Dani haverom az egyik pécsi iskola idegenforgalmi szakán tanul, és büszkén újságolta, hogy beneveztek pár osztálytársával a Dél-Dunántúl.com Ki Mit Tud vetélkedőjére, ahol több fordulóban lehetett közszemlére bocsátani, ők mit mutatnának meg ezen országrész nevezetességeiből.

Az induló csapatok feladata az első fordulóban az volt, hogy megszervezzenek egy háromnapos kirándulást Tolna-, Baranya- és Vas megye nevezetességeivel, majd ezekről írjanak egy 5-10 oldalas részletes bemutatót gyógy-, termál- és strandfürdők, gasztronómia, vendéglátás, borturizmus, öko- és aktívturizmus, kulturális- és falusi turizmus témakörökben.

A megmérettetés második fordulójában 5 perces diafilmen kell prezentációt készíteni, és azt a szakmai zsűri előtt bemutatni. Az első helyezet 30, a második 15, a harmadik tízezer forinttal gazdagodik.

Az első fordulóra 97 pályázat érkezett be, ahonnan tovább 12 általános iskolás, valamint 19 középiskolás csapat jutott tovább az április 18-i prezentációra.

Sajnos Daniék csapatának munkája nem nyerte el a zsűri tetszését, mégis érdemes áttanulmányozni, és annak alapján megszervezni egy hosszúhétvégét!

 

1. nap: Mohács, Siklós, Szigetvár

Az első napon Dél-Dunántúl török kori emlékeivel ismerkedünk meg.

Útközben minden városban van rövid szabadidőlehetőség.

Indulás Budapestről 05:00-kor, a Batthyány tér rakpart felőli oldaláról, a 86-os busz megállójából. Találkozás 04:30-kor. Útközben rövid pihenőt tartunk Pakson. Következő megállónk már Mohács, ahol rövid buszos városnézés után meglátogatjuk az Emlékparkot, illetve a Busóházat. Ezt követően a siklósi várat és dzsámit tekintjük meg. Innen Pécsen át Szigetvár felé vesszük az irányt, ahol a várat, a dzsámit, a Karavánszerájt, illetve a Magyar-Török Barátság emlékművét tekintjük meg. Innen Pécsre utazunk, s a kora esti órákban elfoglaljuk a szállást a háromcsillagos Barbakán Hotelben.

 

2. nap: Pécs

Második napunk a 2010-es projekt jegyében telik.

Reggeli után indulunk a pécsi Zsolnay gyárba. A gyárlátogatást követően rövid sétát teszünk a Barbakán környékén, majd meglátogatjuk Pécs neoromán stílusú bazilikáját. Később megtekintjük a Világörökséget képező ókeresztény sírkamrákat. A másfél órás szabadidőt követően a Széchenyi tér nevezetességeivel ismerkedünk meg. Ezt követően döntés szerint tovább barangolhatnak a városban, illetve ellátogathatnak a Vasarely vagy a Mecseki Bányászati Múzeumba. (A belépő a helyszínen fizetendő!)

Fakultatív program: Borkóstolással egybekötött vacsora az Aranykacsa étteremben.

 

3. nap: Pécsvárad, Zengővárkony, Mecseknádasd

Harmadik napunkon a magyar nemzetiségek kultúráit fedezhetjük fel.

Reggeli után búcsút veszünk Pécstől. Rövid buszozás után megérkezünk Pécsváradra, ahol a várat és az apátságot tekintjük meg. Majd a zengővárkonyi Tojás- és Szalmamúzeumot, illetve a Tájházat látogatjuk meg. Felkeressük Berta János fafaragó műhelyét, ahol megismerkedhetünk a fafaragás rejtelmeivel. Következő megállónk a mecseknádasdi Nemzetiségi Tájház. Innen Gradow Zsolt fazekas népi iparművész műhelyébe látogatunk. Mecseknádasdon ebédlehetőség van a Bagoly Csárdában. Érkezés Budapestre a kora esti órákban.

 

A helyszínek leírásáért és a bemutatóért kattints ide!

 

A képeket Danitól kaptam.

 

Címkék: pécs kirándulás hosszú hétvége idegenforgalom siklós mohács szigetvár pécsvárad mecseknádasd zengővárkony

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ketszersult.blog.hu/api/trackback/id/tr981050643

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása