Váratlan fogásuk volt hétfőn a Mexikói-öbölben amerikai kutatóknak: egy 5,9 méteres óriás tintahal került a hálójukba.

1954 óta - amikor a felszínen egy holtan lebegő óriás tintahalat találtak a Mississippi deltájában - ez az első alkalom, hogy a ritka fajt egészben, nem pedig ragadozók gyomrában, maradványként észlelték a Mexikói-öbölben. – tudósítja az [origo] a NOAA alapján.

Az 5,9 méter hosszú, 46,7 kilogrammos tintahalat egy az ámbráscetek (Physeter catodon) táplálkozását tanulmányozó kutatóhajó fenékhálója fogta ki július 30-án több mint 465 méter mélységben. A kétéves kutatás célja, hogy felmérjék az ámbráscetek zsákmányául szolgáló halak és tintahalak sokszínűségét és mennyiségét a térségben.

Az óriás tintahalat - amely a felszínre kerülve nem élte túl a hirtelen nyomásváltozást - tartósították, és további tanulmányozásra a Smithsonian Intézetbe küldték.  az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Intézet (NOAA) honlapján.

Az óriás tintahal (Architeuthis dux) akár 12-15 méteres hosszúságával bolygónk második legnagyobb gerinctelen állata. Ragadozó, alapvetően halakra vadászik.

A gigantikus teremtmény ritkán fordul elő a felszín közelében, így évszázadokig mesebeli tengeri szörnynek képzelték. 300-1000 méter mélyen él, és csak 2005-ben sikerült először természetes környezetben megfigyelni egy példányt.

Töltött tintahal – majdnem ahogyan a Ristorante Veneto Pizzériában csinálják

A kiengedett 10-12 cm-es tintahaldarabokat megtöltjük a zsemlemorzsából, konzerv hámozott és szeletelt paradicsomból, sóból, borsból, olívaolajból, oregánóból és bazsalikomból, valamint a kevés hagymán lepirított gombából álló töltelékkel, majd fél centis karikákra szeletelt, sóval, borssal ízesített héjában főtt burgonyára helyezzük. Friss rozmaringszárakat teszünk rá, majd kezdetben alufóliával letakarva megsütjük, s azt levéve megpirítjuk.

Paradicsommártással kínáljuk, melyet úgy készítünk, hogy a finomra vágott hagymát kevés olíván lepirítjuk, majd hozzá adjuk az üvegben árult paradicsom sűrítményt. Sót, borsot, cukrot adunk hozzá, és első forrásnál egy jó centire vágott vajdarabot olvasztunk el benne.

Címkék: érdekes recept tintahal calamari

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ketszersult.blog.hu/api/trackback/id/tr381401586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása