegen gőzölgő, illatos forralt bor elkortyolgatása. A bort - legyen az vörös vagy fehér - forralás előtt érdemes vízzel felhígítani. Ezután már kedvünk szerint fűszerezhetjük fahéjjal, szegfűszeggel, mézzel. Teaboltokban és nagyobb üzletekben már külön forraltbor-fűszerkeveréket is vásárolhatunk.

Húsleves
A húsleves, akárcsak a többi forró, gőzölgő ital, melyet meghűlésre ajánlanak, segít felszakítani a váladékot, pótolja az elvesztett folyadékot, és a kaparó toroknak is enyhülést hoz. A kutatók a tyúkhúsleves vizsgálatakor a legfontosabb hatóanyagoknak a vitaminokat, ásványi anyagokat, fitokemikáliákat találták, és egy aminosavat, melyet ciszteinnek hívnak. A házi húsleves még jobban enyhíti a tüneteket, ha fokhagymával, Cayenne-borssal vagy curryvel
ízesítjük. Bár az is igaz, hogy a húsleves akkor hat a betegre a legjobban, ha azt egy szerető családtag viszi az ágyába.

Fokhagyma
Helyi antibakteriális hatást fejt ki, segítségével elmúlik az orrdugulás, javul az étvágy. Náthás időszakban hetente legalább egyszer együnk nyers fokhagymát, vagy igyunk naponta alkoholos fokhagymacseppeket. A fokhagyma egyszerre csökkenti a dugulást a hörgőkben, kitisztítja az orrot, és enyhíti a torokfájást is. Ezeket a hatásait a benne lévő kénnek köszönheti, mely jellegzetes szagát és ízét is adja.
TIPP
Aki a fokhagyma intenzív ízét nem kedveli, az süsse meg a gerezdeket
kevés olívaolajjal fóliában, majd passzírozza szét, és kenje kenyérre.

Cékla
A céklából készült ital segít leküzdeni a náthát és az influenzát. Gyógyhatását, mely nyersen a legnagyobb, a benne található vitaminoknak, ásványi anyagoknak, valamint fitovegyületeknek köszönheti. Rendkívül gazdag folsavban, C- és B-vitaminokban. Gyümölcscentrifugában kipréselt levét répa- és almalével fogyaszthatjuk. Salátákat nyersen is gazdagíthatunk vele.

Savanyú káposzta

A káposzta savanyítva őrzi meg leginkább magas C-vitamin-tartalmát. Ennek a jelentősége igen nagy, mert ételeinkben az elkészítés során - a hő hatására - a C-vitamin nagy része tönkremegy. Télutón a C-vitaminban dús savanyú káposzta segíthet ezt a hiányt pótolni. S az sem elhanyagolható szempont, hogy ez a zöldség lehet az egyik legolcsóbb C-vitamin-forrás a hideg időben.

Citrusfélék
A citrusgyümölcsök amellett, hogy C-vitamin-bombák, tele vannak gyulladáscsökkentő antioxidánsokkal. A lázas állapottal vagy hányással járó influenzában is segítenek pótolni az elvesztett folyadékot, és csökkentik a tünetek intenzitását. Ha télen mindennap egy pohár narancs- vagy grépfrútlevet elfogyasztunk, felerősíthetjük immunrendszerünket a megfázás ellen.
Jó tudni!

A grépfrútban található egyes vegyületek megváltoztathatják a  gyógyszerek hatását, ezért ha gyógyszeres kezelésre szorulunk vagy krónikus betegek vagyunk, kérjük ki orvos tanácsát.

Antibiotikum helyett: mézes fokhagyma

Két gerezd fokhagymát nyomjunk át fokhagymanyomón, majd keverjük el 1 teáskanál mézzel. Naponta 4-5-ször ismételjük, hiszen ez a legjobb természetes antibiotikum, 2-3 nap alatt kitakaríthatja a kórokozókat a szervezetből.

Részletes gyógymód
- érelmeszedés ellen és az immunrendszer erősítésére

Az alábbi receptet 3 forrásból ismerem.
a) Régi szomszéd bácsim (86 évet élt) egyszer a kezembe adott egy régi írással írt kis lapot "titkos recept"
címmel, és csodálatos
hatásáról gyakran mesélt nekem. A háborús években is megvédte őt a szer. Erős dohányos volt egész életében, mégis, fürgén mozgott és szellemileg is
friss volt szinte mindvégig. Orvosnál, kórházban csak élete utolsó évében volt.
b) Másodjára egy általam nagyra becsült természetgyógyásztól kaptam, aki gyógymasszőrként
dolgozott. Sok külföldi beteg járt hozzá, akiknek a kezelése
korlátozott időtartamú volt. Mivel erősen hitt a fokhagyma esszencia gyógyító erejében, le is fordíttatta azt, és rendszerint betegei kezébe adta.
c) Harmadjára az Agykontroll weboldalán bukkantam rá. Dr. Domján László (belgyógyász, agykontroll oktató) tette közzé. Az alábbi levél és idézet tőle való.
"dr. Hermann István elmesélte, hogy édesapja tüdejét néhány éve azért nem merték megoperálni, mert az
ultrahang- és a röntgenvizsgálat tanúsága szerint olyan mértékű érelmeszesedése volt, hogy az aortája
gyakorlatilag törékeny "porceláncsővé" vált. A sebészek attól féltek, hogy a főverőér érintésekor az menthetetlenül sérül, és a beteg elvérzik.

István hallott egy ősi receptről, amit egy Unesco-expedíció talált néhány éve Kínában. Kipróbálta, és édesapja aortája - orvosa ugyancsak nagy meglepetésére – teljesen mészmentessé vált, amint azt az ultrahangvizsgálat egyértelműen jelezte! Orvosi szempontból ez egyszerűen döbbenetes! Mivel manapság a legtöbb halálesetet és számtalan, súlyos tünettel járó betegséget végső soron az
érelmeszesedés okoz, ezért örömmel adom közre az egyszerű receptet.
(Én is rögtön készítettem egy-egy
adagot a szüleimnek és magamnak.)"

Így készítjük:
. 33 dkg megtisztított fokhagymát fokhagymaprésben szétnyomunk,
. majd 10 napig áztatjuk 3 dl, 96%-os, gyógyszertárban kapható alkoholban, lezárt üvegben.
. Közben naponta egyszer fellötyköljük, hogy a fokhagyma
hatóanyagainak kioldódását ezzel is serkentsük.
. Ezt követően a pépet tiszta ruhán átszűrjük üvegbe. A nyert
folyadék tömény, ragacsos fokhagymakivonat.
Adagolása: mindig evés előtt kell meginni, kevés tejben, gyümölcslében vagy vízben elkeverve:

Reggel Délben Este

1. nap: 1 csepp 2 csepp 3 csepp
2. nap 4 csepp 5 csepp 6 csepp
3. nap: 7 csepp 8 csepp 9 csepp
4. nap: 10 csepp 11 csepp 12 csepp
5. nap: 13 csepp 14 csepp 15 csepp
6. nap: 15 csepp 14 csepp 13 csepp
7. nap: 12 csepp 11 csepp 10 csepp
8. nap: 9 csepp 8 csepp 7 csepp
9. nap: 6 csepp 5 csepp 4 csepp
10. nap: 3 csepp 2 csepp 1 csepp
11. naptól: napi 3 x 25 csepp, amíg a folyadék el nem
fogy.
A kúra idején érdemes a szokásosnál több folyadékot fogyasztani.
Állítólag 7 évig nem kell megismételni a kúrát. Ha valaki kedvet érez hozzá, javaslom, próbálja ki, hiszen veszélytelen, és viszonylag olcsó szerről van szó.

 

A még nem prezentált képek: hagymatea,torma, gyömbér, erős paprika, forralt bor, húsleves, fokhagyma, cékla, savanyú káposzta, citrus.

 

 

Címkék: bor gyógyszer méz paprika fokhagyma savanyú káposzta húsleves cékla antibiotikum megfázás érelmeszesedés citrus forralt torma hagymatea

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

http://ketszersult.blog.hu/api/trackback/id/tr811471064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

czoli 2012.02.13. 12:59:59

Nagyszerű összeállítás, köszi!
Az utolsó recept, a fokhagymás pálinka ugyebár általam is kipróbált recept, bár nem cseppenként, hanem stampedliben, és én a fokhagyma mellett páfrányfenyő leveleket is áztattam. HAjnalkával jelenleg is naponta fogyasztunk belőle egy nemzeti kétcentest, és mivel a páfrányfenyő (ginko biloba - a saját kertünkből) a memóriára is jó hatással van, ezért van rá esély, hogy néhány hét múlva már könnyen felismerünk benneteket, ha találkozunk valahol.

piros63 2012.02.19. 18:33:18

sziasztok
nagyon jó ez a recept, csak mondja meg valaki, honnan szerezzek 96 % alkoholt?

Köszi

Stevenson 2012.02.21. 15:50:56

@piros63: 96%-os alkohol drogériákban ill. patikában kapható.

Stevenson 2012.02.21. 16:02:28

Nekem is van hasonló és bevált receptem. Kell hozzá 5 vékonyhéjú citrom + 30 db fokhagymagerezd.(nem kínai)
A citromot jól meg kell mosni forró vízben a viasztól. Összevágni kis kockákra és a 30 db fokhagymagerezdel összeturmixolni péppé. Mikor kész beleönteni 1 liter vízbe. Ahogy eléri a forráspontot azonnal levenni a tűzről és szitán átönteni. Kihüllés után hűtőben kell tárolni, hogy el ne romoljon. Reggel és este evés előtt egy stampedlival meginni. Vérnyomásra, pulzusra, vértisztító hatású ill. jó alvást biztosít. Érdekes, de nem marad foghagyma bűzös a lehelet

piros63 2012.02.21. 16:02:41

@Stevenson: szia, és köszi az infót, de címeket is tudnál írni, ugyan is nekem nem sikerült 70 %-nál erősebbet szerezni.

gnor 2014.06.16. 17:11:53

Ennek a cikknek a fele is egy konkrétumok nélküli fecsegés. Igyál forralt bort, de hogy mire jó az nincs odaírva. Biztos józanság ellen.
Az meg biztos rohadt nagy tudomány hogy amikor a wasabitól az orrodon meg a szádon is ömlik a nyál meg a takony akkor az légúttisztító hatású. Erőspaprika detto. Biztos fasza élmény amikor betegen mozogni sincs kedved de égesd szét a fejed mer az milyen légúttisztító...

A hagymateát meg hagyma nélkül kell megfőzni csakhogy tudd. Csak a száraz héja kell bele.

Tovább nem olvastam de tuti az a rész is televan sztereotíp marhaságokkal.

Ez kb nők lapja cafe szintű írás. Biztos jó valamire....